G4Media.ro

Scandalul Romexpo: senatoarea USR Silvia Dinică o acuză pe senatoarea PNL Iulia…

Scandalul Romexpo: senatoarea USR Silvia Dinică o acuză pe senatoarea PNL Iulia Scîntei de ”presiuni” în favoarea dezvoltatorului imobiliar care vrea terenul fără licitație

Senatoarea USR Silvia Dinică, președinta Comisiei Economice, o acuză pe liberala Iulia Scântei, șefa Comisiei Juridice, că face jocul unui dezvoltator imobiliar în dosarul legii Romexpo. Mai precis, Silvia Dinică susține că Iulia Scântei vrea să evite o dezbatere pe marginea proiectului de lege prin care statul român ar da gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României cele 46 de hectare unde se află Romexpo, proiect votat anul trecut de PSD și PNL și retrimis Parlamentului pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

”Presiunile care se fac pentru adoptarea rapidă a proiectului de lege au depășit orice limită, acum se încearcă scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege (…) Mai mult, depășindu-și complet atribuțiile, senatoarea Iulia Scântei a încercat să forțeze punerea legii și pe ordinea de zi a Comisiei Economice ca să dăm un vot la fel de repede. M-am opus acestei inițiative și planul a eșuat”, a scris Silvia Dinică pe Facebook.

Ea susține că liberala Iulia Scântei a depus la Biroul Permanent al Senatului o adresă prin care cere scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege, pe motiv că această comisie nu are competența necesară pe subiect. Motivul? ”Am anunțat, însă, că săptămâna viitoare, joi, organizăm la Comisia Economică o dezbatere pe tema legii cu toate părțile implicate și interesate, de la primărie, Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, Camera de Comerț și oameni de afaceri” – arată Silvia Dinică.

Reamintim că pe terenul dat gratuit de stat într-una din cele mai scumpe zone din București, Camera de Comerț vrea să inițieze un proiect imobiliar cu grupul Iulius Mall. Parlamentul a votat în septembrie 2020 proiectul de lege, în urma unei înțelegeri PSD-PNL-PMP. În replică, USR a atacat la Curtea Constituțională proiectul, dar CCR a decis că acesta e constituțional. Iohannis a retrimis proiectul în Parlament.

Postarea integrală a Silviei Dinică:

”Alertă: Interesele imobiliare încearcă să facă agenda Senatului

Singura barieră în calea adoptării legii Romexpo în Senat, prin care statul cedează gratuit un teren din București care valorează sute de milioane de euro, este Comisia Economică, pe care o prezidez.

Presiunile care se fac pentru adoptarea rapidă a proiectului de lege au depășit orice limită, acum se încearcă scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege.

Ca să ajungă la vot în plenul Senatului, legea trimisă la reexaminare de Președintele Iohannis, are nevoie de raport de la Comisia economică și de la Comisia juridică.

În urmă cu o săptămână, Comisia juridică prezidată de Iulia Scântei a aprobat pe repede înainte un raport de adoptare, cu amendamente, fără consultarea Consiliului Concurenței, fără dezbatere, fără transparență. Unul dintre amendamente este chiar despre posibilitatea realizării în termen de maxim 40 de ani a unei potențiale investiții de la data transferului de proprietate despre care nu avem nicio descriere clară, făcându-se referire doar generic la “proiecte de dezvoltare urbană”.

Mai mult, depășindu-și complet atribuțiile, senatoarea Iulia Scântei a încercat să forțeze punerea legii și pe ordinea de zi a Comisiei Economice ca să dăm un vot la fel de repede. M-am opus acestei inițiative și planul a eșuat.

Am anunțat, însă, că săptămâna viitoare, joi, organizăm la Comisia Economică o dezbatere pe tema legii cu toate părțile implicate și interesate, de la primărie, Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, Camera de Comerț și oameni de afaceri.

Între timp aflu că doamna Scântei a depus la Biroul Permanent al Senatului o adresă prin care mă acuză de blocarea activității Senatului pentru că nu am dat raport legii și, mai mult, cere scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege, pe motiv că această comisie nu are competența necesară pe subiect.

Îi reamintesc și public doamnei Scântei că în legislatura trecută când a fost discutată prima dată această lege, Comisia Economică a fost singura comisie raportoare pe subiect. În legislatura prezentă, Comisia juridică A CERUT să fie repartizată pentru raport comun, alături de Comisia Economică, după întoarcerea legii pentru reexaminare.

Vreau să cred că toți senatorii și toate partidele pun pe primul plan interesele României și nu interesele imobiliare ale unor grupuri. Tocmai de aceea, terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției.”

Foto: Macheta viitorului proiect imobiliar de la Romexpo / sursa Camera de Comerț

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Fara licitatie dezvoltatorul poate sa moara in chinuri groaznice. Nu-i voie. 2021, PNL ! Va asteapta Transnistria daca o continuati asa …

  • PNL + PSD = Love & Money
   Au inceput sa ma scarbeasca cei de la PNL. Coalitia se va sparge in curand. Au cumparat penelistii toate televiziunile si ziarele importante si nimeni nu mai spune nimic despre excrocheriile pe care le fac impreuna cu PSD. DNA este la pamant, tor sub controlul PNL. Ce ne era noua frica sa nu faca Dragnea, au facut astia de la PNL .

  • Spaţiul Gaudeamus-Bookfest funcţiona intelectualiceşte ca o promisiune implicită că Bucureştiul va avea cândva un Centru Cultural, să arate a capitală din UE. Aşa, un Centru Cultural decent cum vrea publicul, nu va mai putea fi ridicat decât peste zeci de ani, undeva pe la Glina sau Căţelu, unde mai e teren şi avem deja şi Dâmboviţa şi metrou.

  • Dupa ce toata lumea cu ceva minte si inima a inteles ca Romania a fost crunt jefuita in cei 30 de ani, credeam ca alte magarii de acest fel nu mai sunt posibile!
   Iata ca, totusi, nesimtirea de a da iama in de avutul public continua…

 2. Mihai, ne crezi pe toți tâmpiți?

  • Ar putea sa construiasca acolo un loc cu verdeață

 3. Banul este ochiul dracului si pentru astia de la PNL – credeam ca sunt mai virtuosi decit cei de la PSD

 4. PNL in frunte cu domnul ROMAN mare fan al legii vrea doar binele boborului si nu au nici un interes ascuns….. doar oameni rai pe aciulica!

 5. D-na Scantei nu e de la Iasi?

  • De acolo de unde e si mafiotul Iului Dascalu care vrea sa ne umple cu betoane ca la Iasi. Ce surpriza ca tanti asta sustine cu atata inversunare mizeria asta de proiect: $$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 6. Prea multa transparenta si dezbatere pe proiecte ce privesc banul public.

  PNL blocheaza orice tentativa de dezbatere si transparenta. Sunt prea ocupati cu legiferarea colindelor in anotimpul rece si cu dat terenuri de la stat in mod gratuit companiilor private.

 7. E de la Casa Scânteii

 8. Daca va intrebati ce cauta aceasta gospodina in fruntea comsiei juridice?

 9. Ce lume rea, d-le, care nu realizează că d-na Scânteie nu-și dorește decât să crească baza de impozitare pentru Primăria sect. 1 și in felul acesta să stingă conflictul cu Romprest aducând bani la bugetul local.. !

 10. Sute de milioane de euro in plus fata de pretul pietei dati cu generoziate de PNL la mafia gunoaielor, un proiect intr-o zona de lux de sute de milioane de euro dat moca de PSD-PNL-PMP la mafia imobiliara si apoi ne miram ca nu avem bani de autostrazi, spitale, scoli, gradinite, investitii.

 11. cu asemenea marxisti vigilenti la proprietatea statului skoda nu ar fi ajuns gratuit la volkswagen si ar fi ajuns cartier de locuinte.
  exista suspiciunea rezonabila ca in spatele fiecarui grijuliu sint grupuri de interese care isi doresc ca acolo sa faca ei ceva.
  daca iulian dascalu nu primea terenul din timisoara unde a facut iulius mall am fi avut si acum 3 antene de unde medii in mijlocul orasului care iradiau cu peste 400 KW

 12. nu cumva tergiversarea asta, eventual respingerea proiectului, face jocul pentru NEPI?……..pana la urma, dezvoltarea propusa de CCIR nu e rea, un nou centru de interes deschis tot anul ar anima zona,…o zona care atrage vizitatori doar la targuri, dar cam subtire…, lasati oameni buni proiectul sa treaca, Iulius Mall a dovedit la Iasi, Cluj sau Timisoara ca sunt seriosi…si mai sunt si romani, nu asta e rolul unei proprietati, sa produca bani?…mixul propus de CCIR este benefic pentru bugetul S1 si pentru bugetul de stat, se incaseaza bani inca de la Autorizatia de Construire…..cu exceptia pavilionului central nimic nu e valoros arhitectural

  • Oare de ce j!godiile nu vor licitatie transparenta si e dat gratis terenul unui mafiot imobiliar? Statul nu are nevoie de 500 milioane de euri pentru scoli, spitale etc? S-au luat deja spagile de la Iulius Grup si merg mafiotii PNL, PSD, UDMR, AUR ca tancurile, voteaza tunul imobiliar…

 13. Deci, edilii pe care i-am votat dau gratis o proprietate publică?!

  Păi, de ce nu se dă cuiva terenul în urma unei licitații?!

  În cazul acesta, este evident că ceva nu e în regulă cu modul în care sunt risipite resursele publice, adică [inclusiv] bunurile mele!

  • licitatie se poate daca vinzi terenul…ia statul banii odata si pa…..cumparatorul face ce vrea muschii lui cu terenul, poate face si groapa de gunoi,….ar mai fi o licitatie daca statul ar avea fonduri sa construiasca….si nu prea vad de unde. Concurs de solutii ar fi o varianta, dar e nevoie de bani de constructie….
   O alta varianta ar fi un parteneriat public-privat, dar tot statul ar trebui sa vina cu un proiect bancabil, dar nu prea suntem in stare sa-l facem…vezi PNNR
   Ceea ce este acum, asocierea intre CCIR si iulius Mall este un fel de PPP. E o varianta de negociere directa fara publicarea unui anunt…..tocmai de aia au nevoie de teren CCIR, proprietatea publica a statului si dreptul de folosinta al CCIR nu poate duce la nici o varianta de valorificare, dar lucrurile trebuie vazute fara patima si fara interese…NEPI sunt interesati si au fosti angajati membri USR+, dar tot sudafricani sunt, dar de aia albi, care merg la sinagoga…..daca exista varianta asocierii CCIR cu un grup romanesc, sustinut inclusiv de Patriarh, de ce trebuie un blocaj in parlament? Daca e vreo spaguta pe acolo, DNA sa puna ceva catuse, dar nu pe vorbe

  • Doreleeee, nu e tata niciun ppp. E donatie catre dl Iulius. Dupa care, distinsul poate face ce vrea cu terenul. Panimaiesi?!

  • @Dorel-șef de șantier _ „proprietatea publica a statului si dreptul de folosinta al CCIR…”

   CCIR are drept de folosință vreo 30 de ani.
   Chestiunea este că CCIR considera că i se cuvine să aibă drept de proprietate asupra terenului respectiv. Și, în aceste condiții, poate construi ce vrea, cu cine vrea cum vrea șamd., pentru că este o entitate privată.

   Cum așa?! Măi, să fie!…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.