G4Media.ro

Șeful diplomației europene: UE va discuta cu talibanii, dacă condițiile o permit,…

Sursa foto: Josep Borrell / Facebook

Șeful diplomației europene: UE va discuta cu talibanii, dacă condițiile o permit, dar asta nu înseamnă o recunoaștere a noului guvern afgan condus de talibani

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat vineri că Uniunea Europeană (UE) va discuta cu talibanii, în cazul în care condiţiile o permit, dar acest lucru nu înseamnă că blocul comunitar recunoaşte un nou guvern afgan condus de talibani, potrivit Reuters.

„Am decis să lucrăm într-o manieră coordonată, să ne coordonăm contactele cu talibanii, inclusiv printr-o prezenţă la Kabul în cazul în care condiţiile de securitate permit acest lucru”, a afirmat Borrell, într-o conferinţă de presă în Slovenia, după reuniunea informală a miniştrilor de externe europeni.

Obiectivul prezenței UE la Kabul să permită în continuare evacuarea persoanelor care doresc să părăsească Afganistanul aflat sub controlul talibanilor.

„Pentru a sprijini populaţia afgană, va trebui să discutăm cu noul guvern din Afganistan, ceea ce nu înseamnă recunoaşterea. Este o interacţiune operaţională”, a subliniat şeful diplomaţiei UE.

Josep Borrell a adăugat că această discuţie se va extinde în funcţie de atitudinea guvernului afgan, cum ar fi respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a presei şi condiţia ca Afganistanul să nu servească drept „bază pentru exportul de terorism către alte ţări”.

Afganistanul va trebui să formeze un guvern de tranziţie reprezentativ şi incluziv, să permită părăsirea ţării de cetăţenii străini şi afgani expuşi riscurilor şi să nu obstrucţioneze accesul la ajutoarele umanitare.

Sursa foto: Josep Borrell / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Are mutra de hotz acrit in rele