G4Media.ro

Semnele de circulație din centrul Capitalei vandalizate cu stickere de propagandă neolegionară…

Sursa foto: Facebook Vrem schimbare

Semnele de circulație din centrul Capitalei vandalizate cu stickere de propagandă neolegionară și de extremă dreapta, înlocuite cu totul. Nicușor Dan vorbește despre zeci de panouri rutiere

O acțiune civică prin care oamenii au fost îndemnați să trimită sesizări, în nume propriu, la Primăria Capitalei, prin care să ceară ștergerea însemnelor neolegionare și de extremă dreapta, care sunt interzise de lege, a reușit să determine administrația locală să intervină. Nicușor Dan a anunțat, miercuri, 10 ianuarie, că au fost înlocuite indicatoarele rutiere vandalizate din zone ultracentrale ale Bucureștiului, precum Calea Victoriei, Piața Revoluției, Piața Amzei sau Bd. Nicolae Bălcescu.

Primarul general spune că până la sfârșitul săptămânii vor fi înlocuite cu totul alte 80 de indicatoare rutiere vandalizate. Nicușor Dan nu menționează ce se afla pe semnele de circulație, însă cu aproximativ o lună și jumătate în urmă, de la 1 decembrie 2023, inițiatorii paginii de Facebook, Reddit și Youtube „Vrem schimbare” au postat poze blurate cu semne de circulație, panouri cu denumiri de străzi și panoruri de informare de la Metrou pline cu stickere de propagandă neolegionară și fascistă.

Stickere promovau următoarele însemne: siglele mișcării legionare, Garda de Fier, dar înfățișau și portrete ale lui Corneliu Zelea Codreanu și ale lui Ion Antonescu sau purtau mesajul „1927, ne-am întors”, (anul în care Zelea Codreanu a înființat Garda de fier). Propaganda fascistă și legionară este interzisă în România de legea 217/2015 și se pedepsește cu închisoare și restrângerea unor drepturi.

Articolul 4 prevede că (1) Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

Fenomenul răspândirii însemnelor neolegionare în București părea scăpat de sub control în ultimul an, după înmulțirea stickerelor lipite pe cele mai vizibile panouri, respectiv semnele de circulație, obturând și lizibilitatea lor. Inițiatorii paginii „Vrem schimbare” au început să strângă dovezi și într-o lună au adunat zeci de cazuri de panouri vandalizate. Ei au trimis adresele exacte cu poze la Primăria Capitalei. Administratorul drumului, respectiv Administrația străzilor, este și cel care trebuie să se asigure că indicatoarele sunt conforme scopului, iar Poliția Română trebuie să îi prindă pe cei care recurg la astfel de gesturi.

Sursa foto: Vrem schimbare
Sursa foto: Vrem schimbare
Sursa foto: Vrem schimbare

În luna noiembrie 2023, bloggerul legionar Cătălin Valeriu Dănoiu, cel care deține site-ul Veghe Patriei, ar fi fost reținut pentru 24 de ore pentru incitare la ură și discriminare, scria Ziare.com, citând surse. Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale (SIC) ar fi percheziționat locuința din București a bărbatului în vârstă de 44 de ani, unde ar fi găsit sute de stickere cu imaginea lui Corneliu Zelea Codreanu și alte simboluri ale Mișcării Legionare, interzisă în România.

Un alt caz a fost semnalat înainte de marșul Pride, care a avut loc sâmbătă, 29 iulie, și unde au avut loc agresiuni și amenințări asupra voluntarilor și participanților din comunitate. Pe 27 iulie 2023, într-o zi de joi, trei tineri – doi băieți și o fată – au venit în Parcul Izvor, unde se ținea evenimentul Pride Park cu stickere neolegionare. Aceștia au amenințat unul dintre voluntarii Pride, sfârșind prin a-l lovi, a scris în Libertatea Adina Marincea, cercetător la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și doctor în Comunicare.

Totodată, Gelu Duminică a scris în iunie 2023 pentru Contributors.ro că a fost uimit să vadă în Campusul Universității București din Politehnică și Regie stickere care îndemnau la ură și discriminare și care erau puse pe stâlpi, fără ca cineva să le șteargă.

Pe baza acestor informații și a acțiunii „Vrem schimbare”, G4media.ro a trimis solicitări de presă, în urmă cu o lună către administrațiile locale ale Bucureștiului în care a cerut să explice cum vor proceda pentru a fi îndepărtate, iar răspunsul a fost că se vor lua măsuri.

Zonele unde se află sau se aflau abțibilduri au fost făcute publice de Vrem schimbare, care cerea ajutorul cetățenilor pentru a le semnala și alte locuri și totodată erau îndemnați să facă sesizări în nume propriu pentru a fi șterse. Astfel, unele indicatoare rutiere sunt vandalizate cu propaganda fascista si legionara, interzisa de legea 217/2015 pe:
• Bulevardul Aerogarii 74, statia STB Hotel Phoenicia
• Piata Iosif Sava, strada Doctor Vasile Sion
• Bulevardul Nicolae Balcescu 23
• Strada Arthur Verona 15
• Strada Arthur Verona 19
• Intesectia strada Mendeleev x strada Tache Ionescu
• Strada Piata Amzei 22
• Strada Piata Amzei 1
• Strada Piata Amzei 30
• Strada Mendeleev 1
• Calea Grivitei 41
• Calea Grivitei 21
• Strada Mircea Vulcanescu 23A
• Calea Șerban Vodă

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. l-ar fi prins pe autor, ….un arhitect din Giurgiu …asa a fost descris…au vandalizat si monumentul lui Cristi Pațurcă din Piata Universitatii…