G4Media.ro

Șase militanți afiliați Al-Qaeda, condamnați la moarte în Bangladesh pentru uciderea unor…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șase militanți afiliați Al-Qaeda, condamnați la moarte în Bangladesh pentru uciderea unor activiști LGBTQ+

Șase membri ai unui grup militant islamist au fost condamnați la moarte marți de un tribunal din Bangladesh pentru uciderea brutală a doi activiști pentru drepturile comunității LGBT în urmă cu cinci ani, potrivit CNN.

Xulhaz Mannan, 35 de ani, editorul primei reviste din Bangladesh pentru persoane gay, bisexuale, transgender și queer (LGBTQ +), și actorul Mahbub Rabbi Tonoy, 25 de ani, au fost omorâți cu brutalitate în apartamentul lui Mannan din capitala Dhaka, în aprilie 2016, într-un atac susținut de Ansar Al Islam, ramură afiliată Al-Qaeda din Bangladesh.

Crimele au făcut parte dintr-o serie de atacuri împotriva bloggerilor atei, academicieni și altor minorități care au șocat națiunea din Asia de Sud cu o populație de 170 de milioane de oameni, determinându-i multe persoane să se ascundă sau să fugă în străinătate.

Dintre cei opt inculpați din acest caz, șase au fost găsiți vinovați de crimă și condamnați la moarte, a declarat procurorul Golam Sarwar Khan.

De asemenea, Tribunalul Special Antiterorist i-a condamnat pe cei șase pentru apartenența la o organizație teroristă, a afirmat Khan, organizația militantă națională Ansar Ullah Bangla Team, ce ține de Al-Qaeda, un grup despre care poliția crede că este responsabil pentru asasinarea a peste 10 activiști laici și bloggeri.

Avocatul militanților islamiști, Nazrul Islam, a declarat că va face apel la sentințele lor. Tribunalul i-a achitat pe alți doi inculpați, care sunt fugiți și au fost judecați în lipsă, a spus Khan. Dintre cei șase bărbați condamnați la moarte, doi sunt și ei fugari și au fost judecați în lipsă.

Revista lui Mannan, Roopbaan, nu avea permisiunea oficială de a publica în Bangladesh, o țară musulmană în care relațiile homosexuale sunt ilegale și comunitatea LGBTQ + a fost mult timp marginalizată.

‚Suntem mulțumiți de judecată. Cel puțin după o lungă perioadă de timp, obținem dreptate”, a declarat Shahanur Islam, un activist pentru drepturile homosexualilor.

„Dar, în calitate de activist LGBT, precum și activist împotriva pedepsei cu moartea, eu prefer întotdeauna o condamnare pe viață … în loc de pedeapsa cu moartea”, a spus el.

„Acum trebuie să vedem ce pas face guvernul. Doi vinovați sunt încă fugari. Acum ne așteptăm ca guvernul să ia măsuri prompte pentru executarea hotărârii după arestarea vinovaților”, a adăugat Shahanur.

Între 2013 și 2016, o serie de atacuri îndreptate împotriva activiștilor laici și a minorităților religioase au fost revendicate de către ISIS sau grupuri aliniate Al-Qaeda.

Cel mai grav atac a avut loc în iulie 2016, când bărbații înarmați au luat cu asalt o cafenea din cartierul diplomatic din Dhaka și au ucis 22 de oameni, majoritatea străini.

După asediul cafenelei, peste 100 de militanți suspecți au fost uciși și alți sute au fost arestați, în timp ce guvernul a reprimat grupurile islamiste, încercând să își păstreze imaginea de națiune musulmană moderată.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Doresc asta și în Romania

  2. Sa moara toti bulagii inpuscati si aruncati la groapa de gunoi

  3. de exemplu, un ochi caprui cu hemoroizi

  4. Ziua si articolul despre LGBT, sincer eu in Romania i-as interzice total!

  5. Deci scăpăm de 2 elemente demente dintr-o mișcare?

  6. g4media daca nu moderati comentariile atunci inchideti-le. Plin de descreierati patologici pe aici ce arunca amenințări cu moartea ca si cum dau buna ziua.