G4Media.ro

Șefa Comisiei Europene anunță noi standarde anti-corupție și pentru asigurarea independenței judiciare

Șefa Comisiei Europene anunță noi standarde anti-corupție și pentru asigurarea independenței judiciare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că anul viitor Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului legislativ pentru combaterea corupției. ”Vom ridica standardele privind infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, dincolo de infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita”, a mai spus Ursula von der Leyen într-un discurs la Strasbourg.

În plus, ea a spus că Bruxelles-ul va insista asupra independenței judiciare, iar Comisia va utiliza mecanismul de condiționalitate, care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept.

Ursula von der Leyen a făcut declarațiile despre corupție într-un cadru mai larg, arătând că UE trebuie să își proiecteze valorile și principiile democratice și în afara granițelor. În același timp, ea a anunțat că UE trebuie să își protejeze valorile în interior în fața asaltului unor regimuri nedemocratice, dând ca exemplu institutele culturale chineze care răspândesc propaganda Beijingului

Declarațiile șefei Comisiei:

Nu ar trebui să pierdem din vedere modul în care autocrații străini vizează țările noastre. Entitățile străine finanțează instituții care ne subminează valorile. Dezinformarea lor se răspândește de pe internet în sălile universităților noastre. La începutul acestui an, Universitatea din Amsterdam a închis un centru de cercetare așa-zis independent, care era, de fapt, finanțat de entități chineze. Acest centru publica așa-numite cercetări privind drepturile omului, calificând drept „zvonuri” dovezile privind lagărele de muncă forțată pentru uiguri.

Aceste minciuni sunt toxice pentru democrațiile noastre.

Vă supun atenției următorul lucru: am introdus acte legislative pentru a examina, din motive de securitate, investițiile străine directe în întreprinderile noastre. Dacă facem acest lucru pentru economia noastră, nu ar trebui oare să facem același lucru și pentru valorile noastre? Trebuie să ne protejăm mai bine de interferențele răuvoitoare.

Iată de ce vom prezenta un pachet privind apărarea democrației. Acesta va scoate la lumină influențele străine disimulate și finanțările dubioase. Nu vom permite cailor troieni ai autocrației să ne atace din interior democrațiile. De peste 70 de ani continentul nostru se îndreaptă către democrație. Însă beneficiile călătoriei noastre îndelungate nu sunt o certitudine. Mulți dintre noi consideră de mult prea mult timp că democrația este ceva de la sine înțeles. În special cei care, la fel ca mine, nu au trăit niciodată sub pumnul unui regim autoritar. Astăzi vedem cu toții că trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. În absolut fiecare zi. Trebuie să le protejăm atât de amenințările externe cu care se confruntă, cât și de viciile care le erodează din interior.

Comisia pe care o conduc are nu numai datoria, ci și un rol extrem de nobil de a proteja statul de drept. Prin urmare, permiteți-mi să vă asigur: vom continua să insistăm asupra independenței sistemului judiciar. Și ne vom proteja bugetul prin intermediul mecanismului de condiționalitate.

Iar astăzi aș dori să mă concentrez asupra corupției, cu toate fațetele sale. Fațeta reprezentată de agenții străini care încearcă să ne influențeze sistemul politic. Fațeta reprezentată de întreprinderile sau fundațiile dubioase care abuzează de banii publici.

Dacă vrem să fim credibili atunci când le cerem țărilor candidate să își consolideze democrațiile, trebuie ca și noi să eradicăm corupția pe plan intern. Iată de ce anul următor Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului nostru legislativ privind combaterea corupției. Vom stabili standarde mai ridicate în ceea ce privește infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, pe lângă infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita.

Vom propune, de asemenea, includerea corupției în regimul nostru de sancțiuni în materie de drepturi ale omului, noul nostru instrument de protejare a valorilor noastre în străinătate.

Corupția erodează încrederea în instituțiile noastre. Prin urmare, trebuie să luptăm împotriva acesteia cu toată forța legii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. „noi standarde anti-corupție” – asta înseamnă publicarea sms-urilor șterse prin care se negociau contracte între comisia Europeană și industria farma?
  Sau interdicția soților membrilor comisiei europene de a oferi ” consultanta” unor megacorporatii?

  Du-te mai femeie acasă cu lozincile matale!

 2. MCV probabil va fi menținut , iar aderarea României la Schengen va fi amânată.

  • MCV va fi sigur mentinut pentru ca ridicarea se face in baza unui raport si raportul va fi clar. In Schengen cred ca vom intra pentru ca e doar o decizie politica iar criterrile tehnice sunt indeplinite.

 3. drumul este clar si acum stim exact ce trebuie facut . totul este la zi . dispar sinecurile politice indiferent cit ar dori unii sa fie mentinute pt voturi

 4. Ar fi bine, dar ce te faci când românii plâng după hoți.

 5. deciziile juridice se iau la bruxelles iar cele militare la nato .

 6. probabil vom deveni un stat in care doar parlamentul va avea decizia . presedintele va fi onorific .dealtfel nu ai pe cine alege dupa ce iohannis a fost 10 ani presedinte .

 7. Dacă s-ar aplica primarii USR ar fi toți în pușcărie. Tare îmi e că din păcate se va politiza „lupta anticorupție” pe principiul „au tăi sunt mai corupți decât corupții mei”!

  • Da-ne si un exemplu de coruptie la oricare primar USR, mai trollache.

  • Văd că te-ai opărit! E tocmai ce spun și eu! Dosarele USR-iștilor sunt blocate de procurorii Rezist. Nu îți place că am spus „USR”? Înlocuiește cu orice partid! Crezi că PSD sau PNL nu o să își facă un grup de procurori fideli? Acum mizeria e băgată sub preș pentru USR!

  • care sunt procurorii aia „Rezist”? chiar bati campii grav

  • Procurorii rezist sunt cei care au ieșit cu pancarte Rezist pe scările tribunalelor. Dacă ieșeau cu pancarte „Iubim PSD până la moarte” le ziceam „procurorii PSD”!

  • Nu mai există luptă anticorupție în România, PSD și PNL au ticăloșit întreaga țară.

  • Tot nu am inteles. Pe la urma care sunt actele de coruptie din dosarele penale ale primarilor USR. Hai cu un exemplu 🙂 si zi-ne un dosar penal.

  • Mihaita, iar ai uitat sa iti iei pastilele. USL e la putere, nu USR, aia au 15% si nu au procurori.

 8. Abia aștept directiva UE „Justificați prima casa, concediul exorbitant, darul de nunta, mașină și chiar hainele, bijuteriile, tablouri, etc” și toți marii întreprinzători de la cinstitul Barna până la Năstase sa justifice cu chitanțe, facturi și veniturile obținute.In plus obligarea tuturor cetățenilor din UE să depună declarațiile de avere indiferent de statut și natura funcției deținute.

 9. E bine de știut !
  Pentru a proteja cetățenii europeni de efectele inflației am avut grijă ca noi, comisarii europeni, să ne mărim salariile cu cca. 2000 de euro.
  Pe lângă faptul că primesc salarii fabuloase câtă vreme sunt în funcție, șefi UE beneficiază, de asemenea, de o remunerații uriașe după ce-și părăsesc postul.Ei sunt îndreptățiți să primească „plăți de tranziție” timp de până la trei ani după ce au părăsit Comisia.În funcție de perioada în care au făcut parte din Comisia Europeană, foștii comisari pot primi plăți de până la 65 la sută din fostele lor salarii. Fostii Comisari au dreptul la o pensie de viaţă, care se plăteşte de la vârsta de 65 de ani. Pensia este supusă impozitului comunitar. Valoarea pensiei depinde de durata mandatului si se calculează ca 4.275% din salariul de bază pentru fiecare an de serviciu. Pensia nu poate depăşi 70% din ultimul salariu de bază.
  Deputații au dreptul la pensie pentru limită de vârstă începând cu vârsta de 63 de ani. Pensia reprezintă 3,5 % din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70 % în total. Aceste pensii sunt plătite din bugetul Uniunii Europene. Deci „pensiile speciale” de la Bruxelles vin, ai noștri politruci doar le-au „adaptat” spațiului dâmbovițean.

  • Eu zic să ieșim din UE și din NATO pentru a renunța la pensiile speciale! Cred că în Coreea de Nord nu sunt!

  • Orice subiect se întoarce la obsesia USR-iștilor: pensiile speciale! Dar mergeți mă să vă faceți piloți sau militari, judecători sau procurori! E o țară liberă! Vrei 4 luni de vacanță pe an? Te faci dascăl! Te deranjează lumina soarelui te faci miner! Ești postac? Îi dai înainte cu subiectul de la partid!

  • Pensiile speciale = furt din buget.

  • USR are un singur obiectiv: eliminarea bunicilor noștri! Problema lor e că au pensii!! Ghinea a tăiat pensii, USR are ca singură politică importantă tăierea de pensii! Vor eliminarea bunicilor noștri!

  • Ați văzut ce prin vorbesc USR-iștii de economie, agricultură, industrie, turism? Obsesia lor sunt pensiile (speciale sau nu). Ghinea de la USR a făcut din asta cheia PNRR.

  • Când Băsescu i-a trecut pe militari pe contributivitate la 70% le-au crescut pensiile. Asta pentru că la ei se face o redistribuire pentru a avea pensii rezonabile și cei răniți în teatrele de operații. USR urăște Armata României și vor să din dați afară din NATO!

  • Când Băsescu a trecut militarii pe contributivitate la 70% le-au crescut pensiile pentru că la ei se face o redistribuire pentru a avea pensii rezonabile și cei răniți în teatrele de operații!

 10. Când individa asta a fost întrebata azi de către cineva, de ce trebuie sa plătească facturi enorme la energie și gaze, marxista i-a spus sa meargă la Putin și sa-i rezolve problema, fara sa stie ca Putin era chiar acolo, ținând un discurs despre starea UE. Cam asta este UE, cea reala, a cărei cauza este trâmbițat de postacii ei plătiți.

 11. Ce ma bucur… au iesit postacii rusi la interval, inseamna ca seful lor e in fibrilatii.

 12. Se apropie ziua cind Ciolacu si gasca lui de hoti PNL, UDMR, AUR vor da socoteala!

 13. Când Băsescu i-a trecut pe militari pe contributivitate la 70% le-au crescut pensiile. Asta pentru că la ei se face o redistribuire pentru a avea pensii rezonabile și cei răniți în teatrele de operații. USR urăște Armata României și vor să din dați afară din NATO!