G4Media.ro

Șase militanți palestinieni au evadat dintr-o închisoare de înaltă securitate din Israel,…

Șase militanți palestinieni au evadat dintr-o închisoare de înaltă securitate din Israel, săpând un tunel / Cinci dintre ei aparțin mișcării jihadiste / Gruparea Hamas salută evadarea

Șase militanți palestinieni au evadat dintr-o închisoare de înaltă securitate din Israel în ceea ce premierul israelian Naftali Bennett a numit un incident grav, potrivit BBC și Al-Jazeera.

Poliția israeliană și armata au început o căutare amplă după evadarea de luni din închisoarea Gilboa din nordul Israelului.

Cinci dintre fugari aparțin mișcării Jihadului Islamic și unul este un fost comandant al unui grup armat afiliat partidului principal Fatah, a transmis autoritatea penitenciarelor din Israel.

Arik Yaacov, comandantul serviciului de penitenciare din regiunea de nord a țării, a afirmat că evadații par să fi făcut o gaură în podeaua toaletei din celulă pentru a accesa pasajele din construcția închisorii.

Instalația, situată la aproximativ 4 kilometri de granița cu Cisiordania ocupată, este una dintre cele mai înalte închisori de securitate din Israel și găzduiește palestinieni condamnați sau suspectați de activități anti-israeliene, inclusiv atacuri mortale.

Patru dintre bărbați ispășeau condamnări pe viață, a declarat o organizație de prizonieri palestinieni. Mai multe facțiuni palestiniene au salutat evadarea celor șase palestinieni.

„Această mare victorie dovedește din nou că voința și hotărârea soldaților noștri curajoși din închisorile inamicului nu pot fi înfrânte”, a spus Fawzi Barhoum, un purtător de cuvânt al grupului militant islamist Hamas.

Biroul prim-ministrului Bennett a precizat că a vorbit cu ministrul securității interne al Israelului și „a subliniat că acesta este un incident grav care necesită un efort general al forțelor de securitate” pentru a găsi evadații.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că forțele de securitate credeau că fugarii ar putea încerca să ajungă în Cisiordania, unde Autoritatea Palestiniană exercită o auto-guvernare limitată, sau la granița cu Iordania la aproximativ 14 kilometri spre est.

Serviciul închisorilor a identificat unul dintre evadați ca fiind Zakaria Zubeidi, fost comandant al Brigăzilor de Mucenici al-Aqsa Fatah din orașul Jenin din Cisiordania. Organizația a efectuat atacuri mortale împotriva israelienilor în timpul unei revolte palestiniene din 2000 până în 2005.

Sursa foto: Twitter/ @RoolaAnwar5

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. E nasoala pedeapsa cu moartea…

  2. Sunt buni la sapat tunele sobolanii astia

  3. Sînt curios cum or să sară gardul dincolo…

  4. În română se zice „închisoare de maximă siguranță”. Eh, poate data viitoare…