G4Media.ro

Șeful OMS: Persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile riscă să fie…

Șeful OMS: Persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri

Informaţiile despre un al treilea vaccin promiţător împotriva COVID-19 dau speranţe, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a atras atenţia în acelaşi timp că „persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”, potrivit DPA şi AFP.

„Odată cu cele mai recente veşti pozitive în legătură cu testele clinicile asupra vaccinurilor, lumina de la capătul acestui lung şi întunecat tunel devine tot mai puternică”, a spus şeful OMS într-o conferinţă de presă la Geneva.

„Există acum o speranţă reală ca vaccinurile combinate cu alte măsuri de sănătate publică dovedite să pună capăt pandemiei”, a afirmat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a cerut guvernelor să se asigure că fiecare ţară primeşte vaccinuri şi a salutat declaraţiile în acest sens din weekend ale G20, grupul marilor economii din lume.

„Există acum un risc real ca persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”, a atras el totuşi atenţia.

După Pfizer-BioNTech şi Moderna, luni a venit rândul tandemului AstraZeneca-Oxford să publice rezultate preliminare ale vaccinului său, care este în faza a treia de testare pe om.

Vaccinul a arătat o eficacitate cuprinsă între 70% şi 90%, în funcţie de modul în care este administrat. Primele două vaccinuri au arătat o eficacitate de 95%, de asemenea tot conform unor rezultate preliminare.

Avantajul vaccinului AstraZeneca-Oxford este că se păstrează la temperaturi de câteva grade, în timp ce celelalte două necesită temperaturi extrem de scăzute.

Rusia şi China desfăşoare de asemenea teste, fiecare dezvoltând un vaccin naţional.

Pentru a se evita ca cele mai bogate ţări să achiziţioneze toate dozele de vaccin, care în primele luni nu vor fi disponibile decât în cantităţi limitate, OMS a creat un mecanism numit ACT-Accelerator care ar trebui să permită distribuirea echitabilă a vaccinurilor şi a altor eventuale tratamente.

Însă pentru acest lucru vor fi nevoie de 4,3 miliarde de dolari imediat, a reamintit Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că pentru anul viitor vor fi nevoie de alte 23,8 de miliarde de dolari.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Care e treaba cu OMS-ul asta? Ca in afara de publicarea unor enunturi nu pare sa se ocupe cu nimic…

 2. Firma de PR isi face treaba. Moare OMS de grija! Blea!

 3. Care goană?
  Care vaccin?

 4. asa asa, dati cu panica 🙂

 5. O încercare patetică de a acoperi faptul că în grupurile vulnerabile nu s-a făcut nimic până acum, dar de fapt au ajuns primii la imunitate de grup, dar nimeni nu a numărat morții. Acum OMS vorbește degeaba, e inutil să vaccinezi pe cei ce au deja anticorpi.

  Este o manevră numită virtue signaling, mult utilizată în politica populistă din zilele noastre:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Virtue_signalling#:~:text=Virtue%20signalling%20is%20a%20pejorative,to%20enhance%20one's%20own%20image.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.