G4Media.ro

Scandal în Polonia din cauza vizelor acordate migranților în schimbul unor sume…

Photo 60203919 © Dozet | Dreamstime.com

Scandal în Polonia din cauza vizelor acordate migranților în schimbul unor sume de bani, cu câteva săptămâni înainte de alegeri

Un scandal a izbucnit în Polonia, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, din cauza vizelor acordate cetățenilor străini în schimbul unor sume de bani. Scandalul lovește din plin guvernul polonez puternic anti-migrație, transmite AP. 

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că așteaptă rezultatele unei anchete privind scandalul „bani contra viză” al guvernului polonez, format în principal de anti-migranți, în timp ce opoziția se întreabă dacă oficialii guvernamentali știau că unele dintre aceste vize pentru țări din Uniunea Europeană au fost vândute unor suspecți de terorism.

Conform acuzațiilor, consulatele poloneze ar fi vândut vize temporare de muncă migranților pentru mii de dolari, cu doar câteva săptămâni înainte ca partidul de guvernământ, puternic anti-migrație, să încerce să fie reales pentru un al treilea mandat.

Informațiile furnizate de presă arată că secțiile consulare poloneze au emis aproximativ 250.000 de vize pentru migranți din Asia și Africa începând cu 2021 în schimbul unor sume de bani.

Duda a declarat că „nu poate dezvălui detaliile legate de suspiciunile privind astfel de practici”. El a declarat că așteaptă rezultatul anchetei, adăugând că „după cunoștințele sale, cel puțin o parte din informațiile apărute în mass-media sunt false”.

Adjunctul ministrului de externe însărcinat cu chestiunile consulare, Piotr Wawrzyk, a fost concediat pe neașteptate luna trecută, în momentul în care primele informații despre scandal au apărut în mass-media.

Procurorii și Biroul de stat anticorupție au declarat joi că șapte persoane – niciunul dintre ele oficial de stat – au fost reținute sub suspiciunea de corupție în procesul de emitere a câtorva sute de vize temporare de muncă. Aceștia au precizat că ancheta a început în iulie 2022 și este în curs de desfășurare.

Principalul lider al opoziției poloneze, Donald Tusk, a numit acest lucru „probabil cel mai mare scandal din Polonia în secolul XXI”.

El i-a întrebat pe politicienii de top din Polonia de cât timp știau despre aceste practici, cine din guvern a profitat și unde se află acum Wawrzyk.

Tusk, fost prim-ministru și președinte al UE, a adresat întrebările lui Duda și liderului partidului de guvernământ Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, care este principalul responsabil politic. De asemenea, el a cerut răspunsuri de la premierul Mateusz Morawiecki și de la miniștrii de externe și de interne, scrie și Politico.

Potrivit site-ului de știri Onet.pl, Wawrzyk a insistat personal ca vize temporare de muncă să fie eliberate unor grupuri de persoane din India, care s-au dat drept echipaje care lucrează pentru industria cinematografică indiană, cunoscută sub numele popular de Bollywood.

Acuzațiile ar putea afecta serios partidul conservator de guvernământ înainte de alegerile parlamentare de luna viitoare. Lege și Justiție, care a plasat opoziția față de migrație în centrul politicilor sale, dorește să obțină un al treilea mandat la putere, fără precedent, la scrutinul din 15 octombrie.

Sondajele de opinie sugerează că partidul va obține cele mai multe voturi, dar probabil nu suficiente pentru a guverna singur sau împreună cu actualii săi aliați.

Guvernul populist al Poloniei a refuzat în repetate rânduri să admită migranți în cadrul unui program UE de împărțire a sarcinilor. Anul trecut a cheltuit aproximativ 1,6 miliarde de zloți (380 000 de dolari) pentru un zid masiv de-a lungul frontierei cu Belarus, menit să blocheze afluxul de migranți din Orientul Mijlociu și Africa. Rapoartele spun că afluxul a fost redus, dar nu a fost oprit complet.

După invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Polonia și-a deschis granița pentru milioane de refugiați, oferindu-le cazare și locuri de muncă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vai…dar cum domnule? Adica in Polonia tara perfecta, anti imigratie ( se accepta mita), somaj scazut ( cred si eu cand iti pleca mai toti prin Germania) sa fie probleme? Credeam ca tarile astea conduse de extrema dreapta sunt solutia. Mai uit..si Italia arata foarte bine de cand a venit Meloni, mai ales in insula aia acolo, urla dupa ajutor tot la UE. =))))