G4Media.ro

Șeful unei instituții media din Gaza și alți doi jurnalişti au fost…

Photo 102634464 © Couperfield | Dreamstime.com

Șeful unei instituții media din Gaza și alți doi jurnalişti au fost uciși, anunță rudele acestora/ 48 de oameni din mass-media au murit de la izbucnirea războiului în 7 octombrie

Şeful unei instituţii media din Gaza şi alţi doi jurnalişti au fost ucişi în weekend în ofensiva israeliană în teritoriu, au declarat duminică rudele acestora. Cei trei se adaugă zecilor de reprezentanţi mass-media care au murit în cele şase săptămâni de conflict, relatează Reuters, citată de News.ro.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, a precizat că decesele din weekend au făcut să crească la 48 numărul jurnaliştilor şi al angajaţilor din domeniul mass-media despre care a confirmat că au fost ucişi în regiune după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie şi în ofensiva israeliană ulterioară.

CPJ, a cărui listă cuprinde jurnalişti ucişi de ambele părţi ale conflictului, deşi majoritatea au murit în Gaza, a precizat că solicită cel puţin două surse pentru a verifica fiecare deces. Acesta a menţionat că lista sa cu cei ucişi cuprinde 43 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez.

„Jurnaliştii din întreaga regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâşietor. Cei din Gaza, în special, au plătit şi continuă să plătească un tribut fără precedent şi se confruntă cu ameninţări exponenţiale”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al CPJ, într-un e-mail pentru Reuters.

Duminică, Belal Jadallah, jurnalist şi şef al consiliului de administraţie al Press House-Palestine, o organizaţie neguvernamentală, a fost ucis, iar cumnatul său farmacist a fost grav rănit, au declarat pentru Reuters sora sa şi alte rude.

Jadallah i-a spus surorii sale mai devreme, duminică, că se îndrepta din oraşul Gaza spre sud. El a fost ucis în zona Zeitoun din oraşul Gaza, a declarat sora sa, care a adăugat că persoanele care l-au găsit şi l-au dus la un centru medical unde a fost declarat mort au spus că a fost ucis de un obuz de tanc israelian.

Patru dintre rudele lui Jadallah lucrează pentru Reuters în Gaza sau în străinătate. Unul dintre jurnaliştii aflaţi pe lista CPJ a celor ucişi este jurnalistul Reuters Issam Abdallah, care a fost ucis în Liban, în apropiere de graniţa cu Israelul, la 13 octombrie.

Pe lângă Jadallah, doi jurnalişti independenţi – Hassouna Sleem şi Sary Mansour – au fost ucişi sâmbătă într-un atac israelian asupra taberei de refugiaţi de la Bureij, în centrul Fâşiei Gaza, au declarat rudele lor şi oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii. Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că 17 persoane au murit în acest incident.

sursa: News.ro, Photo 102634464 © Couperfield | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Oare toti palestinienii se declara jurnalisti sau medici cu misiuni umanitare? Inclusiv brigazile hamas?