G4Media.ro

Șefa unui ONG din Iași acuză PSD că nu i-a furnizat rapoartele…

Șefa unui ONG din Iași acuză PSD că nu i-a furnizat rapoartele detaliate ale cheltuielilor din subvenția primită de la buget, deși are o sentință definitivă pe Legea informațiilor de interes public

Activistul civic Daniela Mitrofan, președintele Asociației Reset din Iași, susține că Partidul Social-Democrat nu i-a trimis lista detaliată a cheltuielilor (contracte, furnizori, sume) pe care formațiunea politică le-a efectuat, între 2016 și 2018, din banii primiți ca subvenție de la bugetul de stat.

Acest lucru ar fi avut loc deși Mitrofan a obținut, în februarie 2020, o decizie definitivă de la instanță prin care PSD este obligat să îi furnizeze aceste informații.

 • Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a răspuns apelurilor și unui SMS trimis de G4Media pentru a comenta afirmația lui Mitrofan.

În martie 2019, Mitrofan a chemat la bară PSD, în baza Legii 544/2001 privind informațiile de interes public, cerând judecătorilor să oblige partidul la transmiterea mai multor date legate de cheltuirea sumelor primite de la stat.

Anterior, Mitrofan trimisese trei solicitări la PSD, fără răspuns. În iulie 2019, Tribunalul Iași a admis cererea reclamantei și a decis ca PSD să îi comunice ”în termen de 20 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, informaţiile solicitate prin cererile expediate pârâtei prin e mail la data de 11.02.2019 respectiv:

 • Suma primită de către Partidul Social Democrat ca subvenție din bugetul de stat pe anul 2016;
 • Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subvenției pe anul 2016;
 • Suma primită de către Partidul Social Democrat ca subvenție din bugetul de stat pe anul 2017;
 • Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subvenției pe anul 2017;

Suma primită de către Partidul Social Democrat ca subvenție din bugetul de stat pe anul 2018; Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subvenției pe anul 2018”.

Decizia a rămas definitivă în iulie 2020, dar, cu toate acestea, PSD nu a furnizat răspunsurile în termenul de 20 de zile, așa că Mitrofan a cerut, în alt proces, din octombrie 2020, încuviințarea executării silite și angajarea unui executor judecătoresc pentru a primi documentele. Prin intermediul acestui executor, le-a primit în ianuarie 2021, dar președinta Reset spune că a avut surpriza să constate că, din cele 81 de pagini ale documentului redactat de juriștii PSD, lipsesc cele trei rapoarte detaliate privind cheltuirea banilor.

În răspunsul PSD apar, la un moment dat, foi intitulate ”Raport detaliat al cheltuielilor”, dar acestea prezintă câți bani au cheltuit filialele într-un an și fără ca suma totală să coincidă cu suma primită în anul respectiv de PSD ca subvenție. Figurează, în schimb, sumele primite anual de la buget: 6,2 milioane lei în 2016, 16,4 milioane lei în 2017 și 96,8 milioane lei în 2018.

 • ”De aproape un an de zile, PSD refuză să execute o sentință judecătorească definitivă care ne-a dat câștig de cauză pentru nepunerea la dispoziție a unor informații solicitate în baza Legii 544, în care am dorit să aflăm cum a cheltuit PSD banii din subvenția acordată de stat partidelor politice în anii 2016, 2017 și 2018. După un proces lung, în care PSD a tergiversat cât a putut, apoi a invocat motive penibile, pe care instanța le-a și respins, am fost nevoiți să apelăm la un executor judecătoresc pentru a obține informațiile. În această ultimă fază procesuală, PSD a găsit de cuviință să furnizeze un maldăr de documente, cele mai multe publice, care pot fi obținute și de pe site-ul AEP, aceleași documente și înscrisuri pe care instanța le-a considerat, în cadrul procesului, ca nefiind cele solicitate”, se arată într-un punct de vedere al Reset postat pe contul de Facebook al asociației. Mitrofan a adăugat că se va adresa executorului pentru a obține, în final, de la PSD informațiile în formatul cerut.

Cheltuirea de către PSD a banilor din subvenții a fost obiectul unui dosar al DNA, care l-a acuzat pe trezorierul Mircea Drăghici de utilizarea unei părți din aceste sume în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate și delapidare.

El a folosit suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera. În primă instanță, Drăghici a fost condamnat la 5 ani cu executare.

Daniela Mitrofan (în calitate de persoană fizică) și Asociația Reset au și alte procese pentru obținerea de informații în baza Legii 544/2001. Recent, Mitrofan a câștigat alt proces cu PSD, pentru a primi mai multe date privind vizita și transportul cu elicopterul al Vioricăi Dăncilă într-un turneu electoral din august 2019.

De asemenea, în 2020, Reset a chemat la bară Ministerul Afacerilor Interne și Administrația Prezidențială pentru că i-au fost refuzate informații privind decorarea Mădălinei Siia Cenușă, asistenta ministrului Marcel Vela. Altă entitate dată în judecată de Reset, din cauza refuzului de a furniza informații, este Direcția Silvică Iași.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Exact asa are și Dragnea o hotărâre definitiva și ANP ul nu o respecta !!!
  În tara asta se pare ca nimeni nu mai respecta hotărârile definitive ale instantelor!!!
  Halal stat de drept!

 2. ANAF a luat Secretul Fiscal în brațe și gata… noi suntem pro$ti.
  Ei au banii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.