G4Media.ro

Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până…

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului / ”Scopul nostru este să evităm un accident nuclear, nu să creăm o situaţie militară ce ar favoriza fie una, fie cealaltă dintre părţi”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina pentru crearea unei zone de protecţie la centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului, a declarat şeful organismului ONU de supraveghere nucleară, citat vineri de Reuters și preluat de Agerpres.

Centrala nucleară din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, furniza aproximativ o cincime din electricitatea Ucrainei înainte de invazia Rusiei şi a fost forţată să funcţioneze pe generatoare de rezervă de mai multe ori.

Bombardamentele repetate în jurul centralei deţinute de Rusia au ridicat îngrijorări cu privire la posibilitatea unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobâl din 1986, notează Reuters.

„Angajamentul meu este să ajung la o soluţie cât mai curând posibil. Sper că până la sfârşitul anului”, a declarat Rafael Grossi ziarului italian La Repubblica într-un interviu publicat vineri.

Grossi nu a exclus să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin, precum şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Scopul nostru este să evităm un accident nuclear, nu să creăm o situaţie militară ce ar favoriza fie una, fie cealaltă dintre părţi”, a precizat Grossi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Am incercat sa il temperez pe Ze, dar e capos, e în stare să declanșeze o catastrofa nucleară…Energia centralei se duce în teritoriile cucerite de rusi…Ze vrea sa ii lase și pe aia în frig, din solidaritate cu cei aflați sub drapel ucrainean. Slava, slava….

  2. E cat se poate de clar ca ucrainenii n-ar ataca împrejurimile, dacă n-ar exista soldați ruși acolo. Bănuiesc ca rușii folosesc centrala pentru a amplasa unități de comunicații și alte lucruri pe care nu le vor atacate. Dacă se produce un accident nuclear, vinovați sunt rușii, fără nicio îndoială.

  3. Mancaneai curu de politruc obosit, goneste jiganiile ruse din Ucraina si Zaporojie nu o sa mai fie o problema.

  4. @Vali pe logica ta vinovati in cazul unui accident nu sunt cei trag in centrala, ci aia in care s-a tras. Logica de bully.