G4Media.ro

SBU a reținut un moldovean care, „la instrucțiunile serviciilor speciale ruse, a…

Sursa foto: Telegram / SBU

SBU a reținut un moldovean care, „la instrucțiunile serviciilor speciale ruse, a incendiat stații electrice din regiunea Odesa” – Zdg

Autoritățile ucrainene au reținut miercuri un cetățean moldovean care a incendiat instalații energetice strategice din sudul regiunii Odessa, transmite Ziarul de Gardă. Moldoveanul a locuit în Ucraina și a lucrat pentru serviciul secret rus FSB, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei și Procuraturii regionale din Odesa.

Potrivit anchetei, la mijlocul lunii aprilie moldoveanul a turnat 5 bidoane de benzină pe echipamentul tehnologic a două stații electrice locale, provocând incendii. Apoi transformatoarele de putere care furnizează energie la opt așezări din regiune au luat foc. Incendiul a distrus echipamentul, iar substațiile electrice au fost dezactivate.

„Astfel, inamicul a încercat să întrerupă curentul la sute de clădiri rezidențiale, spitale, întreprinderi generatoare de căldură, structuri hidraulice și instalații de alimentare cu gaz”, spune Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

„Organizatorul a fost recrutat de FSB și în primăvara acestui an i s-a dat sarcina să comită o serie de incendieri în regiunea Odesa. Pentru aceasta, bărbatul și-a recrutat complicele, care avea permis de ședere în Ucraina. După incendiu, făptuitorul spera să călătorească în secret în străinătate. De asemenea, sabotorul se aștepta să primească o recompensă de 2 mii de dolari, dar nu a avut timp. Serviciile speciale l-au localizat și l-au reținut pe o autostradă locală”, scrie sursa citată.

Anchetatorii au declarat că deținutul este suspectat în temeiul părții 2 a art. 113 din Codul penal al Ucrainei – sabotaj săvârșit în baza legii marțiale. El riscă închisoare pe viață cu confiscarea averii. Moldoveanul se află în arest. De asemenea, este planificată să se raporteze suspiciunea în lipsă organizatorului sabotajului și să-l înscrie pe lista de urmăriți internaționali.

Citește tot articolul pe ZdG

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează