G4Media.ro

Șase foști ambasadori ai SUA critică Executivul de la București pentru modul…

sursa foto: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wiesel

Șase foști ambasadori ai SUA critică Executivul de la București pentru modul în care este tratată memoria victimelor Holocaustului din România

Acum 15 ani România câștiga aprecierile pentru decizia de a înființa o comisie internațională, prezidată de Elie Wiezel, care să studieze implicarea țării noastre în Holocaust, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, însă, disponibilitatea României în ceea ce privește combaterea antisemitismului a scăzut, consideră șase fooști ambasadori americani în România, care semnează o scrisoare publicată recent de Jerusalem Post.

Semnatarii sunt Alfred Moses, James Roseapepe, Michael Guest, J.D. Crouch, Nicholas Taubman and Mark Gitensteein, ambasadori ai Statelor Unite în România, în perioada 1993-2012.

Aceștia amintesc faptul că, pornind de la recomandarea Comisiei Wiesel, guvernul a decis, în anul 2016, înființarea unui Muzeu Național al Istoriei Evreilor din România și a Holocaustului. Mai mult, autoritățile locale din Capitală au și contribuit la alocarea unei clădiri din centrul Bucureștiului.

Și totuși, ultimele evoluții nu au fost favorabile. Ambasadorii subliniază în scrisoarea lor faptul că, în cele din urmă, consilierii generali ai Capitalei au respins, prin vot, donarea respectivei clădiri pentru muzeu.

În continuare, foștii ambasadori în România consideră că acesta nu este neapărat un caz izolat care afectează memoria evreilor căzuți victime ororilor naziste. Aici se adaugă, spun ei, și atitudinea pozitivă manifestată public de către autorități și alți actori ai vieții sociale și politice față de mareșalul Ion Antonescu, considerat criminal de război.

Dacă Bucureștiul nu ia măsuri în sensul eficientizării serviciului, progresele înregistrate de România în ultimii 15 ani se vor risipi, mai subliniază scrisoarea celor șase.

Scrisoarea integrală – AICI

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu le convine?
    Să iasă la vot!

  2. Minciuni: Veorica Drancila a spus clar „Noi combaatem Holocaustul”.

  3. Asasinii nu-si schimba obiceiul si doar tactica.