G4Media.ro

Șeful ANAF: Mi-aş dori ca procesul de reformă, inclusiv partea de digitalizare,…

Sursa foto: ANAF/Facebook

Șeful ANAF: Mi-aş dori ca procesul de reformă, inclusiv partea de digitalizare, să se realizeze într-un ritm cât mai alert / Finalizarea lui să nu fie 2025-2026, aşa cum este prevăzut în PNRR, ci poate să încercăm să o decalăm

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat joi că îşi doreşte ca procesul de reformă, inclusiv partea de digitalizare, să se realizeze într-un ritm cât mai alert şi cât mai accentuat, iar finalizarea lui să nu fie 2025-2026, aşa cum este prevăzut în PNRR, ci să se încerce decalarea cu „vreun an de zile”.

„Ce se aşteaptă de la ANAF anul acesta? Întrebarea asta trebuie privită şi din prisma celui care pune întrebarea. Dacă ar fi din partea Guvernului, se aşteaptă ca noi să asigurăm resursele financiare necesare ca statul să funcţioneze – şi să reuşim să ne încadrăm în acel deficit de 4,4% din PIB, stabilit prin Planul de convergenţă. Dacă puneţi întrebarea dumneavoastră, sunt convins că v-aţi aştepta ca să ne crească eficienţa în lupta împotriva evaziunii fiscale, evaziune fiscală care vă afectează şi pe dumneavoastră, ca şi bun contribuabil, fiind în situaţia de a concura de multe ori pe piaţă cu firme care nu respectă regulile şi care poate au un avantaj competiţional incorect în asemenea situaţie.

Dacă întrebăm în general şi dacă mă întrebaţi pe mine, eu mi-aş dori ca procesul de reformă, inclusiv partea de digitalizare, să se realizeze într-un ritm cât mai alert şi cât mai accentuat – şi nu finalizarea lui să fie 2025-2026, aşa cum este prevăzut în PNRR, ci poate să încercăm să o decalăm, poate cu vreun an de zile, dacă am reuşi – ar fi un lucru extraordinar”, a menţionat Lucian Heiuş, la Conferinţa Anuală de Taxe PwC România.

În ceea ce priveşte gradul de colectare, şeful ANAF a subliniat că gradul de conformare voluntară la plată a crescut cu un punct procentual în 2022 faţă de 2021, la 87%, precizând că, din tot ceea ce se declară, „87% se plăteşte la termen, benevol”.

„Cum putem să creştem gradul de colectare? Gradul de conformare voluntară la plată a crescut cu un punct procentual în 2022 faţă de 2021 şi suntem pe la 87%, care este un lucru extraordinar. Din tot ce se declară, 87% se plăteşte la termen, benevol. Este o realitate şi care, din păcate, în România, am fost obişnuiţi ca de cele mai multe ori să scoatem în evidenţă doar lucrurile rele, lucrurile spectaculoase, nu şi lucrurile bune care se întâmplă în economia românească. În cazul de faţă, la gradul de conformare voluntară la declarare suntem undeva pe la 92 -93%. Aici trebuie să mai lucrăm un pic. Poate şi modul în care noi calculăm – dacă depui în 26, chiar dacă ai depus declaraţia, nu-ţi mai intră în acest indicator. Dar sunt totuşi nişte indicatori care nouă, ca reprezentanţi ai Fiscului, ne confirmă că marea marea majoritate a mediului de afaceri a înţeles că este important să-şi plătească la timp impozitele şi taxele şi are un comportament corect”, a mai spus Lucian Heiuş.

El a subliniat că se doreşte ca „această conformare voluntară să crească de la an la an”.

„Încercăm să facem paşi şi să întindem mâna către contribuabil prin diverse mijloace. Ultima a fost chiar punerea pe site a acelui ghid pentru cei care obţin venituri din tranzacţionarea criptomonedelor pentru că lucrurile se schimbă, societatea se schimbă, modelele de business se schimbă, sursele prin care obţin unii venituri se schimbă – şi atunci trebuie să mergem şi spre aceste modele, chiar dacă poate în prima fază sunt de nişă sau sunt de pionerat, dar trebuie să ţinem pasul cu schimbările care apar în societate şi în business, în general”, a adăugat Heiuş.

Şeful ANAF a mai afirmat că aceste proiecte vor continua şi în perioada următoare, respectiv măsurile de îmbunătăţire, de promovare a importanţei conformării voluntare, adresând-se diferitelor categorii socio-profesională sau ramuri industriale, după caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...