G4Media.ro

Senatul a adoptat propunerea legislativă care prevede anularea amenzilor date în perioada…

Senatul a adoptat propunerea legislativă care prevede anularea amenzilor date în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care le-au plătit

Senatul a adoptat marți, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă inițiată de UDMR, ALDE și Pro România care prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități.

Inițiativa a fost adoptată cu 90 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 39 de abțineri.

Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din ordonanța de urgență 1 din 1999, adică acele amenzi uriașe, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, declarate neconstituționale de către CCR în luna mai.

De asemenea, proiectul vizează și returnarea integrală, la cerere, a sumelor achitate de contravenineți, iar cei care nu au plătit încă amenzile primite nu vor mai fi obligați să o facă.

Totuși, inițiativa legislativă prevede că rămân valabile amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Iniţiatorii menţionează, în expunerea de motive, că prin propunerea legislativă „vor fi evitate blocajele în sistemul de justiţie şi se va limita pericolul de răspândire a virusului”.

„Am decis să înaintam prezenta propunere legislativă care să anuleze în mod automat aceste amenzi fără a mai fi nevoie de a merge în instanţă cu excepţia sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru încălcarea măsurii de izolare la domiciliu şi carantină, dar şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice”, se arată în expunerea de motive.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a calificat propunerea legislativă drept „o monstruozitate juridică”.

„Parlamentul nu poate anula nişte procese-verbale de amendă, poate face alte lucruri. Nu mă îndoiesc că ingeniozitatea juriştilor din partidele ai căror reprezentanţi au semnat această iniţiativă poate găsi soluţii şi să atingă scopul, dar această iniţiativă este monstruoasă, repet, şi nu poate fi votată. Vă avertizez că, dacă o votăm şi ajunge la promulgare, ne facem de râs că Parlamentul anulează procese-verbale”, a afirmat Fenechiu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a explicat diferenţa dintre „nulitatea ex-lege” şi „anulare”.

„Este vorba de scutirea, de umilinţa, de stresul de a merge în instanţă şi a obţine individual anularea, pe cale judecătorească, a proceselor-verbale emise cu încălcarea unor valori şi drepturi constituţionale. Ceea ce propun iniţiatorii este să se evite supraaglomerarea instanţelor. (…) Aceste amenzi erau nule de la bun început. Temeiul pentru stabilit pentru aceste amenzi era neconstituţional. (…) Este o soluţie corectă, (…) este o obligaţie de a repara o nedreptate”, a spus Nicolae.

Senatorul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a menţionat că, în starea de urgenţă, „România a ieşit pe locul I în Europa la numărul amenzilor aplicate şi la mărimea amenzilor”.

Inițiativa urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Cu alte cuvinte, fraier e cel care NU incalca legea si e responsabil. Nu este nici o diferenta intre el si cei iresponsabili in tara asta. Cum sa dai inainte intr-o tara unde parlamentul ocroteste pe cei ce incalca legea? Ce mizerabili conduc tara asta? Cum am ajuns atat de jos?

  • Legea daca va fi adoptata va fi cras neconstitutionala pt ca puterea legislativa nu are dreptul sa se amestece in domeniu puterii judecatoresti !

   PS. Numai un judecator investit cu o cerere de declararea a nulitatii unui act juridic poate hotari in procedura contencioasa daca acel act (proces verbal de contraventie ) este nul sau nu, respectiv produce efecte !

   PPS. PSD, ALDE si Pro Romanica stiu si ele lucrul acesta dar se prefac ca tin cu poporul si vor sa-l ajute ! Gretos exercitiu de imagine cu alte cuvinte si alergatura continua dupa voturile unor romani prosti si prostiti la greu de politicienii rosii !

  • Legea daca va fi adoptata va fi cras neconstitutionala pt ca puterea legislativa nu are dreptul sa se amestece in domeniu puterii judecatoresti !

   PS. Numai un judecator investit cu o cerere de declararea a nulitatii unui act juridic poate hotari in procedura contencioasa daca acel act (proces verbal de contraventie ) este nul sau nu, respectiv produce efecte !

   PPS. PSD, ALDE si Pro Romanica stiu si ele lucrul acesta dar se prefac ca tin cu poporul si vor sa-l ajute !

  • Nu va convine la gara si la sparanghel cu voi

  • Are dreptate „Eu”. Care e in putere si poate indura statutul de imigrant, sa plece daca nu mai suporta regimul impus de comunisti de vreo 70 de ani. Dar inainte sa se care, sa treaca si pe la madre de Eu si sa-i rupa #*”#*@ ca sa nu mai verse in veci asemenea gunoaie genetice.

 2. Legea daca va fi adoptata va fi cras neconstitutionala pt ca puterea legislativa nu are dreptul sa se amestece in domeniu puterii judecatoresti !

  PS. Numai un judecator investit cu o cerere de declararea a nulitatii unui act juridic poate hotari in procedura contencioasa daca acel act (proces verbal de contraventie ) este nul sau nu, respectiv produce efecte !

  PPS. PSD, ALDE si Pro Romanica stiu si ele lucrul acesta dar se prefac ca tin cu poporul si vor sa-l ajute !

 3. G4ndire G4Media(asta cu Polonia + Ungaria):
  1. Stalin s-a opus nazismului
  2. Nazismul a fost rau

  Concluzia: Stalin a fost bun.

 4. Tăriceanu ştie că Parlamentul NU are nicio competenţă pentru anularea proceselor verbale de amendă, însă, în calitate de kăkănar pro-Kremlin, are voie s-o frece.

 5. G4media, unde e postarea mea?
  De ce cenzurati?!

  • Nu au obiceiul sa nu le publice. Extrem de rar. Doar ca, uneori le permit postarea asa tarziu, incat nu le vede nimeni.

 6. Tariceanu asta a contestat din prima zi a pandemiei orice masura a luat Guvenrul Orban, numindu-le „abuzuri, incalcari ale drepturilor cetatenesti”, etc…
  Totusi nici Tariceanu si nici alta persoana din familia lui NU a fost amendata, ceea ce LOGIC inseamna ca AU RESPECTAT Legislatia data de Guvernul Orban!
  Ba, mai mult, in 18 Aprilie, aepava politica Tariceanu scria pe Instagram:
  „Călin Popescu Tăriceanu s-a filmat în timp ce pregătea ciocolată de casă.
  „Un moment de relaxare într-o perioadă DIFICILA!“, a scris liderul ALDE în dreptul postării de pe Instagram. Reţeta a fost preluată de la o mătuşă, sora cea mare a mamei, după cum explică Tăriceanu în videoclip. „Am să încerc să prepar o reţetă de ciocolată de casă la fel de bună, dacă nu chiar mai bună decât cea de la cofetăria Dacianei Ponta (n.r. soţia lui Victor Ponta)“, s-a lăudat liderul ALDE.
  La fel, nici Ciolacu, nici familia lui NU au fost amendati!
  Nici Kelemen Hunor si nici familai lui nu au fost amendati!
  Nici victor Ponta, nici familia lui NU au fost amendati!
  TOTI, logic, au RESPECTAT Regulile, pe care la TV le-au contestat zi de zi, in gura mare!
  Cum se numeste asta, cand TU si FAMILIA ta va protejati de Coronavirus, iar la TV mergi si CONTESTI „abuzurile” Guvernului care nu-i lasa pe romani sa fie liberi si fericiti, asa cum vor PSD+ALDE+PRO-Romania!
  Minimizarea de către PSD, Pro România și ALDE a riscului de infectare a populației cu COVID nu e altceva decat o strategie cu evidenta tinta electorală.
  „Guvernul Orban nu lasă populația să meargă în grupuri mai mari de 3, îi obligă pe angajați și pe elevi să poarte măști, să își facă teste medicală dacă vor să meargă în vacanță în Occident, nu lasă oamenii la munte și la mare, în cluburi și baruri, la Biserca, asta e mesajul celor 3 partide.
  „Iar noi (PSD, ALDE, Pro România) suntem, cu voi, cu poporul care se teme în proporție mai mare că nu va merge în vacanță în Thassos decât că virusul s-ar mai putea reîntoarce în forță. In timpul asta, NOI avem grija, ne protejam Familiile, NU luam amenzi ca VOI, prostii care credeti balivernele noastre, de 30 de ANI!”

 7. Amenzile au fost foarte mari în raport cu veniturile extrem de mici ale batranilor pentru cateva greseli minore pe care le au facut !

 8. Cum si de unde imi pot recupera banii ? Ma poate ajuta cineva ?

 9. Tot respectul domnului senator ALDE Călin Popescu-Tăriceanu pentru susținerea fata de romani!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.