G4Media.ro

Șeful misiunii UE în Marea Britanie, ambasador sau reprezentant al unei organizații…

Șeful misiunii UE în Marea Britanie, ambasador sau reprezentant al unei organizații internaționale? / Disputa Bruxelles-Londra ia amploare

Comisia Europeană insistă ca şeful misiunii diplomatice a UE în Marea Britanie să primească privilegiile diplomatice obişnuite ale unui ambasador, după relatări din presă conform cărora guvernul de la Londra doreşte să acorde misiunii UE doar statutul unei organizaţii internaţionale, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Britanicii ”să fie foarte atenţi!”, a avertizat negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, vorbind la un eveniment al organizaţiei pro-UE European Movement Ireland. ”Ştiu că (după Brexit – n. red.), o spun din nou, nu mai este ca înainte … dar noi nu suntem o organizaţie internaţională ca celelalte. Noi suntem Uniunea şi Regatul Unit a făcut parte din această uniune nu mai puţin de 47 sau 48 de ani”, a indicat el.

Reacţia lui Barnier vine după ce postul BBC a relatat că guvernul britanic refuză să-i ofere ambasadorului UE, Joao Vale de Almeida, statut diplomatic deplin, acordându-i în schimb doar statutul de reprezentant al unei organizaţii internaţionale.

Şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe, Peter Stano, a argumentat că ”Uniunea Europeană nu este o ‘organizaţie internaţională tipică’ ”. ”Acordarea tratamentului reciproc în baza Convenţiei de la Viena privind Relaţiile Diplomatice este o practică standard între parteneri egali şi suntem încrezători că putem clarifica această chestiune cu prietenii noştri de la Londra într-o manieră satisfăcătoare”, a adăugat el.

Peter Stano a mai menţionat că statutul şefilor misiunilor diplomatice nu a fost abordat la negocierile dintre Londra şi Bruxelles privind relaţia lor post-Brexit.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. „Britanicii ”să fie foarte atenţi!”—ce amenintari…! Ba da, UE este o organizatie internationala la baza care s-a transforma treptat intr-o entitate politica ghidata de ideologiile socialiste avand puteri sporite de impunere a unor norme si regulamente contrare libertatii si drepturilor omului.

  2. UE chiar e doar o organizatie internațională. Nu e stat. Asta cam stă în gât funcționărimii de la Comisie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.