G4Media.ro

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei: „Noi nu luptăm împotriva…

Sursa foto: Telegram / Служба безпеки України (Security Service of Ukraine)

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei: „Noi nu luptăm împotriva religiei, ci împotriva angajaţilor FSB în sutană”

Forţele de ordine ucrainene nu luptă împotriva religiei, ci împotriva angajaţilor Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în sutană, a declarat joi secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, referindu-se la măsurile statului împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPT) ce are legături cu Moscova, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Noi nu luptăm împotriva religiei. Dacă cineva vrea să comunice cu Dumnezeu, vă rog, nu aveţi decât, dar dacă Dumnezeu este reprezentat de un angajat al FSB-ului rus, aceasta este deja o problemă de securitate naţională”, a afirmat Danilov într-o declaraţie publicată joi de Consiliul de Securitate ucrainean.

Danilov s-a referit la UPT, subordonată Patriarhiei Moscovei, cu care aceasta a rupt legăturile în luna mai anul trecut din cauza sprijinului acordat invaziei Kremlinului în Ucraina de şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill.

Criticii UPT amintesc istoricul îndelungat al simpatiilor publice proruse ale ierarhilor acesteia, se îndoiesc de autenticitatea rupturii şi îi îndeamnă să se alăture Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Biserica Ortodoxă autocefală a ţării, creată în 2018, dacă doresc cu adevărat să rupă relaţia cu Rusia.

„Nici o instituţie legată de Federaţia Rusă, de comunitatea ei religioasă, care colaborează cu regimul terorist rus nu va exista pe teritoriul ţării noastre”, a adăugat Danilov, care a amintit că unii preoţi ai acestei congregaţii, arestaţi pentru colaboraţionism, au fost daţi la schimb pentru soldaţi ucraineni capturaţi de Rusia.

De la începutul invaziei pe scară largă, forţele de securitate ucrainene au investigat sau reţinut zeci de preoţi ai UPT, legată istoric de Moscova, pentru că ar fi transmis informaţii inamicului sau au binecuvântat agresiunea rusă de la amvon.

Ultimul de pe această listă este mitropolitul diocezei din Cerkasî (centrul Ucrainei), care a fost informat joi de către serviciile secrete ucrainene despre ancheta declanşată împotriva sa pentru difuzarea de conţinut pro-rus.

Potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal 24, partea rusă a cerut Kievului acordarea de asistenţă medicală mitropolitului Pavlo Lebida, stareţul mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, pe care călugării Bisericii Ortodoxe Ucrainene erau obligaţi să o părăsească, dar de unde nu au plecat. Mitropolitul Pavlo, numit de presa ucraineană „Paşa Mercedes”, referire la pasiunea sa pentru autoturismele de lux, a fost plasat în arest la domiciliu, fiind suspectat că în unele predici a justificat agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Conform acestui post de televiziune ucrainean, Moscova l-ar dori în schimbul unor prizonieri ucraineni.

Autorităţile locale din mai multe regiuni ucrainene au început procedurile de transfer ale proprietăţii bisericilor lor către Biserica Ortodoxă autocefală a Ucrainei. Biserica Ortodoxă Ucraineană, acuzată că este pro-rusă, neagă afinitatea cu Moscova şi susţine că este victima unei persecuţii religioase.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Trebuie sa fii trepanat sa crezi ca biserica ortodoxa e subordonata FSB ului doar in rusia si Ucraina, nu si in Romania.

    • UPT din Ucraina si Rusia este alta biserica Ortodoxa (Bisericile Ortodoxe sunt autocefale).
      BOR-ul nostru e controlat de serviciile romanești.