G4Media.ro

Şeful diplomaţiei europene, de Ziua Mondială a Libertății Presei: Este îngrijorător faptul…

Foto: Facebook Josep Borrell

Şeful diplomaţiei europene, de Ziua Mondială a Libertății Presei: Este îngrijorător faptul că pandemia de COVID-19 este utilizată în unele ţări ca pretext pentru a impune restricţii nejustificate jurnaliștilor

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, atrage atenţia, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, asupra importanţei mass media şi spune că „este îngrijorător faptul că pandemia de este utilizată în unele ţări ca pretext pentru a impune restricţii nejustificate asupra libertăţii presei”, transmite News.ro.

Într-un mesaj adresat duminică, Borrell aduce, în numele Uniunii Europene, „un omagiu rolului esenţial al jurnalismului în sprijinirea libertăţii de exprimare în mediul online şi offline în societăţile democratice”.

„Criza generată de  a scos clar în evidenţă importanţa activităţii presei. În vremuri de incertitudine, mai mult ca oricând, accesul la informaţii fiabile şi verificabile, fără interferenţe şi influenţe necuvenite, este esenţial şi contribuie la crearea unei societăţi mai reziliente. Este îngrijorător faptul că pandemia de COVID-19 este utilizată în unele ţări ca pretext pentru a impune restricţii nejustificate asupra libertăţii presei” a mai transmis Înaltul Reprezentant al UE.

„Jurnaliştii trebuie să îşi poată exersa profesia în mod liber. Poate că astăzi, mai mult ca oricând, libertatea presei este o piatră de temelie a societăţilor democratice, care nu pot prospera decât dacă cetăţenii au acces la informaţii fiabile şi pot face alegeri în cunoştinţă de cauză. Jurnalismul contribuie la detectarea şi la combaterea dezinformării. În prea multe ţări, jurnaliştii se luptă cu o legislaţie restrictivă, atribuită uneori stării de urgenţă generată de COVID-19, care limitează libertatea de exprimare şi libertatea presei. Blocarea internetului şi a site-urilor web se multiplică. Reporterii, în special femeile, sunt supuşi unor campanii de denigrare, unor presiuni financiare şi unor atacuri din partea guvernului sau a unor canale de presă partizane, ceea ce îi obligă adesea să se autocenzureze. Prea mulţi se confruntă cu hărţuiri, cu arestări arbitrare şi cu privarea de libertate. Prea mulţi şi-au pierdut viaţa pentru că şi-au făcut meseria” a mai subliniat Borrell.

Acesta menţionează că Uniunea Europeană depune eforturi, pe toate planurile pentru a combate implicaţiile pandemiei asupra sănătăţii, a drepturilor omului şi a situaţiei socioeconomice, inclusiv asupra instituţiilor de presă.

„Neabătându-se de la necesitatea de a sprijini libertatea de exprimare, răspunsul UE se concentrează şi asupra combaterii dezinformării cu privire la COVID-19. Aceasta presupune promovarea surselor demne de încredere, retrogradarea conţinutului fals sau înşelător şi retragerea conţinutului ilegal. Aceste acţiuni pot fi încununate de succes numai dacă se pot baza pe activitatea conştiincioasă a unor jurnalişti curajoşi şi dedicaţi, ale căror eforturi de zi cu zi fac ca societăţile să devină mai sigure, mai echitabile şi mai democratice. Astăzi, UE îşi reafirmă cu fermitate sprijinul continuu pentru rolul esenţial al mijloacelor de informare în masă independente şi fiabile pe întregul mapamond. Libertatea presei este un drept al fiecăruia dintre noi, nu doar al profesioniştilor din domeniul mass-media”, a conchis șeful diplomației Uniunii Europene.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Ahem…. romania 🙂