G4Media.ro

Şeful ANPC, despre creşterea preţurilor la combustibil: Am putea vorbi de o…

sursa foto: G4Media

Şeful ANPC, despre creşterea preţurilor la combustibil: Am putea vorbi de o structură sau o iniţiativă de tip cartelar / Se ia în calcul confiscarea veniturilor realizate în urma comercializării cu preţuri artificial mărite

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat joi, despre situația de la benzinării, că „am putea vorbi de o structură, sau o iniţiativă de tip cartelar” şi că se analizează dacă unii comercianţi au majorat preţurile pentru că au făcut-o şi alţii. El a mai spus că se ia în calcul „confiscarea veniturilor, împreună cu ANAF, realizate în urma comercializării cu preţuri artificial mărite şi trimiterea acestora către bugetul de stat, pe lângă sancţiunea unei amenzi între 2.000 şi 100.000 de lei”, relatează News.ro.

„Am putea vorbi de o practică comercială incorectă, lucru care ar conduce la emiterea unei dispoziţii de încetare a acesteia, cu consecinţe imediate, până la finalul orelor de program sper să avem deja trase nişte concluzii, să putem evalua întreaga situaţie a pieţei, pentru a fi siguri că în toată ţara aplicăm aceleaşi măsuri şi eventual sancţiuni similare”, a spus şeful ANPC, Horia Constantinescu.

El a precizat că proprietarii benzinăriilor riscă, în condiţiile în care nu a fost justificată în niciun fel majorarea preţurilor, să se încadreze şi într-o practică comercială incorectă.

„La acest moment am solicitat modalitatea de transmitere de la structura centrală la fiecare punct de lucru a motivării majorării preţurilor imediate. În opinia noastră, atâta vreme cât vorbim de nişte stocuri achiziţionate într-o perioadă în care nu se justifica o majorare, nu înţelegem de ce s-a produs majorarea”, a mai afirmat Constantinescu, precizând că nu ştie cu cât a majorat fiecare benzinărie preţul, urmând să se culeagă informaţiile, în legătură cu documentele fiscale.

Întrebat de ce s-a scumpit combustibilul, Horia Constantinescu a afirmat că aceste controale se vor face la toţi comercianţii care au majorat preţurile, în mod inexplicabil, mai ales că există şi în mediul online imagini cu majorări ale preţurilor în timp ce persoanele care filmau se aflau la coadă, aşteptând că cumpere la primul preţ afişat nu la cele care s-au succedat până au ajuns să cumpere.

Horia Constantinescu a mai spus că se analizează dacă unii comercianţi au majorat preţurile pentru că au făcut-o şi ceilalţi.

„În opinia mea, profană, am putea vorbi de o structură sau o iniţiativă de tip cartelar, pentru că nu există nicio justificare, dacă a majorat preţul, să o faci şi tu numai în încercarea de a obţine un profit suplimentar”, a spus Constantinescu.

Despre sancţiuni, şeful ANPC a spus că se ia în calcul „confiscarea veniturilor, împreună cu ANAF, realizate în urma comercializării cu preţuri artificial mărite şi trimiterea acestora către bugetul de stat”.

„Cred că această sancţiune este mai dură decât aceea de a aplica o sancţiune între 2.000 şi 100.000 de lei”, a mai afirmat el, adăugând că nu se renunţă la această amendă, dacă se vor constata abateri.

sursa foto: G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

 1. ”Am putea vorbi” – ”Se ia în calcul confiscarea” .
  Pe timpul covidului ați avut grijă să trimiteți controale și să amendați firmele pentru tot felul de motive.
  Acuma ”ne scărpinăm și noi pe cap” ? Ce mai așteptați ? Fanfara ?

 2. Lasati vrajeala domnu’ sef la anpc…….. piata e libera si fiecare vanzator e liber sa-si stabileasca pretul dupa cum doreste. Principiul e cererea si oferta. Daca sunt fraieri destui sa stea la coada, pretul va fi in consecinta ! Statul nu are instrumentele si capacitatea de a interveni in piata libera si nu ar trebui sa faca asa ceva !

  • Esti sigur ca e doar cerere si oferta in ecuatie? Sigur, sigur?

  • @anticus, ai dreptate, e si multa pro.stie. Cum sa te duci ca bo.ul, sa stai la coada ore in sir ca sa iei cata motorina? Un plin si doua canistre? Ce mare economie ai facut?

 3. Vazusem pe o postare de undeva din Brasov preturi de 7.99 lei la Petrom si 7.98 lei la Lukoil. Coincidenta?

  • Toti fac pretul dupa Petrom care are majoritatea pietei fara a exista o intelegere in acest sens. E o practica in bransa.

 4. Și ce poate face ministerul sau ANPC dacă eu cumpăr ceva cu un leu și cer 100 pentru el?

 5. Au astia numai idei comuniste in cap. Se duce statul prin protectia consumatorului sa reduca pretul sau sa verifice eventuale intelegeri in locul consiliului concurentei?

 6. intreb si eu pentru un prieten, in ce ai voie sa depozitezi, transporti motorina ? in pungi, plase, buzunare sau in rezervor ?