G4Media.ro

Scandalul Szájer József și impactul orgiei sexuale asupra regimului iliberal al lui…

Scandalul Szájer József și impactul orgiei sexuale asupra regimului iliberal al lui Orbán Viktor/ Sondaj realizat de Euronews: doar 2% cred în versiunea oficială

Semjén Zsolt, în prezent vicepremierul Ungariei și președintele Partidului Creștin Democrat Popular (KDNP) aflat la guvernare în coaliție cu FIDESZ, a declarat în 2005 următoarele: ”Cel care ar dori ca fiul lor minor să obțină prima experiență sexuală de la un nene cu barbă, acela să voteze liniștit Partidul Social Liberal (SZDSZ)”. (Sursa aici)

Semjén Zsolt este unul dintre vârfurile de lance ale promovării unei politici și ale unui discurs creștin ultraconservator în temele privind noțiunea de familie, drepturile minorităților sexuale, respectiv al rolului religiei în societate.

Sursa Foto: EzaLényeg.hu

La data de 27 septembrie 2020, orele 21.30, la Bruxelles, Szájer József, europarlamentarul FIDESZ, (nu în calitatea sa de Moș Crăciun) este prins de poliție fugind pe burlanul unei case de la o ”orgie sexuală” la care au participat în jur de 20 de bărbați, găsindu-se droguri în rucsacul său.

Szájer József, prieten foarte apropiat al premierului Orbán Viktor, este fondatorul FIDESZ în 1988, fost parlamentar până în 2002, după care devine europarlamentar, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul UE și vicepreședinte al grupului juridic al PPE.

Szájer, un jurist eminent, a fost creatorul Constituției creștin conservatoare, adoptată și promovată de guvernul FIDESZ-KDNP, inclusiv a ultimei revizuiri a Constituției în curs de desfășurare prin care se limitează drepturile minorităților sexuale, prin redefinirea familiei, a ceea ce  înseamnă tată și mamă, a excluderii adopției de către o persoană în mod individual etc.

Potrivit unui sondaj reprezentativ la nivel național realizat în Ungaria pentru Euronews și publicat 5 decembrie anul curent, două treimi consideră că Szájer József a participat la o orgie sexuală conexată cu un consum de droguri și doar 2% a preluat povestea promovată de cel în cauză și de mass-media FIDESZ cum că ar fi participat la o petrecere privată.

7 din 10 maghiari au auzit de cazul Szájer József, 65% din respondenți consideră drept culpă primară a politicianului în speță faptul că a avut un comportament și a săvârșit o faptă contrară valorilor pe care le-a promovat în Constituția scrisă de el. Doar 5% a preluat narativul guvernamental de încălcare a regulilor de carantină. Această opinie este mai mare în rândul persoanelor de peste 50 de ani.

Două treimi din cei intervievați consideră cazul ca fiind unul de interes public, iar 70% este de părere că scandalul înrăutățește imaginea și percepția asupra Ungariei.

Pe scurt, în câteva fraze putem să redăm esența scandalului Szájer, care este un exemplu clasic de ipocrizie politică. Rezultatele primului sondaj național pe cazul Szájer arată că aparatul de propagandă guvernamentală a FIDESZ nu a reușit să atenueze în prima etapă scandalul, surpriza ”lebedei negre” amuțind întregul aparat comunicațional, de altfel extrem de eficient.

Datele arată că scandalul a avut o mediatizare extrem de puternică la nivel național și european, populația din Ungaria nu a putut fi ”prostită” de propaganda guvernamentală și sancționează comportamentul duplicitar al politicianului.

FIDESZ a mai trecut prin scandaluri de natură sexuală în ultimul an, dar cazul Szájer este primul care generează reacții atât de puternice. Astfel, cu câteva zile (3-4)  înaintea alegerilor locale din Ungaria, de anul trecut, pe internet s-au publicat filmulețe cu primarul orașului Györ, Borkai Zsolt, cum a petrecut pe un yacht, alături de prostituate și în prezența drogurilor.

La acea vreme, analiștii au considerat că scandalul Borkai a avut efecte puternice asupra rezultatului alegerilor locale, FIDESZ pierzând foarte multe poziții importante și cu impact simbolic în administrația locală.

Acestui caz se alătură scandalul ambasadorului maghiar în Peru, Kaleta Gábor, prins cu 19 mii de fotografii porno cu copii pe calculator și extras/repatriat în mare liniște de serviciile secrete maghiare. Între timp, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la o amendă penală de nici 2 mii de EUR.

Scandalul Szájer este însă diferit pentru că intervine pe marginea orientării sexuale, a identității de homosexual, o comunitate față de care se exprimă cele mai profunde și puternice prejudecăți în societatea din Ungaria și, în general, în fostele state comuniste, iar cel vizat de scandal este printre principalii formatori de opinie care au promovat discursul și măsurile legale creștin conservatoare, atât pe plan intern, cât și pe cel extern.

Scandalul intervine în momentul în care propaganda FIDESZ a relansat ofensiva creștin-conservatoare, acuzând Bruxelles-ul ca fiind decadent și UE ca renunțând la valorile creștine prin sprijinirea migrației și în plină criză a UE, generată de veto-ul Ungariei și Poloniei pentru adoptarea bugetului multianual și a programului de relansare economică.

Scandalul orgiei sexuale are efecte pentru Ungaria lui Orbán Viktor atât pe plan intern, cât și cel extern, cu întrepătrunderi importante între acestea.

Pe plan intern, Ungaria se află la 18 luni de alegerile parlamentare din primăvara anului 2022, la începutul campaniei electorale, întrucât în primele luni ale anului viitor se vor stabili candidații și strategiile electorale.

Nu e o exagerare că toate strategiile și acțiunile FIDESZ sunt subordonate câștigării alegerilor parlamentare. Astfel, asistăm la modificarea legii electorale în avantajul partidului de guvernământ, a revizuirii constituției prin introducerea valorilor creștin-conservatoare în legea fundamentală, accentuarea discursului anti-Soros, anti-migrație, creștin-conservator pro familie, anti-UE.

Totul are loc în plină criză generată de pandemie și de veto-ul Ungariei la nivelul UE. În acest context intervine scandalul orgiei sexuale de mai sus.

Analiștii, în unanimitatea lor, consideră că noul scandal sexual este o lovitură enormă pentru FIDESZ din nenumărate puncte de vedere, cum ar fi: pierderea unui politician valoros, afectarea credibilității FIDESZ, ca urmare a publicității masive a cazului și subminarea strategiei de comunicare a partidului de guvernământ care era în plină construcție, a mesajului creștin-conservator pentru a ataca Bruxellesul decadent, care pune în pericol valorile creștine.

Pentru analistul politic Török Gábor, întrebarea este ce se schimbă, urmare acestui scandal, și cum reacționează potențialii votanți FIDESZ, ”mai ales aceia care nu votează în orice condiții cu FIDESZ, iar într-o astfel de situație pot să devină dezamăgiți pentru o perioadă sau în mod constant, pot să fie nesiguri. Acum, în primul rând, ei trebuie observați, ascultați” ceea ce va și măsura intens în următoarele săptămâni partidul de guvernământ – arată analistul politic .

În interviul său, acordat portalului www.hvg.hu, Krekó Péter, directorul Political Capital, arată că scandalul sexual are o simbolistică extrem de puternică, astfel că Szájer József nu avea cum să supraviețuiască și era imposibil de închipuit că va fi apărat de FIDESZ sau de Viktor Orbán.

Potrivit lui Krekó, discursul FIDESZ în privința homosexualilor nu va fi mai reținut, dar pot să apară alte scandaluri privind viața privată. Analistul arată că FIDESZ a reacționat ca la manual la scandal: se face de parcă din acest moment nu are nicio legătură cu speța.

Totuși, este o contradicție politică a FIDESZ-lui să facă referire și să promoveze sfințenia vieții private, în contextul ultimelor decizii (vezi introducerea elementelor conservatoare în privința familiei în Constituție – not. autorului) și a liniilor de comunicare. Scandalurile din viața privată au efecte limitate, dar pe acestea se pot construi narative politice, mai ales prin accentuarea ipocriziei, arată Krekó.

Un lider al comunicării guvernamentale a declarat, sub protecția anonimatului, cotidianului www.nepszava.hu, că nu există niciun motiv ca FIDESZ să-și schimbe strategia de comunicare și cea politică, indiferent de faptul că votanții săi devin nesiguri urmare a scandalului Szájer.

Potrivit surselor cotidianului Népszava, motivul acestei abordări este faptul că 90% din cetățenii societății maghiare sunt în mod expres adepții unui model tradițional al familiei. Potrivit sursei anonime a cotidianului maghiar, FIDESZ ”trebuie să prevină apariția unor alte astfel de cazuri până la alegeri”, chiar prin înlăturarea tacită din viața publică a unora.

Pe plan extern, guvernul Ungariei suferă o lovitură majoră de imagine, scandalul sexual nefăcând altceva, decât să confirme într-un mod cât se poate de efectiv și pe înțelesul tuturor ipocrizia și duplicitatea politicii lui Viktor Orbán. Premierul Ungariei și ministrul său de externe au declarat că nu văd vreo legătură între criza veto-lui maghiar la nivelul UE și scandalul Szájer József, dar, prin modul lor de a răspunde și prin simpla formulare a întrebării, au lăsat o portiță deschisă la speculații pentru propagandiștii FIDESZ.

”Nimic nu poate fi exclus, eu pot doar să vă spun că nu am văzut nicio dovadă, care să probeze vreo legătură a cazurilor cu dezbaterea actuală privind bugetul. Fantezii am și eu, dar în politică, faptele primează” – a declarat premierul Ungariei la întrebarea jurnalistei dacă scandalul Szájer și Deutsch Tamás este o formă de presiune asupra guvernului maghiar, de care nu sunt străine serviciile secrete ale unor state din Vest, cum ar fi Germania, așa cum interpretează unii formatori de opinie apropiați partidului de guvernământ.

Orbán a subliniat că formularea acestei ipoteze ”nu este o interpretare de bună-credință a cazului”, mai ales cu privire la germani.

De altfel, în presa maghiară, pe marginea scandalului, s-a pus în discuție lipsa de eficiență a serviciilor secrete maghiare, care au eșuat să gestioneze o astfel de vulnerabilitate și să prevină un astfel de scandal.

 • Cu privire Szájer, Viktor Orbán a declarat următoarele: ”ceea ce a făcut colegul nostru deputat nu poate intra în valorile comunității noastre. Nu vom uita și nega activitatea sa de 30 de ani, dar nu se poate accepta și apăra fapta sa. După cele întâmplate, acesta a adoptat singura soluție corectă, atunci când, pe lângă scuze, a renunțat la mandatul de europarlamentar și și-a dat demisia din FIDESZ. Am luat la cunoștință decizia sa.”

În planul politicii sale externe, premierul Ungariei și-a pierdut cel mai important politician la nivelul UE, Szájer fiind cel mai influent europarlamentar maghiar, interfața lui Viktor Orbán cu PPE și puterea UE de la Bruxelles. Szájer a atenuat tensiunile între Orbán și partenerii amintiți și a fost cel care gestionat identificarea compromisurilor în diferite crize intervenite de-a lungul timpului între acești actori.

Pierderea lui Szájer intervine în plină criză și conflict al premierului Ungariei cu întreaga Uniunii Europeană și după atacurile extrem de virulente ale însărcinatului cu afacerile culturale al lui Orbán, pe nume Demeter Szilárd, respectiv ale lui Deutsch Tamás împotriva valorilor UE.

 • Scandalul Demeter a izbucnit în ultimele 2 săptămâni. Astfel, Demeter Szilárd a publicat un text pe portalul www.origo.hu în care a scris, printre altele: ”Europa este camera de gazare a lui Soros György: din capsula societății deschise multiculturale se scurge gazul toxic, care este letal asupra formei de viață europene, noi, națiunile europene, suntem condamnate, ca, călcându-ne unul pe celălalt, să ne luptăm pentru ultima înghițitură de aer, urcându-ne unul pe celălalt… Soros György este Fuhrerul liberal…Iar armata liberală îl îndumnezeiește într-un mod mai servil, decât era adulat Hitler de ai lui”

De asemenea, Demeter a spus despre germani următoarele: ”este ciudat acest spirit german, spiritul german, societatea germană. Dacă privim istoria lor din sec. XX, vedem că sunt foarte disciplinați. Deci, când trebuie să fii nazist, atunci sunt naziști, când liberali, atunci trebuie să fie überliberali, atunci așa sunt. Rareori pot da naștere unor idei originale, dar dacă au o linie călăuzitoare, se arată direcția, atunci în mod disciplinat merg în acea direcție și vor râgâi aceste idei în paneluri”.

Demeter este născut la Odorheiu Secuiesc, a studiat la Cluj Napoca, a fost directorul de comunicare în echipa de campanie a lui Tőkés László, prestând servicii de campanie și Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Al doilea caz îl privește un europarlamentar FIDESZ cu greutate, pe nume Deutsch Tamás, vizat de o procedură de excludere din grupul parlamentar PPE, excludere asupra căreia se va da un vot pe 9 decembrie. Cauza cererii de excludere a lui Deutsch Tamás vine urmare a atacurilor acestuia împotriva lui Manfred Weber despre care a declarat că argumentează ca Gestapoul sau ÁVH (securitatea comunistă maghiară – n. autorului) când Weber a arătat că lui Orbán Viktor nu are de ce să-i fie frică de condiționalitățile privind statul de drept, dacă într-adevăr mass-media este liberă și justiția independentă.

Deutsch între timp și-a cerut scuze de la Manfred Weber, dar rămâne de văzut dacă grupul parlamentar PPE va accepta aceste scuze, mai ales după scrisoarea de ieri a lui Orbán Viktor adresată liderului popularilor în tema crizei veto-lui, în care, printre altele scrie:

 • ”Situația este clară, dragă Manfred. Voi doriți să schimbați actualul cadru legal, pentru a crea un instrument pe care să-l întoarceți împotriva Ungariei și Poloniei. Voi nu mai puteți nega acest fapt în lumina declarațiilor Comisiei Europene, a Parlamentului European și a reprezentanților responsabili ai guvernelor naționale. Și voi așteptați ca noi, maghiarii, să acceptăm acest lucru”.

În final, premierul maghiar face trimitere cumva la declarațiile lui Deutsch, când îi transmite lui Weber că: ”De-a lungul istoriei germanii ne-au cerut nouă, maghiarilor, multe lucruri, dar Voi sunteți primii care ne credeți (priviți) fazani. Nu suntem.”

Și tot ce s-a prezentat până acum, reprezintă doar o parte a arsenalului capacității extraordinare de comunicare dezvoltat de FIDESZ pe plan intern și extern, subordonat intereselor și propagandei de partid.

„Karma is a bitch” sau ”momentul când înghețata îți trage o limbă”

Scandalul orgiei sexuale a liderului FIDESZ Szájer József este cireașa de pe tort, punctul culminant, episodul care ridică voalul -mai potrivit speței ar fi exprimarea ridică ”fustița” – de pe ipocrizia pe care s-a construit întreaga doctrină iliberală a lui Viktor Orbán.

Dublul standard în privința principiilor statului de drept, a anticorupției, a libertății mass-media, a libertății academice, a echității sociale și a respectului demnității umane. Cazul Szájer a fost precedat de o serie de alte scandaluri prin care potentații și apropiații FIDESZ și-au epatat îmbogățirea nemăsurată și disprețul față de societatea maghiară.

Guvernul Ungariei a acoperit și a gestionat aceste scandaluri în majoritatea cazurilor prin aroganță, prin eficiența extraordinară a aparatului de propagandă, ceea ce face deja și în cazul Szájer. Pentru a izola cât mai mult posibil efectele, Viktor Orbán va aduce pe agenda publică lupta cu birocrații din UE, pericolul migrației și lupta cu pandemia.

Doar că scandalul Szájer este diferit de celelalte, prin sensibilitatea subiectului, a năvălit asupra societății din Ungaria printr-o mediatizare dinamică și puternică, având efectul unei experiențe în care, după ce ani de zile mănânci o ciocolată extrem de dulce, ți se servește și guști varză murată (atenție: nu caramel sărat.)

Rămâne de văzut dacă pe plan intern, societatea din Ungaria reușește să evadeze din capcana și închisoarea ipocriziei iliberale la alegerile din 2022.

Pe plan extern, Viktor Orbán culege roadele erorii de evaluare strategică a relațiilor internaționale, eroare care a debutat în anul 2016 când, după venirea la putere a lui Donald Trump și Brexit, premierul Ungariei a mizat pe crearea unei puteri populiste în Europa, în cadrul căreia ar fi fost un jucător important. Nu s-a întâmplat. Viktor Orbán a rămas printre ultimii mohicani care acum luptă pentru supraviețuirea internă, prin câștigarea alegerilor parlamentare din anul 2022.

Viktor Orbán s-a folosit întotdeauna de teme și persoane pentru a crea în mentalul maghiarilor așa-ziși ”dușmani ai tradițiilor, credinței și culturii poporului maghiar”, scopul fiind de a ține societatea într-o stare de așteptare, de pericol, premierul Ungariei fiind, bineînțeles, singurul capabil să salveze națiunea.

Ca orice propagandă, ea s-a bazat pe generalizarea unor informații false sau parțial eronate, practic pe exploatarea prejudecăților și/sau pe crearea a noi stereotipuri și prejudecăți, dar și pe un control permanent și puternic asupra mass-media maghiare.

UE – birocrații comunitari – Bruxelles-ul decadent au jucat și joacă acest rol în strategia de comunicare a FIDESZ, totul cu scopul de a obține suport popular intern și de a câștiga alegeri locale și parlamentare.

UE și comunitatea internațională va trece peste această criză generată de Viktor Orbán, dar ar fi bine să rămână cu învățăminte din cele întâmplate. La acest proces va contribui și noua administrație Biden.

UE va trece pe lângă / peste Viktor Orbán, care a creat această criză a veto-lui în plină pandemie, când economia comunitară este într-o profundă nevoie de resurse de redresare și în perioada președinției germane, aspect deloc de neglijat.

Cancelara Angela Merkel se retrage din activitatea politică anul viitor, această președinție germană fiind parte și a subiectului moștenirii politice a lui Merkel. Cu siguranță, comportamentul lui Viktor Orbán nu este pe placul lui Merkel și al Germaniei, un partener strategic care l-a sprijinit în mod constant pe premierul ungar.

Regimul iliberal al FIDESZ demonstrează încă odată că, imediat după integrarea euroatlantică a fostelor statelor comuniste, Occidentul și-a retras prematur instrumentele de consolidare democratică a noilor state integrate, considerând eronat că acestea au capacitatea, rezistența internă să corecteze tentative de derapaj de la principiile democratice.

De asemenea, ar fi înțelept, ca Occidentul să facă un efort mai constant pentru diminuarea decalajelor privind nivelul de viață din fostele state comuniste și cele din Vest, evitând să ofere muniție naționaliștilor și populiștilor, prin comportamente și decizii mai puțin echitabile. Autocritica e utilă tuturor.

Odată cu lansarea regimului iliberal, Ungaria intrat treptat într-un proces de izolare externă. Au fost nenumărate încercări ale Occidentului de a readuce, extrage Ungaria de pe acest traseu, dar se pare că evaluările cancelariilor din Vest au fost eronate.

În istoria ultimilor 100 de ani, când Ungaria a fost izolată pe plan extern, a pierdut enorm, exemplul elocvent fiind cele două Războaie Mondiale, când lipsa de viziune, valori democratice și competitivitate a liderilor maghiar a dus la pierderi și traume pe care nici până astăzi nu știu cum să le gestioneze.

Orbán Viktor este pe cale să repete istoria, în sensul unei izolări externe puternice a guvernului Ungariei, cu consecințe negative și asupra poporului maghiar (a nu se înțelege cumva că îl comparăm pe premierul Ungariei și regimul său iliberal cu regimul nazist).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. ce articol lung… mare efort ati bagat si voi aecea… da e foarte ciudat oricum ca doar unguri si polonezi erau acolo la orgia aia

  • De ce nu iese barbosul ala sa spuna cu cine mai era, diplomatul ala ala si ala, natia aia aia si aia. Si ar fi scandalul stins, inchis pe modelul ”toti au falitii lor, asta este, e o greseala etc”

  • Aici sunt doar 2 variante:
   A: Sau urațit unguroaicele si atunci membrii FIDESZ au chiloti roz sau
   B: HUNII au schimbat tradițiile liberale si au trecut la cele iliberale în care după ce se stinge lumina …
   Varianta A nu poate fi credibilă , varianta B…. poate în ”cercurile” restânse ale FIDESZ. Dar la cata poPULAritate are FIDESZ si in Transilvania ..trebuie să fim atenți la ”aliantele, cu UDMR ….

  • @moromete: Romanii sunt niste oameni fara idei. Tot ce scrieti e o prostie.

 2. total neinteresant, la fel cum 2 drepte paralele se intalnesc la infinit…………………

 3. Nimeni nu crede mizeria cusuta cu ata alba.
  Minciuni marca Bruxeles, hai mars.
  Bravo Ungaria si Polonia pt coloana.
  In Germania ajungi la inchisoare daca nu esti de acord cu istoria aprobata de stat.

  • Ha ha ha… unguri prosti si fuduli Orban si papagalii astia ai lui. Nu au invatat in mod clar nimic din istoria Ungariei. Pentru binele lor poporul maghiar ar trebui sa scape cat mai repede de clovnii astia agresivi, hoti si infumurati.

 4. Mda, prea lung articolul, plictisitor…
  Dar trebuie sa remarc un lucru cel putin sinistru – deci am inteles, din text, ca societatea din Ungaria ar fi reactionat mult mai mult la acest ultim scandal (cireasa de pe tort cum ii zice) decat la precedentul (ambasadorul acuzat de pedofilie), in care, fie vorba intre noi, cel vinovat a fost, asa, mai mult atentionat nu pedepsit in justitia ungara. Deci un pedofil are parte de mai multa ingaduinta in constiinta colectiva maghiara decat un homosexual? Asta sa inteleg eu de aici?

  • Esti culmea. Cu cine are treaba biserica si pe cine demonizeaza cel mai mult daca nu pe homosexuali?

  • te-a plictisit articolul asa ca ai ales sa tragi tu concluziile tale. Articolul spune clar ca nu homosexualitatea e incriminata aici ci ipocrizia. Asta e de fapt subiectul scandalului: oamenii aia striga in parlament pentru „apararea valorilor crestine” si cand colo ii gasesti pe la orgii gay.
   Daca era un gay si zicea ca e gay (sau macar nu striga impotriva gay-ilor) nu era niciun scandal.

  • @Kafka
   N-ai inteles bine!
   Unde vezi tu in textul asta a acuzatile de pedofilie?! Tot ce e scris duce la concluzia ca ambasadorul Gabor, putea fi acuzat de pornografie infantila.

   “Acestui caz se alătură scandalul ambasadorului maghiar în Peru, Kaleta Gábor, prins cu 19 mii de fotografii porno cu copii pe calculator și extras/repatriat în mare liniște de serviciile secrete maghiare. Între timp, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la o amendă penală de nici 2 mii de EUR.”

  • Nu am inteles nici din propaganda hună dacă ”europarlamentarul” hun avea aceste înclinații de mic sau le-a dobândit la sediul FIDESZ ? ERA apropiat sau MAI APROPIAT de primul HUN din pustă ? Intra mai des în ”ȘEDINȚĂ” cu premierul sau numai când erau lăsați papucii la ușa birolului lui Iosif (JOZSEF).
   Problema nu e că DISTINSUL MEMBRU FIDESZ era in ”CULMEA FERICIRII” , nimeni din Bruxelles nu poate sta în calea ”fericirii” uni om dar se pare că în timpul ”fabricării fericrii” au apărut efecte adverse…sunete neobișnuite . părea cî e blocaj în trafic. Acum fie că cineva a vândut în zona lubrifianți cu sacîz sau cu esență de ardei iuți ..cine știe . Așteptăm ”ancheta INTERNĂ din FIDESZ… cu distanțare ..

  • Din cazul ambasadorului Kalota nu cunosti trei aspecte: una el era numit acolo încã de pe vremea guvernului socialist ,nu era membrul niciunui partid fiind diplomat de carierã independent,si a treia a fost condamnat de judecãtoarea de casã a liberalilor în ciuda faptului cã procurorul a cerut mult mai mult.Justitia din Ungaria este clar sub influentã liberal -post comunist asta aratã judecarea penibilã sau clasarea a zeci de cazuri in care erau imlicati oamenii lor .Ultima încercare a lui Orbán de a curãta justiția a fost stopatã cu mare gãlãgie de Bruxelles la fel ca si în Polonia.

 5. Nu cred in coincidente:

  • Pai normal ca doar 2% ,restul sant pederasti pedofili sau sant deacord cu practicile si nu vorbesc rau de.ai lor ca nu.i inteligent,de ce credeti ca stau prost cu demografia?S.au prostit la cap cu totul ungurii astia ,nu ca nu sant si romani dar nu 2 %.

 6. Intrebare: cum naiba ungurii sunt de atata vreme convinsi de propaganda desantata a lui Viktor Orban?!
  E a nu stiu cata oara cand ipocrizia acestui individ si a partidului sau iese explozv la suprafata, cum de ungurii inghit asta la anul 2020?!
  Ei, care au fost printre popoarele unde comunsimul a fost mai lejer, tocmai datorita rezistentei ungurilor, iar acum ii vedem atat de usor manipulati de FIDESZul care una spune, alta FACE!
  Cum voteaza ei acesti indivizi duplicitari din FIDESZ, de ani de zile?!
  Recunosc, Orban are calitati de lider, e un tip educat, cu treccere la Brussels si in alte capitale occidentale, dar e si un ipocrit fara egal!
  E greu de vazut?!
  Chiar daca FIDEZul FACE treaba buna pentru Ungaria, cum sa-i dai crezare unui ipocrit, care te minte-n fata?!

 7. Ce nu înțeleg eu este cum reușește Orban să fie atât de popular în Ungaria și să câștige alegerile cu cu scoruri de peste 50% dacă este un dictator atât de groaznic precum îl portretizează masa media în general? Și nu sunt convins nici pe deplin de toate jeluirile cu privire la libertatea presei. Ok, sunt niște trusturi media care sunt aservite puterii (cum avem și noi trusturi aservite unui partid sau altul), dar la urma urmei vorbim de Ungaria, nu de Coreea de Nord. Mă îndoiesc că există o cenzură în Ungaria care să restricționeze accesul la știri ale mass mediei de opoziție sau că este cenzurat Internetul.

  • Pentru ca 60% din mass-media este controlata de partidul FIDESZ, situatia este identica si in Romania cu oficine gen Antena3, RomaniaTV, Realitatea PLUS etc. Plus site-urile online de stiri.

  • Auzi Mike dar ți a plăcut Realitatea lui Rareș?

  • Fals, Mike, 60 % e procentul presei de opozitie

  • @NICK cum reuseste Orbán sã fie popular?Ungurii nu sînt prosti chiar dacã unii care comenteazã pe g4 media au altã pãrere.Eu nu cred cã sondajul acesta poate fii relevant din moment ce cunosc cine a comandat sondajul si nici nu cred cã va influenta prea mult intentia de vot.Ungurul de rînd vede cã de la Debrecen pinã -n Viena merge pe autostradã de la Szolnok pinã-n Adria la fel Szeged – Hamburg tot asa etc,productia industriei a depãsit nivelul de anul trecut ,n-au luat nici un cent înprumut ,nivelul somajului a revenit la cel de anul trecut,renovezi o casã sau apartament primesti aproape 10 000 de euro nerambursabili,permis de conducere gratuit ptr cei sub 18 ani ,prima licenta de limbã strãinã finantat de stat,credite preferentiale si nerambursabile la constructia primei case si intemeierea unei familii cu 1,2 ,3 copii suma creste proportional,subventii ptr achizitii masinã ptr familii cu cel putin trei copii aproape de 10 000 eu.etc etc .La ei în dictatura lor nu poate fii bãgat o femeie de 92 de ani de douã ori la pîrnaie ptr cã nu este de acord cu pãrerea guvernului.Asta este posibil numai în democratia germanã.Si pînã la urmã asta conteazã .

 8. M am plictisit cât am glisat, asta e tot o fumigenă aruncată de activiștii CURcubei pt a și promova ghaozarismul

 9. Guvernul iliberal este «aL» lui V. O.
  Eva, daca scriem un articol, il scriem ca lumea? Sau stam prost la gramatica?

 10. ”Cel care ar dori ca fiul lor minor să obțină prima experiență sexuală de la un nene cu barbă, acela să voteze liniștit Partidul blablabla”. In realitate fariseul ”conservator familist crestin” isi proiecta propria fantezie asupra inamicilor politici…
  Azi maine apare si Mihai Neamtu de la ”conservatorul crestin Petrovian” cu designerul lui favorit in vreo stire cu ”intalniri private” …

 11. Au scăzut preturile la lubrifinati in HUNgaria ? Membrii FIDESZ primesc cupoane pentru cumpărarea de lubrifianți ieftini ?
  Chiloti roz for HUNman sunt vanduti ”pe sub mana” ? Imitatii de bărbați ..iliberali ..cică timpul mediu petrecut la privată este mai mic decât in restul Europei în HUNgaria în cazul ”bărbaților” .

 12. Un lucru e clar: Soarta Ungurilor nu hotăresc macacii di india.

 13. Tablou complet. Este ridicolă intervenția acelora, care se leagă de un eventual dezacord.

 14. Cu siguranta daca cinev vorbeste de rau un hungur este mincinos.Nu exista ceva rau legat de unguri de la Ip incoace. Ceva predoselnici care s-au inteles cu toate partidele dar in rest oameni de cuvant.Acum nu mai exista germani razboinici sa ii ajute .Incearca pe la spate , cu negocieri evident

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.