G4Media.ro

Senatul din Polonia, unde opoziția are majoritate, a respins legea mass-media criticată…

Sursa foto: Wikipedia/ The Chancellery of the Senate of the Republic of Poland

Senatul din Polonia, unde opoziția are majoritate, a respins legea mass-media criticată de Statele Unite. Camera Deputaților este for decizional

Senatul polonez a respins joi un proiect de lege pe care criticii acestuia îl văd drept o tentativă a guvernului conservator de a reduce la tăcere postul de ştiri TVN24, proprietate a grupului american Discovery, relatează Agerpres.

Camera superioară a legislativului polonez, unde opoziţia are majoritate, a respins proiectul cu 53 de voturi contra şi 37 pentru, relatează AFP. Legea poate fi totuşi adoptată în cazul unui vot favorabil în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Dacă legea va fi în final votată, ea nu va permite companiilor care nu sunt înregistrate în Spaţiul Economic European (care cuprinde cele 27 de state ale UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) să deţină o participaţie majoritară în grupurile media poloneze.

Guvernul de la Varşovia susține că obiectivul actului normativ ar fi să împiedice intrarea capitalului rusesc pe piaţa poloneză a mass-media. Însă, în acelaşi timp grupul american Discovery ar fi nevoit să-şi vândă participaţia majoritară pe care o deţine în TVN, una dintre cele mai mari reţele private de televiziune din Polonia şi din care face parte postul de ştiri TVN24, adesea foarte critic la adresa guvernului conservator condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS).

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luna trecută că această nouă lege „afectează libertatea mediilor de comunicare”, slăbind „semnificativ cadrul mediatic pe care polonezii l-au construit atât de mult timp”, şi a avertizat că ea ar putea dăuna climatului investiţional în Polonia. Washingtonul i-a cerut preşedintelui polonez Andrzej Duda să nu promulge actul normativ.

Între timp, grupul Discovery a cerut şi a obţinut o licenţă în Olanda care i-ar putea permite să emită în continuare în Polonia dacă va pierde licenţa din această ţară.

ONG-ul „Reporteri fără Frontiere” (RSF) s-a alăturat criticilor faţă de această lege. Vorbind joi în faţa Senatului polonez, Pavol Szalai, responsabil al RSF pentru UE şi Balcani, a descris TVN drept „perla coroanei democraţiei poloneze” şi a susţinut că „atacarea TVN înseamnă atacarea libertăţii presei în Europa”.

Legea privind mass-media a condus luna trecută la destrămarea coaliţiei guvernamentale poloneze. Micul partid „Acord”, care s-a împotrivit adoptării acestui act normativ, a părăsit coaliţia formată împreună cu Partidul Lege şi Justiţie (PiS).

Formaţiunea PiS acuză de mult timp organizaţiile mass-media cu acţionariat străin prezente în Polonia că nu servesc intereselor acestei ţări şi au atitudini partizane politic, în timp ce adversarii guvernului de la Varşovia îl acuză pe acesta că încearcă să controleze mass-media şi că a transformat posturile publice de radio şi TV în organe proprii de propagandă.

Sursa foto: Wikipedia/ The Chancellery of the Senate of the Republic of Poland

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. „criticata de SUA”? vai, pare foarte grav!

    SUA sunt aia alungati de niste domni in papuci, salvari si halat de baie

  2. Și la noi, un guvern minoritar poate fi constrâns să se ia de libertatea de exprimare.