G4Media.ro

Seismul din Maroc a afectat 2,8 milioane de oameni / Cel puţin…

Sursa: X (fostă Twitter)

Seismul din Maroc a afectat 2,8 milioane de oameni / Cel puţin 59.674 de case au fost avariate, dintre care 32% s-au prăbuşit complet

Seismul din Maroc a afectat 2.930 de sate din regiunile înalte ale Munţilor Atlas, cu o populaţie totală de 2,8 milioane de persoane, a anunţat vineri ministrul responsabil cu bugetul din această ţară, informează Reuters conform Agerpres.

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,8 s-a produs pe 8 septembrie şi a ucis peste 2.900 de oameni, cele mai multe dintre victime fiind înregistrate în zone muntoase greu accesibile.

Cel puţin 59.674 de case au fost avariate, dintre care 32% s-au prăbuşit complet, a precizat ministrul marocan Faouzi Lekjaa într-o prezentare în faţa Parlamentului.

Guvernul de la Rabat va oferi 2.500 de dirhami (244 de dolari) pe lună timp de un an sub formă de ajutor financiar pentru familiile afectate, pe lângă compensaţiile de 140.000 de dirhami plătite pentru locuinţele complet distruse şi cele de 80.000 de dirhami pentru casele avariate parţial, a adăugat ministrul marocan.

Operaţiunile de reconstrucţie vor trebui să respecte arhitectura originală a locuinţelor din zonele înalte ale Munţilor Atlas, a mai spus oficialul marocan.

Acest seism, cel mai devastator care s-a produs în Maroc după anul 1960, a distrus numeroase cătune cu case tradiţionale construite din cărămizi de chirpici, piatră şi lemn brut, specifice comunităţilor berbere din Munţii Atlas.

În total, Marocul intenţionează să aloce 120 de miliarde de dirhami pentru operaţiunile de reconstrucţie de după cutremur, care includ actualizarea infrastructurilor în următori

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...