G4Media.ro

Senatul SUA adoptă planul pentru climă și sănătate de peste 420 de…

Sursa foto: SAUL LOEB / POOL / AFP

Senatul SUA adoptă planul pentru climă și sănătate de peste 420 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden, o victorie înaintea alegerilor la jumătate de mandat

După 18 luni de negocieri şi o noapte-maraton de dezbateri, Senatul SUA a adoptat duminică marele plan al preşedintelui Joe Biden privind clima şi sănătatea, o victorie semnificativă la mai puţin de o sută de zile de la alegerile cruciale la jumătate de mandat, informează AFP, citată de Agerpres.

Numai prin voturile lor, democraţii au aprobat acest plan de investiţii de peste 430 de miliarde de dolari care, săptămâna viitoare, va fi votat de Camera Reprezentanţilor.

„Drumul a fost lung, dificil şi sinuos”, a declarat liderul democrat al Senatului Chuck Schumer înaintea votului, în aplauzele furtunoase ale taberei sale.

Rezultat al unor compromisuri dificile cu aripa dreaptă a Partidului Democrat, planul include cea mai mare investiţie angajată vreodată în SUA pentru climă – 370 de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030. Prin această reformă, un american va primi până la 7.500 de dolari credite fiscale pentru achiziţionarea unei maşini electrice, iar instalarea panourilor solare pe acoperiş va fi acoperită în proporţie de 30%. Această reformă ar trebui, de asemenea, să permită întărirea rezistenţei pădurilor în faţa incendiilor de amploare care devastează vestul ţării şi a căror înmulţire este cauzată de încălzirea globală.

Câteva miliarde de dolari în credite fiscale vor fi oferite şi celor mai poluante industrii pentru a le ajuta în tranziţia energetică, măsură puternic criticată de aripa stângă a partidului, care a trebuit să accepte actualul text în lipsa convenirii unui acord mai ambiţios după luni întregi de negocieri.

Sosit la putere cu planuri uriaşe de reformă, Joe Biden şi-a văzut planurile îngropate, înviate şi iarăşi îngropate de un senator foarte moderat din tabăra lui, Joe Manchin. Având în vedere majoritatea democrată foarte subţire din Senat, reprezentantul Virginiei de Vest, stat cunoscut pentru minele sale de cărbune, are practic drept de veto asupra acestor planuri. La sfârşitul lunii iulie, liderul democraţilor din Senat a reuşit în cele din urmă să obţină un compromis din partea lui Manchin.

Influentul senator de stânga Bernie Sanders a prezentat în cursul nopţii mai multe amendamente menite să întărească aspectul social al textului, care în ultimele luni a fost considerabil erodat.

Textul prevede investiţii în valoare de 64 de miliarde de dolari în sănătate şi reducerea treptată a preţului la anumite medicamente, care pot fi de până la zece ori mai scumpe decât în alte ţări bogate.

Progresiştii au fost însă nevoiţi să abandoneze ambiţiile privind grădiniţe şi colegii publice gratuite şi o îngrijire mai bună pentru persoanele în vârstă.

„Milioane de pensionari vor continua să aibă dinţi stricaţi şi să nu primească protezele dentare, aparatele auditive sau ochelarii pe care le merită”, a criticat Bernie Sanders situaţia în Senat. „Acest proiect de lege nu face nimic pentru a rezolva această problemă”, a spus fostul candidat la preşedinţie. Însă tabăra democrată, nerăbdătoare să pună în aplicare acest plan înaintea periculoaselor alegeri legislative din noiembrie şi să ofere o victorie unui preşedinte cu popularitate anemică, s-a unit şi a respins marea majoritate a amendamentelor.

În paralel cu aceste investiţii masive, proiectul de lege îşi propune să reducă deficitul public cu un nou impozit minim de 15% pentru toate companiile ale căror profituri depăşesc un miliard de dolari. Acesta urmăreşte să împiedice anumite corporaţii mari să folosească lacunele fiscale care le permiteau până acum să plătească mult mai puţin decât rata noţională.

Se estimează că această măsură ar putea genera venituri federale de peste 258 de miliarde de dolari în următorii zece ani.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. America democrată e America cea normală, preocupată de sănătate, climă și viitor, în timp ce republicanii vor să ardă totul, dar să iasă bani din petrol.

 2. Cum bai sa ai inflatie cu 2 numere si tu sa tot dai bani gratis.
  Top tip: cumparati acum, ca in 6 luni cresc iar preturile cu 20 la suta, gratie lui Joe PSD.

  • Banii astia nu vin maine cu basculanta.
   Orice om inteligent isi planifica viitorul.

  • Cu america este un pic altfel, ca in alte tari, fiindca dolarul este moneda internationala.
   Este o moneda in care lumea are incredere si pot printa fara probleme.
   Tu in ce iti tii banii? $ euro sau leu?
   Stim ca au printat in ultimii 3 ani cat au printat de cand exista SUA dar efectele nu se vad.

  • Nu sunt bani gratis, curvă rusească ce ești. Legea va produce 700 de miliarde de dolari în 10 ani, din care 480 vor fi investiți.

 3. Ma bucura sa citesc in comentarii ca mai exista oamenii, foarte putini, din pacate, care in acesti 2 ani nu si-au pierdut logica si bunul simt. Si care isi iau informatiile din alte surse si, la fel ca mine, citesc G4 doar sa vezi ce mai are MSM de zis :)) G4, spuneti ca se cheama „Inflation Reduction Act”, spuneti ca articolul cu reducerea pretului insulinei a fost respins (SUA avand cel mai mare pret dintre tarile „civilizate”:) ), spuneti ca subsidiarele firmelor sunt scutite de impozitul minim de 15%, spuneti ca IRS va angaja 87000 de oameni, ajungand sa fie cea mai mare agentie guvernamentala, dupa numar de angajati….si in final sa raspundeti la intrebarea: cum o cheltuiala de 400 de miliarde numita „Inflation Reduction Act” nu va creste inflatia???? :)))

  • Așa, Monico, într-o mână se ține frumos cartea de basme, iar în cealaltă un pistol. Cine nu acceptă îndoctrinarea religioasă va avea parte de pistol.

  • Ce nu spui, fiindcă ești o lichea rusească, e că această lege va produce 700 de miliarde de dolari în 10 ani. IRS va recupera mai mulți bani cu ajutorul acelor angajați.

 4. Nu era mai bine daca cele 420 erau cheltuite pentru…razboiul impotriva drogurilor? Daca intelegeti ce vreau sa spun.. 😉

  • Lupta este pierduta, deja jumatate din americani sunt fumati.
   La 100m de casa alba se vand prafuri.
   Vin peste tine daca le iei jucariile.

 5. Ai descris perfect planul vostru al creștinopaților: de a vâna și a abuza până la exterminare pe toți aceia care nu se pliază pe dogmă, pentru instaurarea creștino-dictaturii la nivel global.

 6. S e c u r i s t i i de p’aici imi amintesc de bancul cu iepurasul in padure …

 7. Șobolanul rus e invidios pe America, ar vrea el ca Rusia să fie America.

 8. comunisti in deriva, asa-i G$4?

 9. Doare adevărul, Monica? Că ăsta este planul vostru final: un r e g i m creștino-fascist.

 10. Ce poza! Dementia Joe cu lăturile backing vocals