G4Media.ro

Secția pentru procurori a CSM critică OUG-ul lui Toader: Avizarea numirii procurorilor…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Secția pentru procurori a CSM critică OUG-ul lui Toader: Avizarea numirii procurorilor în funcțiile înalte nu e de competența plenului CSM, eliminarea delegărilor va afecta grav activitatea parchetelor

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a criticat marți ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției adoptată de Guvern la propunerea lui Tudorel Toader, atrăgând atenția că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori, iar eliminarea delegărilor este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor.

Comunicatul secției pentru procurori a CSM:

Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii.

Subliniem că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori.

Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere.

Procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană.

Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern,  că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. O modificare importantă anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul Genera: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.

În urma modificărilor adoptate azi prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

De subliniat că OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz (detalii aici).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

 1. Manca-te-ar holera Slugoi nenorocit, Toadere! Nu mai aveti pic de rusine si nici farama de ratiune bolsevici infecti. Cum poti loaza sa minti in halul asta? Credeai ca n-o sa aflam de matrapazlacul tau? O faceti mai rau ca hotii noaptea. Dragi romani, mai aveti vreun dubiu ca daca ii lasam asa cu replici de genul: hai ma ca n-o fi dracul chiar asa de negru!, astia o tin tot pe-a lor cu daramarea statului de drept si protectia hotilor? Cat mai trebuie sa iesim la proteste? Astia trebuie ridicati in furci si in tepe. Pana atunci, daca o sa fim tot domni, o sa ne trateze tot mai tare ca pe niste potrivnici dintr-o dictatura. De asta trebuie sa avem parte dupa 30 de ani de la revolutie? Inimaginabil.

 2. Liniste! Capul plecat ca punem danjarmii sa va dea gaz. Acum au pentru 20 de ani.
  Am terminat cu republica procurorilor. Infractorii martiri sunt acum la putere!

 3. Hoții ăștia au un fix cu ziua de Marți și, întotdeauna pe ascuns.
  Apropo, ce mama ei de urgență era de era musai să folosească OUG?
  Că nu poate invoca punerea în acord fără întârziere cu UE sau Comisia de la Veneția, din moment ce tocmai au încălcat prevederi de ale acestora.
  Gargamele, nu mi-e milă de tine pentru ce o să ți se întâmple ca răsplată pentru nemerniciile tale.

 4. Scuzată să-mi fie logica (poate) precară dar dacă de multă vreme țara e condusă , manipulată, prin ordonanțe de urgență înseamnă că ROMÂNIA ESTE efectiv ÎN STARE DE URGENȚĂ! Deci Președintele ar trebui să declanșeze STAREA DE URGENȚĂ și toate instituțiile statului ar trebui sa acționeze în consecință! Ce se mai așteaptă: arestarea Președintelui și proclamarea lui Dragnea ca șef al statului?!?!? Să nu-mi spuneți că bat câmpii!

 5. Gata dragilor. Am terminat cu republica procurorilor. Acum, pentru urmatorii 100 de ani, de centenar :), sinistrenia mea si a lui Dragnea v-a dat republica infractorilor. Sa aveti grija de ea.
  Ia zi-i vozganiene, nu-i asa ? Asa, prea sinistre!

 6. 2 ani de comentarii dar nici o actiune concreta. Toti acesti avocati/ procurori onesti nu au facut si nu fac absolut nimic, doar comenteaza de pe un loc caldut, afacerile merg, banii vin…
  Blocati instantele, inchideti tribunalele , oricum mare lucru nu mai produceti; Nu ca pana acum v ati fi omorat
  Ne am intors in comunism!
  Cautati va sticlele de lapte, multi stiu despre ce vorbesc

 7. 2 ani de comentarii dar nici o actiune concreta. Toti acesti avocati/ procurori onesti nu au facut si nu fac absolut nimic, doar comenteaza de pe un loc caldut, afacerile merg, banii vin…
  Blocati instantele, inchideti tribunalele , oricum mare lucru nu mai produceti; Nu ca pana acum v ati fi omorat
  Ne am intors in comunism!
  Cautati va sticlele de lapte, multi stiu despre ce vorbesc

 8. LA CE MAI E BUNA JUSTITIA ? CHELTUIM ENORM. PENTRU CE ? SA-I APERE PE BORFASI ?
  DESFINTATI JUSTITIA, VETI AVEA MAI MULTI BANI DE FURAT.
  SA HOTARASCA LA PARTID DRAGNEA SI tariceanu.

 9. Rudotel.
  https://m.youtube.com/watch?v=PXOf_mJRFSg
  Se vor autosesiza procurarii tăi?