G4Media.ro

Șeful Serviciului Permise din Suceava a fost reținut de DNA. El e…

Șeful Serviciului Permise din Suceava a fost reținut de DNA. El e acuzat că a acceptat să ofere favoruri în schimbul menținerii în funcție

Directorul Serviciului de Permise Suceava, fost șef al aceleiași instituții din Maramureș, a fost reținut pentru 24 de ore de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție pentru acuzații de luate de mită, cumpărare de influență și accesarea ilegală a unui sistem informatic, potrivit unui comunicat de presă.

Procurorii DNA susțin că Viorel Donciu, pe vremea când conducea Serviciul Permise Maramureș l-ar fi ajutat cu diverse favoruri pe un consilier județean care pretindea că are influență pentru a-l menține în funcție.

DNA îl mai acuză și că „ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.”

Comunicatul integral al DNA 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a inculpatului DONCIU VIOREL-ANDREI, ofițer de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș ( SPCRPCIV Maramureș), iar în prezent împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (trei acte materiale),
– cumpărare de influență
– acces ilegal la un sistem informatic

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.
În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.

La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale.

În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 8 aprilie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcție Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Foto: Geantă cu bani descoperită la perchezițiile din Suceava în dosarul permiselor falsificate / Sursa: DGA

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Sistemul este valabil în toate județele; guzganii fiind numiți în funcții pe bază de relații cu poolitrucii

  2. Stati linistiti dacă este vorba si de politicieni , gata băiatul este ca su scăpat de justitia din Romania, sau vine CCR cu o decizie prin care poti lua mita dar sa faci dovada ca esti in relatii cu politicul
    Cum de sa dat clasare pentru Adina Florea de la ISJ cu privire la fapta de sustragere si publicarea unui document clasificat, baietasul asta care tot cu sprijin politic a fost detasat la Suceava o sa fie premiat cu privire la accesarea sistemului informatic si divulgarea de date cu privire care nu pot fi date publicității adică date cu caracter personal.

  3. FITI FARA TEAMA ! VA REZOLVA dorneanu ccr.

    V-AR DA PE DEGEABA SI UN TEREN DE SUTE DE MILIOANE DE EURO DAR NU SUNTETI DESTUL DE SUS PE LANTUL TROFIC SECURISTIC. BRAVO mona!