G4Media.ro

Șefa UPU-SMURD Iaşi: Fiecare zi ne demonstrează că poate fi şi mai…

Șefa UPU-SMURD Iaşi: Fiecare zi ne demonstrează că poate fi şi mai rău. Ajung în UPU pacienţi tot mai tineri, cu forme tot mai severe de COVID / Un bolnav a fost ventilat timp de patru ore „pe balon”, întrucât nu era niciun ventilator disponibil

Medicul Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, a declarat, marţi, că în UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” sunt trataţi 20 de pacienţi cu forme severe de COVID care necesită internare la ATI, dar aceştia nu pot fi dirijaţi către spitalele din Iaşi, întrucât nu mai există locuri libere. Un bolnav a fost ventilat timp de patru ore „pe balon”, întrucât nu era niciun ventilator disponibil, relatează News.ro.

Cimpoeşu a precizat că peste 90 la sută dintre pacienţii care ajung la spital cu forme grave ale bolii nu sunt vaccinaţi.

„Fiecare zi ne demonstrează că poate fi şi mai rău. Dimineaţă erau 20 de pacienţi în UPU care necesitau internare la ATI. 11 erau intubaţi, şapte ventilaţi şi doi erau pe flux mare de oxigen. Sunt pacienţi cu vârste din ce în ce mai tinere şi forme tot mai severe. Cel mai tânăr pacient are 27 de ani. El are o formă extrem de severă, cu complicaţii multiple. Era sănătos anterior. Are acum insuficienţă renală, tulburări de coagulare, tulburări metabolice şi necesită o terapie extrem de susţinută pentru o speranţă mică de a putea respira singur”, a afirmat medicul-şef UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.

Ea a declarat că, întrucât în UPU că nu mai existau ventilatoare disponibile, „un pacient a fost ventilat timp de patru ore pe balon”.

„Practic, forţa şi mecanica respiratorie a fost suplinită de munca unui asistent, infirmier sau brancardier. Situaţia este gravă, capacitatea din spitalele ieşene este oricum depăşită. O speranţă vine de la ziua de mâine, când vor mai fi deschise câteva locuri de terapie intensivă la spitalul mobil de la Leţcani”, a mai afirmat medicul Diana Cimpoeşu.

În judeţul Iaşi s-au înregistrat, până marţi, 59.867 de cazuri de COVID, din care 658 au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, severe facute din pix.

 2. Minciuni. E totul facut din pix.

 3. Ce frumos spectacol de artificii in Iasi pe 14 octombrie! Si ce pelerinaj minunat, cum isi dadeau ei masca jos sa pupe moastele, frumos a fost, prapadul de acum nu mai conteaza.:(

  • Sunt doar 5 zile de atunci – cazurile de acum nu sunt datorate evenimentului mentionat.

   Putem fi alarmisti, cam e cazul, dar hai sa nu prezentam motive false.

  • Varianta delta se agraveaza dupa 5 zile, varianta initiala dupa 10.
   14+5= 9 oct e fix azi.
   Nu sunt toti de la pelerinaj, sunt o parte mica, plus lipsa de masuri si vaccinare din ultimele luni

 4. Eu i-aș împărți totuși in șoșoci si neșoșoci.
  Ai vaccinul făcut? Da! Tocilizumab, anticorpi, oxigen, pat, tratament complet.
  Esti copil? Tratamentul complet.
  Esti șoșoc? Plimbă-te prin curte ca „nu sunt locuri”, sau stai acasă pe paracetamol.
  Roagă-te de veterinari să-ți dea ivermectina, nu e bună, dar asa, sa ai activități.
  Nu este corect sa moara oameni cum sunt cei vaccinați sau alții cu probleme non-covid că șoșocii repetenți stiu ei mai bine medicină decat medicii. Dacă tot știu să se trateze singuri, ce caută la spital???

 5. CE IMPIEDICA COMITETUL PENTRU SITUATII DE URGENTA SAU ALTA AUTORITATE SA IMPUNA SPITALELOR PRIVATE EXISTENTE SI IN IASI PRELUAREA PACIENTILOR GRAVI INSECTIILE ATI???
  CHIAR NU EXISTA NICI O FORMULA DE IMPLICARE A SISTEMULUI PRIVAT??
  E MAI ” SIMPLU” DE PUS PATURI PE HOL, DE TRANSFERAT IN ALTE TARI???
  CUM DORM OARE CEI CE CONDUC SPITALE PRIVATE, CU SECTII DE ATI MAI MULT SAU MAI PUTIN GOALE, CAND IN JUR SE MOARE, SE SUFOCA LA PROPRIU SEMENII LOR??

  • Da, poate n-ar fi rau, aparent sunt in jur de 250 de paturi ATI la privati. Dar la necesarul de aproximativ 4000 de paturi din prezent nu ar rezolva nici pe departe problema, chiar daca le-ai p.u.t.e.a aloca pe toate pentru COVID.

   Si deja incepem sa ne lovim si de alte limitari. Nu doar paturile, medicii si asistentele sunt insuficiente. Medicamentele s-au terminat, si deja nu prea mai exista oxigen medical in tara. Singura solutie rapida e lockdown-ul, care dupa cateva saptamani ar reduce presiunea. Si in paralel vaccinare la greu.

 6. Sa iti zic eu cum dorm? Dorm chiar foarte bine. Noi am invins pandemia din iunie-iulie, asa a declarat conducerea.

 7. Cum l-au ventilat manual, la balon, fara oxigen? Adica, nu concentratia de oxigen inhalata este critica, ci miscarile involuntare de inspiratie-expiratie?
  Dar aceste mișcări sunt ultimele care se pierd (exceptand traumatismele si anestezia profundă) înainte de a inceta din viata, pentru că există centrul nervos al respiratiei (vezi biologie cls. XI).