G4Media.ro

Șapte ONG-uri cer demisia ”imediată” a ministrului Cătălin Predoiu și reclamă ”încercarea…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șapte ONG-uri cer demisia ”imediată” a ministrului Cătălin Predoiu și reclamă ”încercarea de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție” după ce G4Media a dezvăluit că s-a întâlnit cu o judecătoare din dosarul Hosu

Șapte organizații membre ale Grupului „ONG-uri pentru cetățean” au publicat o scrisoare deschisă prin care cer demisia ”imediată” a ministrului Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă. ONG-urile reclamă ”o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiției, dl. Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupție aflat în dezbaterea instanței”, cu referire la dosarul soțului fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu.

”Considerăm că dl. Predoiu și-a depășit mult atribuțiile de ministru, iar toată evoluția faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție. În aceste condiții, considerăm că dl. Predoiu este incompatibil moral cu poziția de ministru al Justiției și solicităm demisia sa imediată”, arată ONG-urile semnatare.

Poziția acestora vine după ce G4Media a dezvăluit că Predoiu s-a întâlnit la Ministerul Justiției cu Claudia Jderu, una dintre judecătoarele din dosarul Hosu.

Citește mai jos scrisoare deschisă a celor 7 ONG-uri:

În ultimele două săptămâni, am urmărit cu atenție și îngrijorare o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiției, dl. Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupție aflat în dezbaterea instanței.

Pe data de 18 ianuarie 2023, într-un interviu, dl. Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a afirmat că sentința în dosarul dlui. Dan Hosu (soțul fostei procuroare-șefe DIICOT, Georgiana Hosu), ar fi de achitare. Însă Ministrul a făcut o greșeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie 2023.

A doua zi, pe 19 ianuarie, dl. Predoiu a prezentat scuze publice, afirmând că aflase informația „pe surse neoficiale”, dar fără a explica în ce situații ministrul justiției ajunge să discute „neoficial” despre dosare aflate pe rolul instanțelor, mai ales despre un dosar cu o mare încărcătură politică.

Ulterior, publicația G4Media a dezvăluit că tot pe 19 ianuarie, dl. Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiției cu una din judecătoarele din dosarul amintit, pe care o convocase sub motivația oficială a discutării prezenței magistratului de la Curtea de Apel București pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuși, rezultatul acestei selecții fusese comunicat public, de către Guvernul României cu trei luni înainte, la data de 19 octombrie 2022.

Într-un răspuns către aceeași publicație, transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justiției afirmă că decizia privind lista de candidați pentru judecător CEDO a fost luată în ședința de Guvern din data de 18 ianuarie 2023, ceea ce ar justifica convocarea doamnei judecător la minister pe 19 ianuarie.

Jurnaliștii G4Media au continuat investigația și au arătat, la data de 1 februarie, că nu a existat niciun document legat de aceste numiri la CEDO pe agenda ședinței de Guvern din 18 ianuarie, comunicată public. Mai mult, pe pagina de Internet a Guvernului, a fost modificat anunțul cu privire la ședința din 19 octombrie 2022, astfel încât să nu mai includă memorandumul cu privire la CEDO. Totuși, informațiile au rămas în preluările de presă din ziua respectivă.

În aceeași zi, Guvernul a revenit cu precizări din care rezultă că în data de 19 octombrie s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o „eroare materială”. Iar în ședința din 18 ianuarie, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secțiunea actelor confidențiale. Guvernul nu a furnizat nicio explicație pentru secretizarea bruscă a documentului, deși acesta era public în octombrie.

Având în vedere faptele expuse mai sus, constatăm următoarele:

– Există suspiciuni rezonabile că ministrul Justiției, dl. Cătălin Predoiu, a avut acces la informații dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică.

– Dl. Predoiu nu a furnizat nicio explicație rezonabilă pentru „sursele neoficiale” ale informațiilor sale.

– Coincidență sau nu, dl. Predoiu a intrat într-un dialog direct cu una din judecătoarele din dosarul în cauză, a doua zi după ce a recunoscut public că are informații din dosar.

– Ministerul Justiției și Guvernul României au modificat informații din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de dl. Predoiu pentru convocarea judecătoarei în cauză.

Considerăm că dl. Predoiu și-a depășit mult atribuțiile de ministru, iar toată evoluția faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție.

În aceste condiții, considerăm că dl. Predoiu este incompatibil moral cu poziția de ministru al Justiției și solicităm demisia sa imediată.

Organizații semnatare, membre ale Coaliției ONG-uri pentru Cetățean

Centrul pentru Inovare Publică

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch

Funky Citizens

Miliția Spirituală

Asociația Respiro

Centrul FILIA

Asociația CIVICA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

 1. Ați votat PSD 30%, PNL 25%, fiindcă iubiți hoții și urâți justiția.

  • Eugene, 1 nu a furat nici-o garsoniera, doar a sarit randul, banii pe garsoniera i-a platit!

   Oricum USR este un partid corupr, dar nu mai corupt ca PSD-ul tau care ne jefuieste de 33 de ani, ati fueatvsute de miliarde mancav-ar canceru se tradatoei si de h0ti nen0rociri 👍

  • „Avocatul lui Mazare”….Mazare un PSDist Corupt 👍

   Eugene esti mai pr0st decat Veorica Dancila 👍

  • PSDNL a făcut praf România mai bine de 30 de ani. Și voi tot nu votați USR, fiindcă aveți hoția în sânge.

  • Comentariul lui Eugen arata realitatea. Zice ca Stelian Ion nu e bun ca a fost avocatul lui Mazare. Pai exact! Eugen recunoaste ca Mazare – un esantion reprezentativ pentru PSD – e o mizerie! Ca de altfel si PSD. Dar intre mizeria propriu zisa si unul care a luat bani ca sa il reprezinte legal, e diferenta mare.

 2. & Ceva despre reducerea cheltuielilor de înzestrare militară , ,,de priapism politic”, ?

 3. A făcut-o intenționat pt a arăta vestului că psd pnl udmr si aur vor cu rușii, nu în Schengen.
  Acesta este de fapt mesajul.
  A vrut să arate că justiția română este profun coruptă și să nu fim primiți in spațiul Schengen și in zona euro, căci acolo politicienii români nu nai pot sa fure așa cum vor. Vedeți ce se întâmplă cu pnrr si fonturile europene. Nu prea pot fi furate, deci nu le atragem.
  De aceea au facut proiecte ca si Anghel Saligni sau pndl 1, 2 si 3.
  Dar cine să înțeleagă. Si dacă înțeleg, 1.300.000 de bugetari si vreo 9.000.000 de pensionari si asistați social tot psd pnl udmr si aur vor vota. Dar nu s-ar muta vreo 500 de km mai la est!

 4. Dar voi, scursurile PSD, de ce nu mai ieșiți în stradă? Nu mai e Dragnea să vă dea un sandviș și niște samagon.

 5. pai nu mai iese nimeni in strada?cand era dragnea erau sute de mii in strada acuma de cand cu pnl-eprele nu mai iese nimeni.unde sunt toti cei de atunci oare?

  • Afirmatia asta merge si invers. Cand ieseau in strada in faceati in toate felurile, acum urlati dupa ei ca de ce nu mai ies. Intrebarea mea este unde e marele aparator al romanilor nea Georgica Siminiovici? Ca pana mai ieri nu il scoteai din piata Victoriei cand era vorba sa poarte masca. Sa inteleg ca pentru AUR coruptia este mai putin importanta decat purtarea unei carpe pe fata?

 6. Daca era bun simt era și demisie

 7. predoiu trebuie sa plece…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️…si pentru toti trolacovicii care se zvarcolesc aici…incercarea de demolare a romaniei cu ordonatele dracNea …nu poate fi pusa in acelasi loc cu incercarile predoiului de a influenta un caz…e ca si cum ai compara un cancer generalizat cu infectia unei masele…. unu a plecat la bulau, predoiu trebuie sa plece acasa…nu trebuie sa iesi in strada pentru o infectie locala, extragi maseaua stricata…urgent…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

 8. În mod evident că Predoiu trebuie să zboare, dar să vii să îi ceri asta cu ONG-urile lu pește prăjit, gen „Funky citizens” (pe bune??), e absolut ridicol
  Auzi, „funky citizens” 😀 😀 😀 După câte prize s-au autodenumit așa?

 9. Nu suna goarna serviciile, nu se întâmplă nimic.

 10. Credeam ca numai dragnea poate produce asa ceva … Uite ca si predoiu si ai lui o pot face , la fel de marsav dar si lipsit de imaginatie -dovada pentru cine avea dubii, ca sponsorii psdnl sunt aceeasi ! Doar ca s-au mutat din Kiseleff in Cotroceni …
  Aici e vorba de un simptom al dictaturii spre care ne indreptam si niste ambuscati au tupeul sa foloseasca in acest context , automatismele puterii 2017-2019 ca sa ne convinga ca ”Puterea din umbra” e aceeasi si azi ! Bo-e , inteleg ca nu intelege ce plateste (stie doar de ce) dar, nu mai e pe acolo, in pnl , nici urma de cap, creieri, ceva FaDoino ??!!

 11. Cine sa demisioneze ? Cel care a fost angajat de pnl sa ”repare” legile justiției cum nici dragnea nu spera sau, nu si-a permis sa o facă ?!!
  Va amintiți ca in 2017-2019 Predoiu statea langa usr-isti (pentru poza de grup )cand aceștia răcneau impotriva lui Nicolicea si Ciordache dar, el nu scotea o vorbuliță …..
  Na, ca a reparat legile si acum, daca il enervam , mai adaugă un articol in care spune ca trebuie sa consulte fiecare judecator inainte de o sentința cand vrea mușchiul lui, in interesul statului de drepți ……….

 12. Chiar acuma nu vad pe nimeni in strada sa zica cine nu sare ia cu executare.Au amutit cu totii.

 13. Nu simpatizez PSDPNLUDMR dar ma intreb : oare câte ONG-uri sunt in tara asta si cine le finanteaza daca asa,ca nimica, ”au sarit” (ca puricii !) 7 ”dintr-o lovitura”…

 14. Orice om normal stia ca pdl/pnl este la fel de corupt ca psd; oricine nu a dormit pe vremea lui Basescu-Udrea-Blaga stia asta. Uite ca rezistii nu au stiut. Sau au stiut, dar au fost ticalosi, sau au fost platiti. Una din 3.
  MarcelTrollacu urmeaza sa ne confirme.

 15. Poate ca Predoiu nu e chiar atat de ticalos ca Tudorel Toader, dar e la fel de prost.
  Gângavul trebuia demis de mult pt incompetenta si pt felul batjocoritor in care a solutionat porcaria cu Sectia Speciala, nu pt ca s-a intalnit la minister cu un judecator.
  Ca de aveau de „rezolvat” ceva o faceau in liniste, la telefon, nu ziua in amiaza mare la minister.
  ONG-urile se fac de ras cu astfel de argumente.

  (Militia, respiro, citizens – chiar ca e funky)