G4Media.ro

Șeful agenției ruse de stat pentru energie atomică avertizează în privința „riscului…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Șeful agenției ruse de stat pentru energie atomică avertizează în privința „riscului unui accident nuclear” la centrala Zaporojie

Șeful agenției ruse de stat pentru energie atomică, Rosatom, a avertizat luni că există riscul unui accident nuclear la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma unor noi bombardamente în weekend, relatează Reuters.

Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații privind bombardarea instalației de luni de zile, de când forțele rusești au preluat controlul asupra acesteia în martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei. Reînceperea bombardamentelor de duminică a declanșat noi temeri legate de un posibil dezastru la sit.

„Centrala riscă un accident nuclear. Am fost în negocieri cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) toată noaptea”, a declarat directorul general al Rosatom, Alexei Likhachev, citat de Interfax.

Rosatom controlează instalația prin intermediul unei subsidiare de când președintele Vladimir Putin a ordonat în octombrie ca Rusia să confiște în mod oficial centrala și să transfere personalul ucrainean către o entitate rusă. Kievul spune că transferul de active echivalează cu un furt.

AIEA a solicitat crearea unei zone de securitate în jurul centralei, lucru care, potrivit lui Likhachev, ar fi posibil doar dacă ar fi aprobat de Statele Unite.

„Cred că distanța mare dintre Washington și Zaporojie nu ar trebui să fie un argument pentru ca Statele Unite să amâne decizia privind o zonă de securitate”, a declarat acesta, citat de Interfax.

Șeful Rosatom a mai spus că se pare că Kievul este dispus să „accepte” un „mic accident nuclear” la centrala nucleară.

„Acesta va fi un precedent care va schimba pentru totdeauna cursul istoriei. Prin urmare, trebuie făcut totul pentru ca nimeni să nu aibă în minte să încalce securitatea centralei nucleare”, a declarat acesta, citat de TASS.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Nimeni nu va opreste sa retrageti tintele militare din apropierea centralei. ceea ce ar reduce nivelul de risc la cote uzuale…

    • @Inapasevedeinvers – Poate n-ai inteles, da’ schizofrenicul de la kremlin vrea crearea unei zone de securitate sub arme rusesti, facandu-se ca nu intelege ca AIEA vrea o zona de securitate neutra (eventual supravegheata AIEA impreuna cu ONU).

    • Ba am inteles foarte bine. Dar nu poate sa existe o zona de securitate in care rusia sa-si parcheze echipament militar. Din care la o adica sa actioneze impotriva eventualilor dusmani, sperand ca acestia nu vor asuma un risc absurd.
      Daca rusii nu ar fi un popor aflat in faza primitiva pre-prescolara si-ar da seama la ce pericol se expun acceptand sa ramana sub protectia acestui schizofrenic. Partea proasta e ca o tin tot asa de la Ivan cel Groaznic… Le place sa fie chinuiti de tirani care se proclama atotputernici si providentiali, asteptand izbavirea intr-o alta lume. Aia despre care nu au marturii, numai asteptari.

  2. Când rușii vorbesc de risc, tare mi-e ca s-a produs.