G4Media.ro

Scriitorul și profesorul Radu Vancu: Totalitarismul este, printre alte lucruri, o încercare…

Radu Vancu / Foto: Facebook.com/ Facultatea de Litere UB

Scriitorul și profesorul Radu Vancu: Totalitarismul este, printre alte lucruri, o încercare de a anula viitorul. Tocmai de asta e importantă arta, pentru că ne reimaginează viitorul, ne spune „ba nu, există un viitor al tău”

Arta este importantă pentru că ne reimaginează viitorul, ne spune „ba nu, există un viitor al tău”, în contextul în care totalitarismul a fost în secolul trecut și încă este, acolo unde există astfel de regimuri opresive, o încercare de a anula viitorul, spune scriitorul și profesorul Radu Vancu într-o emisiune la Radio România Cultural (RRC), notează Edupedu.ro.

Radu Vancu a fost invitat pe 23 aprilie, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, în emisiunea „Orașul vorbește”, moderată de Daria Ghiu, de la Radio România Cultural, unde a vorbit despre importanța artei și a încrederii în frumos ca posibilitate de trecere peste opresiuni, despre literatură în regimuri totalitare ca formă de supraviețuire și despre cum arta reprezintă, potrivit acestuia, încrederea în specie și în viitor.

„Totalitarismul este, printre alte lucruri, o încercare de a anula viitorul, de a anula senzația individuală că există un viitor. Într-un fel, tocmai de asta e importantă arta, pentru că ne reimaginează viitorul, ne spune « ba nu, există un viitor al tău. Dacă tu crezi în viitorul tău, poate că și el va crede în tine » (…). E una dintre superputerile artei, poate chiar superputerea ei esențială, cea de a crede că există un viitor pentru specie”, spune Vancu, poet, prozator si și traducător, conferențiar la Facultatea de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Scriitorul a atras atenția în intervenția pe care o redăm integral mai jos în articol asupra faptului că „de aproape opt decenii în Europa n-au mai existat războaie pe scara largă și frecvent ca până atunci. Și ne-am obișnuit, din păcate, cu gândul că aceasta e starea naturală și că pacea e un dat de la sine înțeles, care nu poate fi distrus și că războiul ține doar de trecutul speciei noastre. E o iluzie îngrozitoare asta, o vedem astăzi”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...