G4Media.ro

Sâmbătă e ziua Beatles, a navigatorilor și a televizorului color

sursa foto: News.ro

Sâmbătă e ziua Beatles, a navigatorilor și a televizorului color

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” (” – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua globală a Beatles

Iubitorii de muzică din întreaga lume se reunesc pe 25 iunie pentru a sărbători Ziua Globală a Beatles. Cu această ocazie se aduce un omagiu trupei britanice The Beatles şi impactului pe care aceasta l-a avut atât în istoria muzicii, cât şi în cultura pop.

Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr şi George Harrison au înregistrat pentru prima dată împreună ca un cvartet în 1962 – după ce producătorul George Martin l-a concediat pe toboşarul original Pete Best. Munca trupei de-a lungul întregului deceniu ’60 rămâne de neegalat în muzica pop.

După câteva hituri de succes, au cântat All You Need Is Love în faţa a 400 de milioane de oameni prin intermediul primei legături TV în direct la nivel mondial, transmisia ajungând simultan în 26 de ţări diferite. Acest moment uriaş în istoria culturii pop a avut loc la 25 iunie 1967 în cadrul programului produs de BBC, Our World şi este motivul pentru care Ziua globală a Beatles este sărbătorită în fiecare an la 25 iunie.

The Beatles este considerată cea mai bună şi mai de succes trupă din toate timpurile. Grupul a cucerit întreaga lume cu melodiile lor molipsitoare, dar pline de semnificaţie. The Beatles au vândut peste 600 de milioane de albume în întreaga lume şi au câştigat şapte premii Grammy.

Ziua globală a Beatles (#GlobalBeatlesDay) a fost creată în 2009 de Faith Cohen, o admiratoare a Beatles, şi este o ocazie pentru a sărbători nu numai muzica, ci şi mesajul lor de pace şi dragoste. Faith numeşte această zi „o scrisoare de mulţumire sau de dragoste către The Beatles”.

Ziua internaţională a navigatorului

În fiecare an la 25 iunie se sărbătoreşte „Ziua navigatorului”, în semn de recunoaştere a contribuţiei nepreţuite pe care navigatorii o aduc la comerţul internaţional şi la economia mondială, adesea cu costuri personale mari pentru ei şi familiile lor.

Ziua navigatorului a fost sărbătorită pentru prima dată în 2011, ca urmare a instituirii sale printr-o rezoluţie adoptată de Conferinţa părţilor la Convenţia internaţională din 1978 privind standardele de formare, certificare şi supraveghere a navigatorilor (STCW), desfăşurată la Manila, Filipine, în iunie 2010, care a adoptat revizuiri majore ale Convenţiei şi Codului STCW.

Călătoria fiecărui navigator este diferită, dar toţi se confruntă cu provocări similare. Pentru 2022, campania Zilei internaţionale a navigatorilor, cu tema „Călătoria ta – atunci şi acum, împărtăşeşte-ţi călătoria”, analizează călătoriile navigatorilor, ce include şi cum au evoluat acestea de-a lungul timpului. Această campanie le oferă navigatorilor o şansă de a împărtăşi ceea ce rezonează cu ei în prezent, fie că este vorba de criza schimbării echipajului care nu este rezolvată sau de viitorul tehnologiei, conform site-ului Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Ziua internaţională navigatorului (#InternationalDayoftheSeafarer), inclusă în lista anuală de sărbători a Organizaţiei Naţiunilor Unite, este o oportunitate de a educa publicul cu privire la problemele cu care se confruntă navigatorul din zilele noastre, cum ar fi pirateria.

Ziua televizorului color

La 25 iunie 1951, faţa divertismentului s-a schimbat pentru totdeauna. În această zi, CBS a difuzat prima emisiune TV color din istorie, o emisiune de varietăţi numită „Premiere”.

La acea vreme, majoritatea oamenilor nu aveau televizoare color în casă, aşa că nu au putut aprecia pe deplin acest lucru. Această emisiune şi altele care au urmat au încurajat oamenii să cumpere televizoare color.

Cu toate acestea, adaptarea noii tehnologii a fost lentă, iar televizoarele color nu le-au înlocuit complet pe cele alb-negru până în anii 1980, relatează site-ul holidaysmart.com.

Ziua televizorului color (#ColorTVDay) are scopul de a reaminti tuturor să aprecieze una dintre inovaţiile care au schimbat viziunea asupra televizorului şi a făcut ca divertismentul să fie mai interesant, mai realist şi mai plăcut.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter