G4Media.ro

VIDEO Se înmulțesc mitingurile anti-migranți în Germania. După Chemnitz, extrema dreaptă germană…

VIDEO Se înmulțesc mitingurile anti-migranți în Germania. După Chemnitz, extrema dreaptă germană exploatează un nou fapt divers la Köthen

Informaţia a început să circule la finalul dimineţii duminică, 9 septembrie, sub forma unei depeşe de câteva rânduri publicate de agenţia de presă germană DPA reluată rapid de principalele media din ţară. Süddeutsche Zeitung a prezentat-o în actualităţile de la ora 11:47: „Köthen: un bărbat de 22 de ani a murit într-o altercaţie între două grupuri de persoane. Doi cetăţeni afgani bănuiţi de omucidere au fost arestaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică, au anunţat poliţia şi parchetul din Saxonia-Anhalt. Împrejurările exacte în care s-au desfăşurat faptele nu sunt cunoscute încă. Anchetatorii studiază toate pistele”. Publicația franceză Le Monde publică o analiză a mecanismului prin care extrema dreaptă din Germania exploatează tema anti-imigranți.

Pe reţelele de socializare, ştirea se răspândeşte ca un foc de paie. În câteva minute, hashtag #Köthen se impune printre cele mai utilizate pe Twitter în Germania. Îi este alăturat aproape sistematic un altul, #Chemnitz, de la numele acestui oraş din Saxonia aflat în centrul actualităţii din ţară după uciderea lui Daniel Hillig, 35 de ani, duminică, 26 august, pentru care doi solicitanţi de azil au fost arestaţi.

Aleşi ai partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) nu întârzie să reacţioneze. Unul din primii este André Wendt, vicepreşedinte al grupului AfD din Parlamentul regional din Saxonia. „Masacrul continuă. Iar partidele vechi şi media nu au altceva de făcut decât să defăimeze cetăţenii mânioşi şi să le închidă gura celor care îi critică. #VotaţiAfD”, scrie el de la ora 12:23 pe Twitter.

La indignare se adaugă curând apelurile la mobilizare. La începutul după-amiezii, mai multe mici organizaţii de extrema-dreaptă anunţă că vor organiza un „marş” la Köthen, la ora 19. La fel ca micul partid neonazist Die Rechte, care publică comunicatul următor: „Chemnitz era deja un semnal clar şi un avertisment adresat regimului pentru a-i spune că noi, germanii, nu mai suntem dispuşi să stăm cu braţele încrucişate când concetăţenii noştri sunt masacraţi de migranţi. Mânie, doliu şi rezistenţă! Fie ca scânteile de la Chemnitz să izbucnească la Köthen! Vântul se schimbă”.




„Să devenim lupi”. La Chemnitz, extrema dreaptă mobilizase 800 de persoane pe 26 august, la numai câteva ore după anunţarea uciderii lui Daniel Hillig. A doua zi, manifestanţii erau de şase ori mai numeroşi şi poliţia a fost incapabilă să-i stăpânească. 15 zile mai târziu, acelaşi scenariu se va juca la Köthen? Conştiente de risc, autorităţile locale şi regionale îşi înmulţesc apelurile la calm. Este şi cazul ministrului de interne al landului Saxonia-Anhalt, Holger Stahlknecht. Într-un interviu pentru agenţia DPA publicat la începutul după-amiezii, acest membru al Uniunii creştin-democrate (CDU) al cancelarei Angela Merkel explică că el înţelege îngrijorările concetăţenilor săi”, dar le cere să-şi păstreze capul rece”.

În realitate, mobilizarea va fi mult mai puţin mare decât cea din prima zi de la Chemnitz: 2.500 de persoane în total, potrivit autorităţilor, adică de trei ori mai mulţi decât la prima manifestaţie organizată la Chemnitz, şi asta într-un oraş cu de zece ori mai puţini locuitori (26.000 de locuitori faţă de 240 000).

Printre persoanele prezente, mai multe figuri bine cunoscute ale extremei-drepte germane vor lua cuvântul, la căderea serii, în faţa micului spaţiu de joc unde a avut loc faptul divers în seara precedentă. Printre acestea, David Köckert, un fost cadru al partidului neo-nazist NPD se arată îngrijorat de „războiul rasial” care a fost declarat „poprului german”, atacă „presa de şanţ, antisocială şi antinaţională” şi inflamează asistenţa urlând: „Vrem să rămânem nişte oi sau vrem să devenim lupi şi să-i sfâşiem pe toţi?”.

Cine este în asistenţă? În realitate, o compun mai multe sub-grupuri. Unii, cu capetele rase, tatuaje, tricouri şi ochelari de soare purtaţi în ciuda întunericului serii pentru a nu fi identificaţi, aparţin evident extremei-drepte. Câteva maşini cu culorile AfD sunt parcate aproape de locul adunării.

Mai mulţi oficiali locali, prezenţi la o reuniune organizată mai devreme în cursul zilei în oraşul vecin Dessau, s-au deplasat la Köthen. Dar sute de alţi participanţi au venit pur şi simplu de pe strada de alături sau dintr-un orăşel vecin.

Este cazul lui Matthias. Medic în vârstă de 63 de ani, el a aflat despre ţinerea manifestării „uitându-se la ştirile de pe internet”. Köthen este la o oră de drum de la el de acasă, dar nu a ezitat. „Tipul care a murit ieri este unul din cei 30 de germani care ar mai fi în viaţă fără politica criminală a acestei scroafe de Merkel”, spune el. Nu-l deranjează să manifesteze alături de neo-nazişti? „Absolut deloc”, răspunde el. „Este important să arătăm că nu sunt numai nazişti în adunări ca asta”.

„Dictatura lui Merkel”. Auzindu-l, un bărbat intră în vorbă: „Aveţi dreptate, domnule dragă. Ajunge să ne facă nazişti”. Acesta are 50 de ani, el a manifestat la Chemnitz săptămâna trecută. „Este a doua oară în viaţa mea ca particip la o manifestaţie. Prima a fost în 1989 pentru a răsturna dictatura comunistă. De astă dată, e pentru a termina cu dictatura lui Merkel”, spune el. Fost „fidel” al CDU, el face parte din cei 18% de alegători din circumscripţia Köthen care au votat AfD la alegerile legislative din 2017 – media naţională fiind de 12,6%.

Puţin înaintea începerii manifestaţiei, poliţia va difuza un nou comunicat precizând că victima „a decedat în urma unui stop cardiac fără legătură cu rănile suferite în timpul altercaţiei”. Prea târziu: în stradă, toată lumea vorbeşte de o nouă „crimă”, unii asigură chiar că este vorba „încă o dată de un atac cu cuţitul”.

Însoţită de sora ei, Martha „se teme deja de ceva timp să iasă seara”. De astă dată, „S-a decis, s-a terminat; de altfel, acum mă întorc acasă”. E aproape ora 21. La câţiva metri mai încolo, câteva zeci de bărbaţi mergând cu pas apăsat încep să scandeze: „Naţional-socialism! Acum! Acum! Acum!”.

(Sursa: Le Monde, preluat de RADOR/ Traducere: Gabriela Sârbu)

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Fapt divers??? Serios? Fapt divers e atunci când o găina naște pui vii… ar trebui sa va cereți scuze…

  2. Ha,ha! Usor ,usor incepe!
    Trebuie scoase uniformele brune de la naftalina

  3. AfP reprezinta doar un efect al deciziilor stupide luate de Merkel privind migrantii. Acum apar tot felul de partide si organizatii extremiste care se folosesc de aceasta tema a migratiei si care vor organiza din ce in ce mai multe proteste violente. Toate astea sunt intretinute de o falsa imagine a Europei invadata de catre migranti. Motive de scandal pot fi fabricate oricand si oriunde.

  4. Primesc musulmani cu sutele de mii și se miră că cetățenii reacționează ? Extrema dreaptă e revigorată de brațele deschise musulmanilor, nu puteți acuza pe nimeni altcineva decât pe voi, guvernaților iresponsabili.

  5. Puțin mai la vest tot niște germani tocmai au sărbătorit bicentenarul Karl Marx, dar nu s-a scandalizat presa.

  6. Cetateni etnici germani , in propria lor tara, sunt ucisi prin injunghiere de catre migranti, si voi prezentati crimele cum ca : „au murit în altercaţii” ??? Puneti mana pe DEX si aratati-ne de cand „altercatia” contine lovituri de cutit cauzatoare de moarte ?! Iar cand nu mai suporta teroarea, omorurile, violurile, etc si ies sa protesteze impotriva crimelor, ii etichetati ca fiind nazisti si extremisti ? Daca nu vrei sa fi ucis, esti extremist ? Jenant articolul asta propagandistic ! Probabil dupa voi si Iohannis e nazist.. – mai asteptati donatii..