G4Media.ro

Şeful interimar la penitenciarelor, Marian Dobrică, părăseşte funcţia după ce a fost…

Şeful interimar la penitenciarelor, Marian Dobrică, părăseşte funcţia după ce a fost reclamat la Parchet împreună cu fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader/ UPDATE Precizările ministerului justiției

Şeful interimar al penitenciarelor, Marian Dobrică, și-a încheiat marți mandatul în fruntea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, potrivit unor surse din sistemul penitenciar. Dobrică ar fi cerut să nu i se mai prelungească mandatul de şef interimar, cerere aprobată de către fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, potrivit altor surse din Ministerul Justiţiei.

Marian Dobrică a fost numit la şefia penitenciarelor prin ordin al ministrului Justiţiei Tudorel Toader începând cu data de 8 mai 2017. Deşi, potrivit legii, ofiţerii de penitenciare pot ocupa o funcţie de conducere interimară în sistem doar pentru o perioadă de maxim un an, Dobrică a stat în funcţie 2 ani.

Ce spune legea. Potrivit articolului 55 alineatul 3 al legii 293/2004 privind Statutului funcţionarilor publici din ANP, „ofiţerii pot fi împuterniciţi în funcţii de conducere în unitatea în care sunt încadraţi sau în care au fost detaşaţi, împuternicirea pe funcţie se poate face pentru o perioada de maximum 6 (şase) luni şi se poate prelungi, cu acordul scris al acestora, potrivit competenţelor, cu încă 6 (şase) luni”.

Plângere la Parchet. Pentru cel de-al doilea mandat considerat nelegal, Marian Dobrică a fost reclamat la Parchetul general de către sindicaliştii din penitenciare. Liderul sindicatelor din penitenciare, Sorin Dumitraşcu, l-a reclamat pentru abuz în serviciu şi pe fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader (detalii aici).

Tot Dumitraşcu l-a acuzat anul trecut pe Marian Dobrică de faptul i-a acordat ilegal lui Cristi Borcea 10 permisiuni de ieşire din penitenciar într-un singur an, în perioada iunie 2017 – iunie 2018.

„Directorul Marian Dobrica i-a aprobat ilegal 10 permisiuni de ieşire din penitenciar într-un singur an. Astăzi am cerut Ministrului Justiţiei să dispună verificarea modului în care au fost acordate, în perioadă iunie 2017 – iunie 2018, cele 10 recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru deţinutul Cristian Borcea şi am sesizat Direcţia Naţională Anticouptie în legătură cu posibile infracţiuni de abuz, fals şi corupţie în legătură cu favorizarea acestui deţinut-vip”, a anunțat Dumitraşcu potrivit News.ro.

Cine va fi noul şef interimar. Potrivit unor surse din sistemul penitenciar, în locul lui Marian Dobrică, ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, l-a numit pe Cristian Pleşa, unul dintre directorii adjuncţi.

UPDATE 19.00 Precizările Ministerului Justiției:  ”În urma apariției în spațiul public și în media a unor informații referitoare la împuternicirea domnului comisar șef de penitenciare Cristian PLEȘA în funcția de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor de către doamna Ana BIRCHALL, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și ministru al justiției, interimar,

Biroul de presă al Ministerului Justiției este abilitat să facă următoarele precizări, pentru corecta informare a opiniei publice:

1. La data de 22 aprilie 2019, domnul comisar șef de penitenciare Marian DOBRICĂ – director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, ca urmare a expirării detașării la Administrația Națională a Penitenciarelor și a expirării împuternicirii în funcția de director general la data de 07.05.2019, a solicitat nominalizarea unei alte persoane pentru a fi împuternicită în această funcție, menționând că nu mai este de acord cu realizarea unei noi detașări și împuterniciri în funcția de director general;

2. Împuternicirea domnului comisar șef de penitenciare Cristian PLEȘA în funcția de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost realizată de către fostul ministru al justiției Tudorel TOADER, prin Ordinul nr. 2005/C din 24.04.2019.”

Foto: Marian Dobrică (dreapta) / Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. partidul sa dea o ordonanta sa anunte pragul de validare dupa ce se face prezenta la referendum. asta inseamna sa fi cu adevarat ticalos! dar nu, voi tot trepadusi, tot gainari.

  2. Numai prostilor le pasa de lege. Smecherii o incalca flagrant si scapa.

    Ei stiu ca nu vor fi consecinte, fiindca romanii sunt un popor de ticalosi.

  3. Pai dupa ce a facuto pe sotia sa ofiter, fisu la academie, se poate retrage la barlog la slobozia, acolo cred ca nimeni nu are curaj sa comenteze la el, le taie mau la toti. El taie si spanzura la slobozia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.