G4Media.ro

Scrisoare a Parlamentului European pentru liderii europeni participanți la summitul privind problematica…

FOTO: pixabay.com

Scrisoare a Parlamentului European pentru liderii europeni participanți la summitul privind problematica socială de la Porto/ Aproximativ 150 de europarlamentari pledează pentru un Manifest UE pentru oprirea sărăciei în rândul copiilor / Dragoș Pîslaru este unul dintre inițiatori

Aproximativ 150 de europarlamentari, din diferite grupuri politice, au semnat o scrisoare, pe care au transmis-o liderilor europeni care participă vineri la summitul privind problematica socială, organizat la Porto, prin care le solicită să fie de acord cu un Manifest al Uniunii Europene privind oprirea sărăciei în rândul copiilor.

Potrivit semnatarilor, înainte de pandemie, aproximativ1 din 4 copii riscau să trăiască în sărăcie și și să fie excluși social în întreaga Uniune Europeană.

Semnatarii le solicită șefilor de stat și de guvern din UE să elaboreze și să susțină planuri naționale de acțiune bine întemeiate, care să poată fi revizuite la șase luni, pentru a pune în aplicare prevederile Garanției europene pentru copii, adoptate recent de Parlamentul European.

Potrivit documentului, aprobat pe 29 aprilie, copiii din statele membre ar trebui să aibă acces gratuit la educație și îngrijire timpurie, activități școlare, cum ar fi acces gratuit la echipament adecvat pentru învățământul la distanță, minimum o masă sănătoasă pe zi la școală și acces la servicii medicale.

Potrivit garanției pentru copii, obiectivul este de a scoate din sărăcie cel puțin 5 de milioane de copii până în 2030.

„Stabiliți obiective naționale ambițioase pentru reducerea la jumătate a sărăciei în rândul copiilor până în 2030 și asigurați-vă că toți copiii sunt luați în calcul”, se precizează și în Manifestul propus de cei aproximativ 150 de europarlamentari.

Scrisoarea este inițiată de 9 membri ai Parlamentului European, printre care și Dragoș Pîslaru (USR PLUS, grupul Renew Europe), vicepreședinte al intergrupului pentru drepturile copilului, și este semnată, în total, de 151 de europarlamentari.

Semnatarii mai cer ca statele membre UE să instituie mecanisme accesibile care să promoveze participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor care le afectează viața.

„Statele membre UE ar trebui să se asigure că Garanția pentru copii declanșează reforme concrete în cadrul național și local”, precizează Manifestul.

La capitolul nutriție, se propune ca părinții să fie sprijiniți, „în natură sau financiar”, pentru a oferi mese hrănitoare copiilor lor .

„Acolo unde este necesar, ar trebui asigurată și distribuirea directă a meselor gratuite copiilor și familiilor acestora”, se mai precizează în document.

Citește aici Manifestul UE pentru oprirea sărăciei în rândul copiilor, semnat membri ai Parlamentului European.

Președintele PE, David Sassoli, președintele Comitetului pentru Ocuparea Forței de Muncă, Lucia Ďuriš Nicholsonová (ECR, SK) și alți alți deputați europeni vor participa și ei la Summitul social de la Porto din 7 mai.

Summit – ul Porto , organizată de Președinția portugheză a Consiliului, va da un imbold politic pilonului european al Planului de acțiune privind drepturile sociale .

Parlamentul a jucat un rol important în pregătirea planului de acțiune prin adoptarea raportului său privind„ O Europă socială puternică pentru tranziții juste”, în cursul anului trecut.

Citește și: 

Klaus Iohannis participă, la Porto, la reuniunea informală a Consiliului European și la Summitul UE – India

Sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Iar se pregatesc niste fonduri pentru de-al de Barna cu zero rezultate concrete: era o lipsa acuta de conferinte, pliante, bannere si promotionale in UE! Multumim!

  2. …manifest UE,pentru oprirea saraciei,in randul …copiilor?
    …atata ipocrizie,inimaginabil!
    …bá,voi exterminau copiii,cu …RETETA,voastra …numita vaccin!