G4Media.ro

Scandal major în sport: coordonatorul cărților scrise în închisoare de Becali, Borcea…

Sursa foto: Pexels

Scandal major în sport: coordonatorul cărților scrise în închisoare de Becali, Borcea și MM Stoica este singurul beneficiar al legislației care a suspendat de facto școlile de antrenori

Legi, HG-uri și ordine de ministru care se contrazic ori anulează reciproc au determinat o situație fără precedent în sportul românesc: școlile de antrenori și facultățile sportive nu mai au dreptul să emită certificate de antrenori. Vina e aruncată de la un minister la altul, de la o instituție la alta, dar problema a pornit din Ministerul Tineretului, în mandatul necunoscutei PSD-iste Ioana Bran. Unicul beneficiar al situației este o școală privată de antrenori, fondată de un profesor universitar – rector care a coordonat cărțile scrise din pușcărie de Gigi Becali, Cristi Borcea, frații Ioan și Victor Becali.

  • Efectul crizei, pe scurt: Cluburile și academiile sportive nu își mai pot înscrie aspiranții la titlul de antrenor în sistemul de formare. Activitatea multor cluburi sportive riscă să fie blocată.

Cum a apărut criza. În 18 octombrie, Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor a municipiului Bucureşti, aflată în subordinea Ministerului Muncii, a emis o adresă prin care a înștiințat Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor (CNFPA, instituție din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului) că nu mai poate emite certificate până la clarificarea situației provocate de legislația contradictorie, a declarat pentru G4Media.ro președintele Comisiei, Daniela Stanciu.

Comisia de Autorizare nu a făcut însă decât să pună în aplicare legislația care interzice funcționarea instituțiilor care emit certificate de antrenori dacă nu îndeplinesc un anumit standard (notat cu 5). Legislația a fost modificată consecutiv în 2018 și 2019 prin ordine ale miniștrilor Tineretului și Sportului, Muncii și Educației.

Or, aceste ordine care ar trebui să unifice standardizarea, se bat de fapt cap în cap. Efectul? Au dus la scoaterea din standard a Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor (CNFPA), dar și a facultăților de sport, toate aflate la standardul 4, în timp ce pentru emiterea de certificate de antrenori e nevoie de standardul 5. Iar totul a plecat de la poziția exprimată de Ministerul Tineretului și Sportului în septembrie 2018, în mandatul de ministru al Ioanei Bran, când instituția a neglijat efectul acestei standardizări asupra școlilor de antrenori aflate tocmai în subordinea ministerului.

Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului au refuzat să își exprime punctul de vedere legat de problema cu care se confruntă sportul din România.

Surpriză, însă. În România există totuși o școală de antrenori cu standardul 5. E o școală privată și, potrivit unor surse din ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), este singura postliceală din țară acreditată cu standardul 5 necesar emiterii certificatelor de antrenori.

E vorba despre Școala postliceală de Antrenori ”Ioan Kunst Ghermănescu” din București. Ea este operată de o asociație cu același nume, asociație al cărei președinte – fondator este Viorel Cojocaru, fostul rector al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București.

Registrul Asociațiilor și Fundațiilor din România, găzduit de Ministerul Justiției, arată că Viorel Cojocaru și-a înregistrat școala privată la aceeași adresă de funcționare ca și Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport pe care o conducea la acel moment în calitate de rector.

Cine este Viorel Cojocaru. O investigație a site-ului Republica din 2016 arată că Viorel Cojocaru a fost coordonatorul științific pentru cărțile scrise de pușcăriași celebri din lumea sportului pentru a scăpa mai rapid de închisoare. Astfel, rectorul unei universități de stat a girat pentru personaje precum Gigi Becali, Ioan Becali, Victor Becali, Cristian Borcea, MM Stoica și Gică Popescu. În total, el a coordonat 12 cărți de sport pentru deținuții de lux, condamnați la ani grei de închisoare pentru acte de corupție.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. RRomânia RRomânia ole ole ole :))

  2. La ce fotbaliști și ce echipe avem, nu-i așa o mare pierdere!
    Nu m-ar mira să vină cu atestate de la bulgari sau de la Chișinău.