G4Media.ro

Se înmulțesc atacurile orcilor asupra navelor: Balene ucigaşe au rupt cârma şi…

sursa foto: Pexels

Se înmulțesc atacurile orcilor asupra navelor: Balene ucigaşe au rupt cârma şi au străpuns coca unei ambarcaţiuni, în largul coastelor sudice ale Spaniei

Balene ucigaşe au avariat serios o ambarcaţiune, în largul coastelor sudice ale Spaniei, afirmă serviciul local de salvare marină, acesta adăugându-se zecilor de atacuri ale orcilor asupra navelor înregistrate în acest an în zona coastelor spaniole şi portugheze, scrie Reuters, citată de News.ro.

Joi, un grup de orci a rupt cârma şi a străpuns coca navei Mustique, după ce s-au izbit de aceasta, în drumul său spre Gibraltar, făcând ca echipajul să contacteze autorităţile spaniole pentru ajutor, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului pentru salvări marine.

Serviciul a trimis o navă de răspuns rapid şi un elicopter cu o pompă pentru a oferi ajutor ambarcaţiunii cu o lungime de 20 de metri, care naviga sub pavilion britanic, a adăugat el. Nava Mustique a fost remorcată în portul Barbate, în provincia Cadiz, pentru reparaţii.

sursa foto: Serviciul de Salvare Marina via News.ro

Potrivit grupului de cercetători GTOA, care monitorizează populaţia sub-speciilor de orca iberice, incidentul vine după cel puţin 20 de interacţiuni care au avut loc doar în această lună în strâmtoarea Gibraltar, între nave mici şi prădătorii de top. În 2022, au fost 207 de interacţiuni raportate, arată datele GTOA.

Anterior, în cursul lunii mai, iahtul Alboran Champagne a suferit un impact similar cu trei orci, la o jumătate de milă nautică de Barbate. Nava nu a putut fi remorcată din cauză că era complet inundată şi a fost lăsată să se scufunde.

Instrucţiunile emise de Ministerul Transporturilor din Spania arată că ori de câte ori navele observă schimbări ale comportamentului orcilor – precum schimbări bruşte de direcţie sau viteză – ar trebui să plece din zonă cât mai curând posibil şi să evite să mai deranjeze animalele în timpul manevrelor.

Orice interacţiune între o navă şi o orcă trebuie raportată autorităţilor, a adăugat ministerul.

Deşi sunt cunoscute ca balenele ucigaşe, orcile, aflate în pericol de dispariţie, fac parte din familia delfinilor. Ele pot măsura până la opt metri şi pot cântări până la şase tone la maturitate.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...