G4Media.ro

Scandalul submarinelor: Franța și Australia discută cu privire la posibile despăgubiri financiare

Scandalul submarinelor: Franța și Australia discută cu privire la posibile despăgubiri financiare

Ministerul francez al Armatelor a anunțat marți că au început discuţii între compania franceză Naval Group şi autorităţile australiene privind posibile despăgubiri financiare după ruperea unui mega-contract de construcţie de submarine pentru Canberra, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Au avut loc discuţii între experţii Naval Group şi australieni” pe tema „compensaţiilor şi despăgubirilor”, a subliniat Ministerul Armatei într-o teleconferinţă cu jurnaliştii pe tema „crizei submarinelor”.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe 15 septembrie o nouă alianţă strategică cu Australia şi Regatul Unit, torpilând astfel un contract pentru construcţia de submarine australiene de către Franţa şi provocând furie la Paris, care nu a ştiut nimic despre decizie.

Grupul industrial francez a parcurs deja „mai multe etape contractuale”, cu un cost de 900 de milioane de euro, pe care Australia l-a achitat deja în mare parte, a precizat ministerul, subliniind că „Naval Group nu va pierde bani pentru munca deja realizată”.

Ministerul francez al Armatelor a criticat din nou marţi „trădarea australiană”, insistând asupra faptului că „în niciun moment decizia australiană de a se reorienta spre submarine cu propulsie nucleară sau discuţiilor lor cu SUA nu au fost abordate” cu autorităţile franceze.

Drept dovadă, menţionează Parisul, „pe 15 septembrie ingineri şi militari australieni au validat evaluarea programului” francezilor într-un document oficial (intitulat „notificare privind sfârşitul evaluării funcţionale a programului”), „ceea ce înseamnă că Australia era mulţumită şi că se putea avansa”.

Sursa foto: Pixabay/ David Mark

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. E dreptul Australiei sa cumpere submarine de ultima generatie care sa-i garanteze securitatea.

    • Dar sa plătească despăgubiri pentru ruperea contractului

    • Ce contract @Marius, a fost doar o înțelegere inițială. Contractul urma sa fie semnat. Dacă tu vorbești cu unul la piață ca iei varza de la el, apoi te răzgândești, trebuie să-i plătești varza???

  2. Daca au contract cu clauze privind penalizati in cazul in care o parte nu-si poate mentine angajamentele atunci e okay adica e afacere gen bechtel. Daca nu, francezii ramin suparati si vor vinde submarinele romaniei. Adica vor lua banul si ciuciu submarinul galben.

  3. La nivelul asta(nu varză in piată) totul se face pe contract. Kangurii vor marca banul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.