G4Media.ro

Serghei Lavrov a calificat drept ”criminală” politica occidentală în Balcani, în special…

Sursa foto: Facebook / Russian Foreign Ministry - МИД России

Serghei Lavrov a calificat drept ”criminală” politica occidentală în Balcani, în special în Bosnia şi în Kosovo / Ministrul rus de externe va vizita Serbia

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat sâmbătă Occidentul că desfăşoară o „politică criminală” în Balcani – îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo -, înaintea unei vizite în Serbia pe care urmează să o desfăşoare marţi, transmite EFE.

„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani”, a susţinut Lavrov, în cadrul unui interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.

Lavrov se va întâlni la 7 iunie la Belgrad cu înalţi reprezentanţi ai guvernului şi preşedinţiei Serbiei, precum şi cu liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik.

În opinia lui Lavrov, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina „cultura, tradiţia şi moştenirea lor”. Totodată, şeful diplomaţiei ruse consideră ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt.

Lavrov a susţinut că numirea lui Schmidt s-a făcut „fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU”.

„Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”, a spus el.

De la sfârşitul războiului intercomunitar în care şi-au pierdut viaţa circa 100.000 de persoane între 1992 şi 1995, BiH a fost împărţită în două entităţi, Republica Srpska (RS) şi o federaţie croato-musulmană, unite de un guvern central slab.

Blocajul politic a împiedicat începerea reformelor necesare pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană, în timp ce autorităţile sârbo-bosniace au anunţat că vor bloca orice fel de apropiere de NATO, lucru dorit de musulmani şi croaţi.

După părerea lui Lavrov, singurul care respectă acordul de pace de la Dayton este liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik, criticat de Occident pentru planurile sale secesioniste.

Totodată, Lavrov a mai susţinut că Uniunea Europeană incită Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în 2013 sub patronajul UE, „aşa cum a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015”. Lavrov a insistat că Rusia „va sprijini în mod absolut” abordările Serbiei şi ale poporului său în ceea ce priveşte Kosovo.

Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singura ţară europeană care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei pe Bătrânul Continent.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Daca Serbia mai e acceptata in UE, inseamna ca e sfarsitul UE.

  • Serbia o sa fie sclava UE pt multă vreme, fără să fie acceptată.

   PS: ma peesh pe ma–ta.

  • As adauga ”vreodata” !! Sa mulga de unde sug doctrina !! Daca e pe ADN, sa fie sanatosi …….

  • O sa fie primita dupa ce se vindeca de rusofilie.
   Adica niciodata.

   Mai nou BESTIA Rares GUNOI Bogdan este „ambasadorul Serbiei”. Evident o face pe bani, doar este un ordinar desavarsit.

 2. Ce sa caute Serbia in UE?
  Ei acolo cu rusii,in euroasia de stepa

 3. De acord. Serbia e pierduta. Nu vad iesire din sfera ruseasca pe durata generatiei mele…

 4. Pe unde trece gibonul cel bătrân cu avionul spre serbia??? Nu au interdicție avioanele rusesti? Ucraineni, ia urmariti avionul asta, aveți o șansă reala sa scăpați de pitecantrop.

 5. E bine cu serbia dar nu mai votez USR

 6. Teroristii astia ii tin captivi pe ambuscatii (istoric, social etc) de sarbi si unguri promitandu-le nu fecioare ci ”sprijin”in refacerea teritoriilor visate , in schimbul sustenirii a orice afirma ei !! Cred ca se impune ajustarea tratatelor UE, NATO in sensul ca ele trebuie sa raspunda cumva si provocarilor demente . Regula nu poate fi aceea ca nu e nici o regula ……………

 7. Pe ma–ta ma peesh maine.

 8. Din ce amestec e facut cocktail asta? Ce trebuie sa amesteci ca sa iasa asa ceva, in afara de vodka?

 9. Ce prost esti , sugaciule
  Habar nu ai ce a fost si ce e acolo . Dar sugi la cioace la orice articol