G4Media.ro

Secretara lui Schindler, care a salvat sute de evrei de excuţiile naziste,…

Sursa Foto: Facebook/ Schindlers List

Secretara lui Schindler, care a salvat sute de evrei de excuţiile naziste, a murit la 107 ani

Mimi Reinhard, secretara care a scris la maşină numele sutelor de evrei salvaţi de Oskar Schindler, industriaşul german care i-a ajutat să evite execuţiile naziste, a murit la vârsta de 107 ani, informează site-ul revistei People.

Mimi Reinhard, o evreică născută în Austria cu numele Carmen Koppel, era prizonieră într-un lagăr de concentrare de lângă Cracovia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1944, potrivit Congresului Mondial Evreiesc. Faptul că vorbea fluent limba germană şi abilităţile ei de a scrie la maşină l-au determinat pe Oskar Schindler să o recruteze pentru un loc de muncă în biroul administrativ al lagărului. Acolo, a primit misiunea de a scrie la maşină o listă cu peste 1.000 de prizonieri evrei care lucrau în fabricile deţinute de Schindler, salvându-i astfel de la o moarte aproape sigură în lagărele naziste.

La peste 76 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Mimi Reinhard a murit vinerea trecută într-un azil pentru vârstnici din Herzliya, o localitate din Israel, a anunţat fiul ei, Sasha Weitman, pentru cotidianul american The New York Times.

După război, Mimi Reinhard s-a mutat la New York şi apoi în Israel, în 2007, pentru a locui alături de fiul ei. Sasha Weitman a lucrat ca profesor de sociologie la Universitatea din Tel Aviv, a raportat cotidianul britanic The Guardian.

Oskar Schindler – care a murit în 1974 – a salvat de la moarte aproximativ 1.300 de evrei. Datorită acestui lucru, el a fost numit „Drept între popoare” de Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Israel, o distincţie atribuită cetăţenilor non-evrei care au contribuit la salvarea evreilor în timpul Holocaustului.

Povestea vieţii sale a stat la baza bestsellerului „Schindler’s Ark”, publicat în 1982, şi a adaptării sale cinematografice, lungmetrajul „Schindler’s List”, regizat de Steven Spielberg şi care a câştigat şapte premii Oscar la gala organizată de Academia de film americană în 1994.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ministerul sanatatii – Campanie donare sange pentru Ucraina:
    https://stiridinromania.ro/romania-doneaza-sange-pentru-ucraina

  2. Ministerul Sanatatii promoveaza o campanie de donare de sange:
    https://stiridinromania.ro/romania-doneaza-sange-pentru-ucraina

  3. Nu se gasea un sofer roman sa preia autocarele din vama ucraineana. De ce a trebuit sa marsaluiasca pe jos ca la Exod acesti nevinovati?Iar acei vamesi ucraieneini care iau spaga non stop, chiar nu au putut sa dea drumul autocarelor cu copii sa vina in Romania?

  4. De ce tac oficialii din Israel ? Au interese comune cu rușii in Orientul apropiat ? Pot analistii politici care cunosc situatia sa ne explice ?