G4Media.ro

Senatul american vrea să anuleze legea care autorizează războiul din Irak

foto: captură video

Senatul american vrea să anuleze legea care autorizează războiul din Irak

Senatul american a aprobat miercuri o lege care anulează autorizația executivului de a purta războiul în Irak, la 20 de ani după ce SUA au invadat această țară pentru a-l înlătura pe Saddam Hussein de la putere, transmite Le Figaro.

Proiectul de lege, care ar urma să anuleze Autorizația pentru utilizarea forței militare (AUMF) din 2002, care i-a permis lui George W. Bush să invadeze Irakul, precum și AUMF din 1991, care i-a permis tatălui său, George H. W. Bush, să atace țara din Orientul Mijlociu după ce forțele lui Saddam Hussein au invadat Kuweitul, a fost aprobat cu 66 de voturi pentru și 30 împotrivă.

„Lumea s-a schimbat”

„Statele Unite, Irakul și lumea s-au schimbat foarte mult din 2002 și este timpul ca legile noastre să recupereze ritmul acestor schimbări”, a declarat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer. „Aceste AUMF-uri și-au depășit utilitatea. Abrogarea (acestor legi) nu va avea niciun impact asupra trupelor noastre care servesc în străinătate sau asupra capacității noastre de a-i menține pe americani în siguranță”, a adăugat el.

Președintele Joe Biden a promis că va semna legea dacă îi va fi prezentată, dar mai trebuie să fie aprobată de Camera Reprezentanților, controlată de republicani, ceea ce nu este sigur. Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, întrebat recent la NBC despre probabilitatea ca el să supună la vot legea, a rămas evaziv. „Va trebui să văd mai întâi ce conține”, a spus el.

AUMF din 2002 a fost folosit pentru a justifica continuarea operațiunilor americane în Irak după încheierea războiului, cum ar fi operațiunile de represalii împotriva milițiilor pro-iraniene care atacă bazele în care sunt desfășurați soldați americani. Acesta a fost citat în special pentru a justifica asasinarea de către armata americană a generalului iranian Qassem Soleimani în 2020 la Bagdad, ordonată de Donald Trump.

Textul votat miercuri nu ar anula, dacă va fi adoptat, AUMF privind Afganistanul, care datează din 2001 și care acordă puteri extinse executivului american pentru a vâna Al-Qaida în Siria, Yemen, Somalia și alte țări africane. Războiul din Irak s-a soldat cu 4.500 de morți și 32.000 de răniți în rândul forțelor americane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...