G4Media.ro

Șeful Inspecției Judiciare cere suspendarea din funcții a judecătorilor care l-au reclamat…

Șeful Inspecției Judiciare cere suspendarea din funcții a judecătorilor care l-au reclamat la CJUE / Magistrații Dragoș Călin, Laurențiu Grecu și Alina Gioroceanu, acuzați că au făcut politică pe Facebook

Doi dintre cei trei judecători au legătură cu sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), instanță care trebuie să se pronunțe pe 18 mai pe legalitatea înființării Secției Speciale, a legalității desemnării prin OUG a interimatului Inspecției Judiciare și pe obligativitatea recomandărilor din mecanismul de cooperare și verificare (MCV), scrie jurnalistul Virgil Burla pentru Radio Europa Liberă.

Inspecția Judiciară propune secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea a trei judecători sub pretextul că ar fi adus atingere prestigiului justiției și că au făcut politică pe un grup al magistraților de pe Facebook.

Astfel, printr-o adresă înaintată șefului CSM, Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (IJ) propune suspendarea din funcții a judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar trebui să dureze până la finalizarea cercetărilor IJ.

IJ mai spune că s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuții de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook care adună aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.

Potrivit analizei făcute de un inspector, acuzațiile aduse la adresa lui Dragoș Călin vizează afirmațiile: „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.

În cazul Alinei Gioroceanu, acesta a scris pe forum: „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”, lucruri care nu a fost pe placul lui Netejoru.

Judecătorul Laurențiu Grecu a scris: „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”, frază care ar putea să-l coste funcția.

În dosarul mare, IJ a început cercetarea disciplinară față de opt judecători, după ce au discutat probleme din sistemul judiciar pe grupul privat al magistraților. Acuzațiile sunt de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”, „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii” și „desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Pe lângă cei trei propuși pentru suspendarea din funcție pe durata cercetărilor, pe lista lui Netejorul, cu începerea cercetării disciplinare, se regăsesc judecătorii Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, Alexandru Bălășanu de la Judecătoria Botoșani și Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Pitești.

Sursele Europa Liberă spun că cei opt judecători nu au fost chemați să dea vreo declarație, înștiințarea că sunt cercetați disciplinar de IJ fiind trimisă pe e-mail. Doi dintre ei au legătură cu întrebările trimise de România către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Citește integral pe Radio Europa Liberă

Sursa Foto: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Luciane! Hai, frate, să netejim nişte dosare! Să ne facem că lucrăm!

 2. nu asa!
  -sa spuna ca prin adresarea catre cjue cei 3 au negat suveranitatea Romaniei si a Statului de Drept-tocmai pentru ca sunt magistrati!

  • eu zic sa mai citesti. habar nu ai ce inseamna sa negi suveranitatea unei tari dpdv practic.
   vorbesti ca sa nu adormi.
   dupa logica ta daca esti magistrat ai alte drepturi.

 3. Netejoru si Flocea (pardon, Florea) trebuiau exclusi demult din magistratura!
  Cel putin Florea nu are cunostinte minine juridice……. Drept ii ca de la o varsta te mai lasa una, alta…

 4. Baiatul asta mai sta mult in fruntea Inspecției Judiciare? Ca a facut porcarii cat pentru trei vieti.

 5. netejorul asta e mare scarba. Cum poti categorisi declaratiile incriminate de el ca fiind declaratii politice? mare dobi … om lipsit de bun simt si judecata (asta o fi o delaratie politica?)

 6. Intreb si eu: cand se pun persoane in functii vizibile,functii ce reprezinta Statul Roman,nu se gasesc oameni care,pelanga inteligenta,sa aiba si un fizic placut ? Apar tot felul de ciudati,strambi ! Nu sunt in Romania oameni destepti si prezentabili ? Sunt destui !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.