G4Media.ro

Senator USR: Redeschiderea fizică a şcolilor când încă dai oxigen în parcări…

Sursa foto: Facebook / Ștefan Pălărie

Senator USR: Redeschiderea fizică a şcolilor când încă dai oxigen în parcări de spitale nu poate fi acceptată decât parţial / Trebuie condiţionată de gradul de vaccinare în localitate, nu de cel al personalului din şcoală

Senatorul USR Ştefan Pălărie, preşedintele comisiei de muncă din Senat, a atras atenţia că a condiţiona deschiderea scolilor în format fizic doar de gradul de vaccinare a profesorilor din şcoală riscă fie să închidă şcolile mici, fie să le transforme în focare de transmitere comunitară şi a arătat că nici vaccinarea peste noapte a celor aproximativ 50,000 de profesori încă nevaccinaţi la nivel national nu rezolvă mai nimic, iar pragul de 60% de profesori vaccinaţi este greu de atins, mai ales în şcolile cu un număr redus de cadre didactice.

Ştefan Pălărie susţine că premisele pe care îşi bazează ministrul educaţiei decizia de a deschide şcolile în format fizic sunt cel puţin îndoielnice. De asemenea, el spune şi că nicio altă ţară europeană nu a luat în considerare gradul de vaccinare al profesorilor drept criteriu de redeschidere a şcolilor în format fizic.

„Avem PANDEMIE «MADE IN ROMANIA», cu cifre halucinante – număr de îmbolnăviri grave şi număr de decese. Avem OMS prezent aici ca sa înţeleagă cum de am ajuns aici şi mai ales ce trebuie făcut. Ministrul Cîmpeanu rezolvă problema tot MADE IN ROMANIA, cu o reţetă inconştientă proprie care leagă deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică de un indicator care nu numai că nu a fost utilizat în nici o alta ţară în combaterea pandemiei, dar nici nu este identificat ca fiind un factor major de impact asupra îmbolnăvirilor”, spune parlamentarul USR, potrivit unui comunicat.

Pălărie arată că nici vaccinarea peste noapte a celor aproximativ 50,000 de profesori încă nevaccinaţi la nivel national nu rezolvă mai nimic, iar pragul de 60% de profesori vaccinaţi este greu de atins, mai ales în şcolile cu un număr redus de cadre didactice.

Astfel, senatorul USR este de părere că deschiderea şcolilor în format fizic ar fi trebuit condiţionată de rata de vaccinare a UAT-ului.

„Propunerea mea este integrarea datelor din SIIIR cu platforma de vaccinare, pentru a putea calcula rata de vaccinare a colectivităţii şcolare adulte – adăugând aici şi părinţi. Opinia mea este că această măsură măcar transmite părinţilor clar că ţine şi de ei personal, de alegerea lor de a se vaccina, să ofere comunităţii şi propriilor copiii posibilitatea de învăţare în format fizic”, a afimat el.

Senatorul USR acuză atât politizarea campaniei de vaccinare  cât şi a deciziilor privind formatul de desfăşurare e procesului educativ, cu rezultate nefaste atât pentru elevi dar şi pentru eforturile medicilor de a combate pandemia.

„Redeschiderea fizică a şcolilor când încă dai oxigen în parcări de spitale nu poate fi acceptată decât parţial, condiţionată de niveluri de incidenţă, şi cu masuri de închidere a altor surse de transmitere comunitară”, concluzionează senatorul USR Ştefan Pălărie.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat vineri că a semnat şi a trimis la Monitorul Oficial cele două ordine de ministru care reglementează structura anului şcolar şi micşorează numărul de note necesar încheierii mediei elevilor.

În cazuri speciale, mediile pot fi încheiate după revenirea elevului la cursuri, până la finalul semestrului ll. Ministrul a precizat că a transmis în teritoriu lista tezelor care vor fi susţinute în acest an. De asemenea, a precizat că CNSU decide într-o şedinţă privind desfăşurarea cursurilor în funcţie de rata de vaccinare a personalului, după care va fi semnat ordinul de ministru în acest sens, tot în cursul zilei de vineri. Aproape 70% dintre şcolile şi grădiniţele din Bucureşti au personalul vaccinat în proporţie de 60%.

Sursa foto: Facebook / Ștefan Pălărie

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Pandemiile se masoara in morti si bolnavi, nu in numarul de injectii cu resturi dezghetate de ARN.

 2. Prevederile din ordinul de ministru deja existente raman in vigoare, aceasta cu vaccinarea doar se adauga. Ramane valabil ca scolile pot cere sa functioneze online in cazul in care nu pot asigura masuri de protectie sanitara. Trebuie doar sa isi asume directorii, nu sa asteptam mereu de sus sa vina decizia. USR trebuie sa fie un partid in spiritul descentralizarii si al incurajarii plurarismului. Cu parere de rau constat ca dl.Palarie are o abordare politicianista, fie nu stie ce contine ordinul de ministru in vigoare cand afirma ca deschiderea scolilor e legata doar de pragul de vaccinare la profesori.

  • pe bune? Vezi mai un articol mai jos, la Jina nu au cazuri, dar raman in online. Halal interesul elevului.

  • De ce sa isi asume directorii decizia cursurilor on-line si nu ministrul? Prezenta fizica la scoala trebuie corelata in primul rand cu incidenta cazurilor din localitate, apoi cu numarul de decese, cu numarul locurilor libere din spitale, cu rata de vaccinare din localitate si in ultimul rand cu rata de vaccinare din scoli (in care sa intre si gradul de vaccinare al parintilor si elevilor).
   Directorii vor fi presati de parintii care vor prezenta fizica sa deschida scoala in orice conditii…

  • Draggy…
   poti totusi sa explici care este relevanta acestui indicator?
   Care este logica din spatele acestei decizii bazata pe rata de vaccinare a personalului didactic?
   Lasand la o parte celelalte prevederi, acesta este in momentul de fata criteriul principal de incepere a scolii in format online sau fizic.

 3. Campeanu Tampeanu este ministru catastrofa.
  El conditioneaza deschiderea scolilor de procentul profesorilor vaccinati ?
  De parca profesorii sunt cei care raspandesc virusul.
  Avem 1 profesor la 20-30 de elevi.
  In plus elevii au si simptome reduse sau chiar deloc.
  Are dreptate Palarie ca trebuie conditionata deschiderea scolilor de rata vaccinarii din localitate.

  • Nu profesorii raspandesc virusul. Dar daca iau Covid (ca vin obligati la munca) si sunt vaccinati, nu ajung la spital. Stau 2 saptamani acasa cu ceai si odihna, dureri de cap si musculare si aia e, trece. Iar spitalele se umplu de alti oameni, nu de profesori.

   Iar daca bunici nu vor sa se vaccineze pentru ca nu sunt obligati, nu au decat sa isi asume riscul ca ajung la spital. Dar riscul e al lor, nu al copiilor, care isi rateaza educatia.

   Diferenta e cine isi risca pielea ca e obligat si cine o face ca urmare a deciziei proprii.

 4. Dl. Palarie are dreptate doar când spune ca indicatorul asta este după ureche.
  In rest școlile trebuie deschise toate, fizic , indiferent de rata de vaccinare a angajaților/ copiilor… in loc de asta se fac teste rapide de 2 ori pe spata mana și astfel trecut clase/ școli in online când se detectează cazuri.
  Asa au funcționat școlile in multe state vest europene.

 5. o palarie mult prea mare poarta Stefan Palarie, anume, un discurs retrograd, chiar cinic.