G4Media.ro

Secetă gravă în Sicilia. Locuitorii sunt nevoiţi să se aprovizioneze cu apă…

Secetă gravă în Sicilia. Locuitorii sunt nevoiţi să se aprovizioneze cu apă potabilă

Insula italiană Sicilia se confruntă cu o secetă gravă, deoarece lipsa ploilor de iarnă a scăzut cantitatea de apă din rezervoare, iar locuitorii sunt nevoiţi să se aprovizioneze cu apă potabilă, relatează Reuters conform Agerpres.

Insula, care a înregistrat un record european de căldură în 2021, 48,8 grade Celsius (119 grade Fahrenheit), a declarat stare de urgenţă, zeci de oraşe au raţionalizat apa pentru uz agricol şi rezidenţial şi au pus la dispoziţie provizii doar o dată la două zile.

„Chiar şi prepararea ceaiului din plante sau gătitul de paste devine o muncă obositoare”, a spus Maria Maneri, studentă şi chelneriţă din oraşul Agrigento, sudul Siciliei, care de multe ori trebuie să transporte o plasă grea cu sticle de apă.

„Apa din Agrigento este aur”, a afirmat Antonio, un localnic, adăugând că umple regulat rezervoare şi sticle de la cea mai apropiată fântână a oraşului.

Lumea se confruntă cu cea mai caldă lună februarie înregistrată vreodată, după opt temperaturi record consecutive, cu efecte devastatoare asupra accesului la apă la nivel global.

Agricultura din Sicilia, una dintre cele mai sudice regiuni din Europa, a fost citată drept o preocupare deosebită de către Serviciul de monitorizare a culturilor al Uniunii Europene, MARS, care în decembrie a tras un semnal de alarmă cu privire la seceta din regiunea Mării Mediterane.

Insula italiană este un producător de citrice şi măsline, precum şi de grâu.

Lipsa de apă nu este o noutate pentru sicilieni, dintre care mulţi au cisterne pe acoperişuri pentru a colecta apă de ploaie, dar sistemul de stocare s-a dovedit insuficient în faţa perioadelor lungi de secetă din ultimii ani.

Unii locuitori îşi umplu acum căzile când sunt disponibile pentru apă de spălat şi de gătit, a declarat un proprietar de restaurant Federico Castronovo.

Sudul Italiei, Grecia, insulele mediteraneene şi nordul Africii se tem acum că creşterea temperaturilor de primăvară va agrava problemele pentru agricultură, ecosisteme şi disponibilitatea apei potabile.

Mulţi sicilieni se aşteaptă ca lucrurile să se înrăutăţească.

„Iernile viitoare ar putea fi probabil şi mai puţin ploioase”, a spus Peppe Riccobene din Agrigento. „Simţim impactul dezastruos al schimbărilor climatice în fiecare an”, a afirmat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...