G4Media.ro

Senatul a adoptat iniţiativa USR PLUS şi PNL de desfiinţare a Institutului…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatul a adoptat iniţiativa USR PLUS şi PNL de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de prim for sesizat, cu majoritate de voturi, iniţiativa legislativă a USR PLUS şi PNL prin care este desfiinţat Institutul Revoluţiei Române.

Proiectul de lege merge la Camera Deputaţilor care va da votul decizional, relatează News.ro.

Pe 24 septembrie 2020, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Prin urmarea, actul normativ este constituţional, decizia CCR fiind definitivă. Ulterior, USR PLUS și PNL au depus un proiect de lege în acest sens.

Context

Conducerea Institutului Revoluției este asigurată de un „Colegiu Național” alcătuit din personalități reprezentative ale revoluției române. Numirea membrilor Colegiului Național se face de către președintele României. Cum în momentul înființării IRRD președintele României era Ion Iliescu acesta a numit, prin Decretul 1151 din 14 decembrie 2004 toți membrii Colegiului Național, format din 25 de persoane, și anume:

  • Petrică Balint, Sergiu Chiriacescu, Emilian Vasile Cutean, Iosif Dan, Emil Dumitrescu, Lorin Fortuna, Cazimir Ionescu, Claudiu Iordache, Eugenia Iorga, Mihai Ispas, Dumitru Mazilu, Alexandru Mironov, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Pastor, Romeo Raicu, Petre Roman, Adrian Sanda, Ioan Savu, Răzvan Theodorescu, Dan Toader, Doru Țigău, Viorel Vișan, Valentin Voicilă, Emil Vlădesan, Gelu Voican Voiculescu.

Legea nu prevede vreun termen pentru mandatul Colegiului Național, aceștia fiind numiți pe viață.

În prima ședință a Colegiului Național a fost ales în unanimitate președintele IRRD, în persoana lui Ion Iliescu, și directorul instituției, fostul revoluționar timișorean și deputat FSN Claudiu Iordache.

Colegiul Național a ales și Consiliul Științific al IRRD, organism alcătuit mai ales din istorici de profesie, avînd rolul de a supraveghea publicațiile care apar sub egida institutului. Din cadrul Consiliului Științific provine directorul adjunct al IRRD, acesta fiind, de la înființare pînă acum, istoricul Ioan Scurtu. Printre membrii Consiliului Științific mai fac parte, în 2007: Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Gheorghe Onișoru, Dumitru Mazilu.

Foto: Ion Iliescu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Mai bine mai tarziu decat niciodata.

  2. Legea va fi contestată la CCR și ghici ce va spune dorneanul? Institutul ăla face parte din arhitectura statului modern roman deci ioc desființarea

  3. puteau sa desfiinteze si cealalta aberatie, a lu’ emil.

  4. Să desființeze și asociația condusă de Mărieșul, ordinarul libidinos care și a bătut joc de văduvele revoluționarilor promițându le că v a avea grijă de în schimbul unei felații

  5. Care revoluție? Eu nu știu decât o lovitură de stat care a produs fauna actuală!