G4Media.ro

Șeful NATO anunţă un acord cu Ucraina în vederea unei consolidări a…

Șeful NATO anunţă un acord cu Ucraina în vederea unei consolidări a cooperării, în urma unui vast atac cibernetic de tip malware care a vizat mai multe ministere 

NATO anunţă vineri că intenţionează să semneze cu Ucraina un acord privind o consolidare a cooperării lor împotriva atacurilor cibernetice, după ce mai multe ministere ucrainene au fost ţinta unui vast atac informatic, relatează AFP, citată de News.ro

Acest acord – care urmeasză să fie semnat ”în zille următoare” – ”prevede accesul Ucrainei la o platformă NATO de împărtăşire a informaţiilor despre programe informatice de tip malware”, anunţă într-un comunicat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

”Experţii aliaţi (prezenţi) în ţară (Ucraina) susţin, de asemenea, autorităţile ucrainene pe teren”, a precizat el.

Jens Stoltenberg face acest anunţ după ce Ucraina a anunţat vineri că a fost lovită de un atac cibernetic de amploare care a vizat mai multe ministere ucrainene.

Acest atac informatic a fost condamnat de către Uniunea Europeană (UE), în plină secvenţă diplomatică tensinată între Rusa şi Occident, care se teme de o invazie a Ucrainei a unor trupe ruseşti.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat în numeroase rânduri echipe de hackeri ruşi de comiterea unor atacuri coordonate vizând infrastructuri strategice, acuzaţii dezminţite de către Moscova.

Vineri la prânz, site-urile mai multor ministere ucrainene – inclusiv al ministerelor de Externe şi Situaţiilor de Urgenţă – erau în continuare inaccesibile, a constatat AFP.

”Site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi unui număr de alte agenţii guvernamentale sunt, provizoriu, scoase din funcţiune”, a anunţat vineri dimineaţa un purtător de cuvânt al diplomaţiei ucrainene.

Acest atac are loc după mai multe sesiuni de negocieri între oficiali ruşi şi occidentali, în ultimele zile, în vederea unei dezamorsări a crizei în centrul căreia se află Ucraina, care nu au înregistrat însă vreun progres.

Rusia a anunţat că nu vede ce interes are să continue aceste negocieri pe termen scurt şi că nu are nicio ”intenţie” să-şi invadeze vecinul.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Rusia continuă să împingă Ucraina spre NATO. Spasiba Putin!