G4Media.ro

Sebastian Burduja îi solicită „imperativ” lui Nicuşor Dan să explice bucureştenilor cum…

Sebastian Burduja îi solicită „imperativ” lui Nicuşor Dan să explice bucureştenilor cum îşi finanţează campania electorală, de unde vin banii şi legăturile pe care le are cu orice persoane afiliate cu Rusia / Ce îl leagă pe tatăl lui Burduja de Rusia

Candidatul PNL Sebastian Burduja i-a cerut lui Nicuşor Dan să nu se mai ascundă şi să dezvăluie bucureştenilor cât a cheltuit şi care sunt sursele de finanţare pentru campania sa electoral, având în vedere că este candidat independent şi chiar el susţine că este un om modest. Liberalul a amintit despre Matei Păun, un apropiat al lui Dan, care a fost implicat şi în campania acestuia din 2020 şi care are legături cu Federaţia Rusă, afaceri în Belarus şi care a spus în spaţiul public că Occidentul a greşit în raport cu Rusia, mai pe scurt că „Putin nu este chiar atât de rău”, transmite News.ro.

 • G4Media.ro amintește că Marinel Burduja, tatăl lui Sebastian Burduja, este din 2019 membru în Consiliul de Administrație al companie ALRO SA, cel mai mare producător de aluminiu din România. El a fost propus și votat de acționarul majoritar, o companie controlată la acel moment de oligarhul rus Vitali Machitski. Întrebat de G4Media cum a acceptat să lucreze pentru un oligarh rus, Marinel Burduja a declarat că nu știa că ALRO e controlată de acesta, deși informația era oficială, publică și de notorietate. Marinel Burduja, fost vicepreședinte al băncii Bancorex, devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste, a fost propus în aprilie 2019 ca membru în Consiliul de Administrație al ALRO de Marian Daniel Năstase, președintele CA instalat cu voturile acționarului majoritar Vimetco, potrivit site-ului companiei. Vimetco era la acel moment ”controlată de un fond fiduciar de familie având ca beneficiari pe familia Machitski”, după cum arată un document public din 2018 al ALRO, asumat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). (Citește integral)

„Înainte de asta, pentru că putem discuta mult despre politicile publice pentru oraş şi ele contează, dar mai important este să discutăm puţin despre valori. Chiar Nicuşor Dan a spus că aceste alegeri sunt despre valori. Eu nu pot sta pe margine şi să constat că, în ultima perioadă, se adună informaţiile publice, anchetele de presă, privitoare la personajul cel mai apropiat de Nicuşor Dan, se numeşte Matei Păun. Domnul Păun are la vedere legături profunde cu spaţiul estic, cu Rusia, cu Belarus, cu investiţii de acolo şi lucrurile acestea sunt, cum am spus, la vedere. Mai mult, s-a pronunţat constant în favoarea regimului Putin. A spus că Rusia şi Statele Unite ale Americii sunt ţări foarte asemănătoare.

Nu văd pe ce se bazează. A spus că Occidentul a greşit în raport cu Federaţia Rusă. A spus că, pe scurt, Putin nu este chiar atât de rău. Nu am văzut niciun fel de răspuns din partea lui Nicuşor Dan privitor la implicarea domnului Matei Păun în campania dânsului de acum şi din trecut. Înţeleg că este susţinătorul şi prietenul dânsului apropiat, că domnul Nicuşor Dan îşi petrece vacanţele cu domnul Păun, dânsul a declarat-o. Totuşi am o problemă cu asta ca bucureştean şi ca român. Nu suntem în orice fel de context. Suntem cu un război la granită declanşat de Federaţia Rusă împotriva unui stat paşnic, Ucraina”, a afirmat Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri în Capitală.

El i-a transmis lui Nicuşor Dan să nu se mai ascundă şi îi cere imperativ ca, în cel mai scurt timp, să explice de unde provin banii pentru finanţarea campaniei sale electorale, cât şi ce legături are cu persoane afiliate cu Federaţia Rusă.

„Deci miza Bucureştiului este una cu totul şi cu totul aparte şi cred că bucureştenii au tot dreptul să ştie dacă în campania lui Nicuşor Dan există oameni cu legături cu Federaţia Rusă, cu legături de bani, cu legături de prietenii. Nu oricine poate să facă afaceri în Belarus, de exemplu. Domnul Matei Păun a făcut lucrul acesta şi poate încă o face. Aşadar, mă gândesc că poate de aceea domnul Nicuşor Dan nu acceptă nici până în ziua de azi o dezbatere, pentru că ar trebuie să dea răspuns la aceste informaţii. Iniţial domnul Păun era managerul dânsului de campanie, cu siguranţă a fost în trecut.

Apoi s-a spus că nu mai este, dar are întâlniri cu doamna care e managerul de campanie a domnului Nicuşor Dan. Deci, dragă Nicuşor, nu te mai ascunde! Dacă tot deschizi Primăria pentru Noaptea Muzeelor şi, bucureştenii au şansa să vadă biroul în care ai stat închis trei ani şi jumătate, poate totuşi deschizi poarta şi pentru un dialog. Pentru că nu poţi să îl refuzi acum bucureştenilor şi apoi să îl ceri după alegeri, într-o eventuală majoritate în Consiliul General. Deci solicit imperativ să clarifice în termen cel mai scurt pentru toţi bucureştenii toată finanţarea campaniei dânsului, legăturile pe care le are cu orice persoane afiliate cu Federaţia Rusă, de unde au venit banii”, a mai precizat candidatul PNL la Primăria Capitalei.

Acesta i-a făcut lui Nicuşor Da şi un calcul privind cheltuielile pentru campanie şi a spus că, pentru publicitatea online a cheltuit, în ultimele 30 de zile, 364.000 lei, la care se adaugă circa un milion de lei pe alte costuri privind campania actualului edil general.

„Ştim că pe outdoor a cheltuit undeva la 180.000 euro, spune dânsul. Experţii spun că mult mai mult, că valorează mult mai mult spaţiul comercial. Ştim că domnul Matei Păun i-a negociat contractul pentru spaţiile outdoor cu o companie de care este dânsul legat. Toate lucrurile acestea sunt reliefate în anchetele jurnaliştilor. Şi am făcut un calcul doar la vedere pe cât a cheltuit domnul Nicuşor Dan pe online. Deci, în ultimele şapte zile, discutăm de 90.000 lei şi, în ultimele 30 de zile, discutăm de 364.000 lei care se adaugă la aproape un milion de lei.

Publicitate electorală

Asta este doar ce a cheltuit dânsul oficial, pe persoană fizică, ca Nicuşor Dan. Este candidat independent, nu are alte surse. Trebuie să ne explice de unde au venit bănuţii, aproape 1,4 milioane lei. Pentru că eu nu am văzut ca dânsul să aibă asemenea resurse. Spune că este un om modest. Nu neg chestiunea aceasta. Stă cu chirie, ş.a.m.d. Totuşi, înseamnă că aceşti bani vin de undeva şi înseamnă că acele persoane setează o agendă pentru primarul în funcţie. Poate şi din cauza aceasta nu se preocupă de ceea ce îi interesează cu adevărat pe bucureşteni”.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, pe 4 mai, că nu este nicio legătură între finanţarea campaniei sale electorale şi firme ruseşti şi a precizat că în campaniile din 2012, 2016 şi 2020 a avut finanţări de la cetăţeni români.

„Nu există absolut nicio legătură. Şi în 2012, şi în 2016, şi în 2020, am avut finanţări de la români, că aşa spune legea, şi oameni care au donat pur şi simplu, asta e singura sursă de finanţare”, a răspuns primarul Capitalei când a fost întrebat, la emisiunea Insider Politic, dacă există vreo legătură între finanţarea campaniei sale electorale şi firme ruseşti, după ceNewsweek România a scris recent că îşi face reclamă exclusiv la firma de panotaj outdoor controlată de omul de afaceri pro rus Matei Păun.

La remarca potrivit căreia problema ar fi Matei Păun şi chestionat dacă acesta a fost şeful său de campanie, Nicuşor Dan a precizat:„A fost şeful de campanie în 2016. Nu mai este şeful de campanie. În 2020 a fost o campanie pentru că avem susţinerea partidelor, a fost o firmă mare cu care am lucrat şi a fost plătită de PNL”.

Nicuşor Dan a negat că firma lui Matei Păun ar fi implicată în campania electorală din acest an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. in familia lor de bo rfasi si, culmea, prieteni cu rusii ei nu pot sa fie doar un pic ji g odii , singura varianta e sa fie total ji go odii. odioase si dez gustatoare

 2. I-a dat tac’tu imprumut din ce a furat de la Bancorex.

 3. Mai bine sa ne explice Burduja cum n-a facut el nimic la ELCEN care are echipamente din 1962 si pierderi cat cuprinde.

 4. Burduja asta ar trebui sa o întrebe pe Firea ce legături are cu azilele groazei și mafia imobiliară!!! Păcat că dreapta din Romania își dau la gioale între ei iar Ciuma roșie își face de cap!!!

 5. Deontologul Burduja…a mirosit sangele ca o fiara pradatoare si in loc sa-l atace pe Firea si Piedone il ataca pe Nicusor Dan pentru ca votantii lui Firea si Piedone nu inteleg limbajul lui de Harvard. Si uite asa o sa iasa Firea primar general, pana la urma spre bucuria partidului unic PSD & PDL si drum liber din nou mafiei imobliare, sapagilor, atentiilor. Nu spun PNL pentru ca legatura cu PNL a ramas numai numele…
  P.S. Intr-un fel as vrea sa iasa Burduja ca sa se lamureasca toti ce poate acest individ „titrat” la Harvard, priceput la orice si la nimic, despre care nu am auzit nimic de vitejiile lui in mediul privat

 6. Nu stiu ce se mai ”incurca” baiatul acesta cu primaria. Daca te uiti la CV-ul lui, este un geniu. Direct la Stanford pare ca, apoi la Harvard apoi se intoarce in tara sa-si dea doctoratul! Deci si patriot! Sau a fost puternic ”ghidat” sau si una si alta, si geniu si cu reurse de toate felurile. Ce Ciolacu, ce generali, ce primarie! Ecce homo si noi nu stiam ca ne-am gasit si primarul si PM si Presedintele: PPP.

 7. Adica All-in-One! Dar sa duca o campanie pe stil vestic, nu a invatat!

 8. Nu-i nimic de capul lui, cu banii lui taică-su a făcut totul. Odraslă de bani gata. Se mai și laudă acum, dar fără taică-su, nu făcea el Harvard-ul și toate celelalte lucruri din viața lui.

 9. În schimb, Nicușor Dan a făcut matematica la Paris (Sorbona), pe meritul lui, nu pe al lui taică-su.

 10. scenariul poate fi urmatorul, o persoana fizica/juridica face o dotatie lui ND, poate fi o entitate otravita si pusa de , sa zicem Burduja, si apoi Burduja cu rusii lu’ tatsu’ se prefac ca nu stiu, dar stiu ei ceva informatii cu rusi … ND nu terbuie sa dea nici o explicatie, sa-l forteze pe burduja-PSDNLUDMR-istul sa vina cu niste „dovezi” care ar trebui sa fie informatii confidentiale, ca apoi sa il intrebe de ce are acele informatii …

 11. Sebi,dacă te ducea mintea făceai și tu facultatea de Medicină,Arhitectură,ASE,Politehnica,aici în România.A,studii politice făcute afară,sună bine,puteai să le faci și la Ștefan Gheorghiu,dacă mai există

 12. Adicătelea tac-so delapidează bancorex și pe securiciul ăsta-l arde-n dos de unde are Nicușor bani… taci băi, că și-așa bate prea tare vântul…