G4Media.ro

Scandalul ouălor contaminate cu insecticid: Direcția Sanitar Veterinară Teleorman știa rezultatul analizelor…

Scandalul ouălor contaminate cu insecticid: Direcția Sanitar Veterinară Teleorman știa rezultatul analizelor din 6 decembrie, dar nu a anunțat publicul

O nouă informație în scandalul celor peste 4 milioane de ouă contaminate în Teleorman cu un insecticid interzis: un oficial al Agenției Sanitar Veterinare (ANSVSA) a declarat pentru G4Media.ro că direcția județeană sanitară a aflat rezultatul analizelor încă din decembrie. Problema e că informația a fost ținută secretă de autorități până în 4 ianuarie, când ziarul local Contrapunct a relatat cazul. La acel moment, peste 100.000 de ouă ajunseseră deja la consumatori.

Din noiembrie, de la efectuarea primului control tematic la ferma avicolă din localitatea Drăgănești Vlașca deținută de firma AT GROUP SA, Direcția Sanitar Veterinară Teleorman nu a dat niciun comunicat de presă și niciun avertisment către populație cu privire la riscul de a cumpăra ouă contaminate de pe piață.

E vorba despre peste 4.200.000 de ouă, contaminate cu Fipronil, un insecticid interzis în UE, care sunt ținute sub sechestru de mai bine de o lună și jumătate.

Rareș Hăbeanu, purtătorul de cuvânt al ANSVSA, a declarat pentru G4Media.ro că nu exclude posibilitatea ca mai multe ouă decât cele despre care se știe în urma controlului să fi ajuns pe mesele oamenilor. Mai mult, acesta confirmă faptul că Direcția Sanitar Veterinară Teleorman a aflat despre situație încă din luna noiembrie, dar nu a transmis publicului niciun avertisment pe această temă.

“Lucrurile au stat în felul următor: pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul că există Fipronil în ouă. Faptul că nu s-a dat niciun comunicat de către DSVSA Teleorman nu știu… a fost transmis un răspuns cuiva din presă, pentru că au solicitat ei. Dar a fost un control național de identificare a reziduurilor. S-a descoperit cumva întâmplător, în timpul unui control anual. Această fermă nu avea niciun istoric. Și se controlează în cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este dată de o analiză de risc. Istoricul acestei ferme era curat până acum. De asta au și durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de ouă contaminate care au ajuns pe piață. Nu avem de unde să știm dacă nu au ajuns pe piață și înainte ouă contaminate. Nu avem informații legate de felul în care a ajuns Fipronilul în fermă, ancheta este în curs de derulare. Așteptăm rezultatul final. Noi nu știm sigur și nu putem să comentăm. Colegi de-ai mei de la autoritate sunt acolo acum și lucrează la anchetă”, a declarat oficialul ANSVSA pentru G4Media.ro.

Direcția Sanitar Veterinară Teleorman nu a răspuns la cererile de informații ale reporterului G4Media.ro. Directorul DSV Teleorman, Iulian Ianculescu, nu a răspuns la întrebările transmise printr-un mesaj, deși mesajul e marcat drept citit.

Până în acest moment nu există un comunicat oficial de presă care să răspundă la cele mai importante întrebări: de ce nu s-a făcut publică situația chiar din momentul descoperirii ei și câte ouă au ajuns efectiv pe mesele oamenilor în perioada dintre prelevarea primelor probe și primele rezultate ale analizelor efectuate la Institutul de profil din București.

Compania care deține ferma avicolă de la Drăgănești Vlașca are o cifră de afaceri de aproximativ 22 milioane de lei pe an. În anul 2017, firma avea un număr de 70 de angajați în subordine.

Context: În luna noiembrie a anului trecut, medicii veterinari din cadrul DSV Teleorman au efectuat un control tematic la sediul unei ferme din localitatea teleormăneană Drăgănești Vlașca. Cu acest prilej, ei ar fi prelevat probe din ouă de găină din cadrul unui lot, având data de producție 21.11.2018. Probele recoltate au fost ulterior expediate pentru efectuarea de analize de laborator, în vederea depistării unor eventuale reziduuri la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară  din București. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Teleorman, ouăle în cauză erau contaminate cu o substanță interzisă în Uniunea Europeană, și anume Fipronil.

„Ca urmare a primirii buletinului de analiză, care relevă depășirea limitei maxime admise pentru substanța Fipronil, DSVSA Teleorman a dispus până la data acestui comunicat, sechestrarea unui număr de 4200000 de ouă, care vor fi dirijate la o unitate autorizată pentru a fi distruse”, susțin cei de la DSVSA Teleorman în urma unei solicitări scrise. Doar 55.000 de ouă au fost distruse până în acest moment. Mai mult decât atât, ferma este supravegheată în continuare, Direcția Sanitar Veterinară desfășurând o anchetă la ferma în cauză pentru a stabili sursa contaminării cu Fipronil.

Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse afecțiuni. Potrivit purtătorului de cuvânt al ANSVSA, Rareș Hăbeabu, “conform OMS, fipronilul este printre substanţele chimice cu grad de pericol moderat la om. Nu are efecte cancerigene, dar în doze mari poate provoca unele tulburări neurologice şi vărsături.”

Surse neoficiale din cadrul fermei susțin că substanța s-ar fi utilizat pentru îndepărtarea păduchilor la găini, fără să se anticipeze consecințele. Surse neoficiale susțin că firma care ar fi efectuat dezinsecția la păsările din ferma respectivă ar aparține, de facto, unui fost director al DSV Teleorman. De altfel, acesta este și rolul anchetei derulate la fermă de autorități: acela de a depista cum a ajuns să fie folosit Fipronilul în procesul de dezinsecție a păsărilor. La ferma avicolă din Drăgănești Vlașca, activitatea se desfășoară normal, doar că ouăle sunt puse sub sechestru. Nici acolo nu am reușit să aflăm un punct de vedere.

Sursa foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Asistat = WC

 2. Oltete = WC

 3. Votati-l pe Dragnea, ca sa va poata ingroapa Daniel mai repede!

 4. Bun.
  Acum sa vina CCR-ul si sa explice din nou de ce faptele de coruptie nu mai constituie amenintari la adresa securitatii nationale.

 5. Oare… Nici un intelectual sau infractor din Guvern sau Parlament nu s-a gândit sa oblige hipermarketurile și supermarketurile sa își înființeze câte un laborator de analiza în fiecare centru de logistica sau depozit? As vrea analize mai dese la alimente… Ca sa nu aflu ceva doar după ce am consumat alimentul!

 6. Ca la pesta porcina… nimic nou sub soare!

 7. La ăștia din Teleorman poți să le dai și șoricioaică, nu se supără!
  Dacă le dai de verde de Paris îi jignești.
  Mândri că sunt români!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.