G4Media.ro

Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei cripto FTX, a fost găsit vinovat pentru toate…

sursa foto: Ed JONES / AFP

Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei cripto FTX, a fost găsit vinovat pentru toate cele șapte capete de acuzare. El riscă până la 110 ani de închisoare

Acuzat de fraudă, conspiraţie criminală şi spălare de bani, Sam Bankman-Fried a fost găsit vinovat, joi, de un juriu din New York pentru toate cele şapte capete de acuzare, după un proces răsunător de cinci săptămâni, relatează AFP, citată de News.ro.

„SBF” riscă în total până la 110 ani de închisoare. Sentinţa sa urmează să fie pronunţată la o dată ulterioară.

După mai puţin de cinci ore de deliberare, juriul l-a găsit vinovat de utilizarea, fără ştirea lor, a fondurilor depuse de clienţii platformei sale de schimb de criptomonede FTX, care a dat faliment în noiembrie 2022.

Publicitate electorală

Banii au alimentat tranzacţiile şi investiţiile riscante ale companiei sale de investiţii, Alameda Research, ale cărei împrumuturi de la platformă au ajuns până la aproximativ 14 miliarde de dolari.

„Sam Bankman-Fried a comis una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA”, a declarat Damian Williams, procuror federal din Manhattan, după citirea verdictului. „O schemă de mai multe miliarde de dolari menită să îl facă regele criptomonedelor”.

A fost un succes pentru procuratură, care l-a îngropat pe „SBF” sub milioane de documente, multe dintre ele acuzatoare, precum şi sub mărturia a trei dintre foştii săi apropiaţi, inclusiv a fostei sale iubite.

Cu toţii au susţinut că au acţionat sub conducerea fostului lor şef, care se afla la cârma tuturor deciziilor-cheie care i-au permis să delapideze banii clienţilor şi să-şi asume riscuri nebănuite.

„Cine deţinea controlul? Aceasta este întrebarea”, a declarat procurorul general adjunct Nicolas Roos la audierea de miercuri. „A fost o singură persoană: acuzatul”.

Fostul miliardar, a cărui avere a crescut odată cu implozia FTX şi Alameda, a încercat să pledeze pentru buna credinţă, prezentând mai degrabă imaginea unui antreprenor tânăr şi lipsit de experienţă decât pe cea a unui infractor.

El a recunoscut „greşeli mari”, dar a negat întotdeauna că a încălcat legea cu bună ştiinţă.

Avocatul său, Mark Cohen, l-a acuzat pe procuror, în timpul audierii, că l-a prezentat ca pe un „monstru”, un „ticălos”, caricaturizându-i acţiunile şi personalitatea.

Tânărul în vârstă de 30 de ani a ales chiar să depună mărturie la procesul său, o iniţiativă rară, deoarece a fost considerată prea riscantă.

Dar această audiere, deşi nu i-a întărit cazul, l-a slăbit şi mai mult, deoarece fostul profesor de criptografie, cu inteligenţa sa superioară, a părut evaziv şi ambiguu sub tirul acuzării.

Pentru a-l exonera pe acuzat, „ar trebui să se creadă că nu a înţeles nimic” din ceea ce se întâmpla în cadrul propriilor sale companii, a declarat miercuri procurorul general adjunct Nicolas Roos. „Aţi urmărit tot acest proces şi ştiţi că nimic din toate acestea nu este adevărat”, a insistat el în faţa juraţilor.

Sam Bankman-Fried a încercat, de asemenea, să-şi acuze foştii colegi de incompetenţă şi de faptul că l-au avertizat prea târziu sau prea puţin în legătură cu situaţia financiară a Alameda.

„Respectăm decizia juriului, dar suntem foarte dezamăgiţi de rezultat”, a declarat Mark Cohen. „Bankman-Fried susţine că este nevinovat şi va continua să conteste acuzaţiile”.

„Poate că industria criptomonedelor este nouă, cu jucători noi precum Sam Bankman-Fried, dar acest tip de fraudă şi corupţie este la fel de vechi ca lumea”, a comentat Damian Williams.

Pentru procurorul federal, verdictul de joi „este un mesaj, un avertisment pentru toţi escrocii care se cred de neatins, care cred că infracţiunile lor sunt prea complexe pentru a fi prinse de noi”.

„Ar trebui să se gândească de două ori”, a avertizat el. „Dacă vor persista, vom avea suficiente cătuşe pentru toată lumea”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 5 săptămâni de proces și la bulau cu el…..la noi 5 ani minim și scăpa sigur.Concluzia: justiția la noi e angajată nu să bage la închisoare ci să scape de închisoare pe jigodii.Cancerul să vă mănânce