G4Media.ro

Salvaţi Copiii: 45% din naşterile în rândul fetelor sub 15 ani din…

Sursa foto: Pixabay

Salvaţi Copiii: 45% din naşterile în rândul fetelor sub 15 ani din UE sunt din România / Unul din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente

45% dintre naşterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, informează Salvaţi Copiii România, care accentuează că 20% din impozitul pe profit ar dota maternităţile şi secţiile de terapie intensivă neonatală, relatează Agerpres.

În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind judeţele Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor şi Dolj (52) şi Braşov (40). Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvaţi Copiii România. Statistica arată că unul din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce creşte exponenţial riscul de prematuritate şi de mortalitate infantilă”, potrivit Salvaţi Copiii.

Mai mult, precizează organizaţia, potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie, 53% dintre localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie şi multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la automedicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţă şi monitorizarea adecvată a sarcinii şi aşteaptă până când situaţia lor se precipită sau se înrăutăţeşte.

În ceea ce priveşte distribuţia pe judeţe a naşterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, potrivit datelor definitive INS pentru 2020, pe primele locuri se situează: Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) şi Dolj (52), urmate de Braşov (40), Argeş (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanţa (24), Satu Mare (23), Dâmboviţa (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

Salvaţi Copiii mai arată că 85% dintre mamele şi gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la şcoală, majoritatea acestora abandonând şcoala înainte de sarcină, una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la şcoală, 75% dintre gravidele şi mamele minore au renunţat la şcoală în gimnaziu.

De asemenea, patru din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepţia medicinii de familie, pe durata sarcinii, 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informaţii despre utilizarea acestora, 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoştinţe care au născut la o vârstă sub 18 ani, 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, iar două din 10 mame minore au mai mult de un copil.

Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eşantion, respectiv 22 de ani dacă tatăl este major, venitul mediu al familiilor mamelor minore fiind de 1.160 lei, iar aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei şi doar 12% peste 2.000 lei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Salvați copiii! Lăsați-i să fie născuți de babe de 40 de ani, ca în Europa civilizată.

  • Cred că te plictisești tare!

  • Pentru ca numai astea sunt alternativele.
   Mame la 12 ani sau la 40+.
   Uatăbaut de extrema.
   Statistic 45% din totalul UE cand nu suntem nici 17 milioane e un numar care ar trezi actiune imediata intr-o tara civilizata.

  • Rusul e invidios pe nivelul de trai din Occident.

  • Dar nici sa devii mama la 45 de ani sau 50 de ani nu este prea in regula. Majoritatea femeilor nu mai pot avea copii la premenopauza. Corpul/natura nu asculta de femeile care vor cariera si succes in afaceri si amana pana spre batranete nasterea.

  • @lauren: femeile de 40+ decid singure ce fac cu corpul si cu viata lor, nu e problema ta ca nasc la 40+. O femeie care nu are cariera sau macar un loc de muncă este o victima sigura. Asa ca lasa sfaturile extrem de proaste, pe care nu ti le-a cerut nimeni.

 2. As atrage atentia ca varsta medie a tatilor care au facut copii cu minorele sub 15 ani este de 21 de ani. Asa ca nu prea putem da vina pe minoritatile acelea aratate cu degetul cand e vorba de „casatorii” intre minori, tocmai pentru ca acolo si partenerul masculin e minor. Statistica sugereaza ca avem de fapt multi tinerei de 20+ ani care merg la „vanatoare” de minore, totul binenteles in lipsa oricarei masuri de preventie a sarcinii.

 3. O statistică în care să vedem procentul pe etnii avem?
  E important, deoarece într-o anumită etnie, căsătoriile între minori sunt tolerate de stat.

  • Vezi mai sus. Ma indoiesc ca e legat de acea etnie. Si daca ar fi legat de acea etnie(si ma indoiesc), Romania are sub 20% din pop u latia din acea etnie din totalul UE, dar totusi 45% din nasterile la minore sub 15 ani, deci faptul ca sunt si romani conteaza mai mult decat ca sunt din acea etnie. Dar nu e cazul. Pur si simplu sunt fete sarace, fara educatie smexuala, iar armasarii nostri autohtoni fac totul pentru a fi primii care isi moaie ciucurelul, fara cauciuc.

 4. Inca o victorie mareata a Coalitiei Pentru Familie.