G4Media.ro

Sagrada Familia din Barcelona „va fi finalizată în 2026”

Sursa Foto: The Olive Press

Sagrada Familia din Barcelona „va fi finalizată în 2026”

Biserica Sagrada Familia din Barcelona are o nouă dată de finalizare: 2026, la 144 de ani după ce a fost pusă prima piatră, potrivit The Guardian.

Președintele organizației însărcinate cu finalizarea capodoperei lui Antoni Gaudi a anunțat miercurea trecută această dată, care coincide cu centenarul morții arhitectului clădirii.

Esteve Camps a declarat că există banii și materialele necesare pentru a termina clădirea, inclusiv turnul central de 172,5 metri dedicat lui Iisus Hristos, ceea ce face din Sagrada Familia cea mai înaltă clădire din Barcelona.

Deși clădirea ar trebui să fie finalizată până în 2026, se așteaptă ca lucrările la sculpturi și detalii decorative și, mai ales, la controversata scară care duce la ceea ce va fi în cele din urmă intrarea principală, să continue până în 2034.

Când au început lucrările, în 1882, locul era un teren agricol, dar în anii care au trecut de atunci orașul a crescut în jurul bisericii. Scara, care s-ar întinde pe două cartiere mari ale orașului, ar implica strămutarea a aproximativ 1.000 de familii și întreprinderi.

În timp ce unii cercetători ai lui Gaudi contestă acest lucru, Camps insistă că scara a făcut întotdeauna parte din planul arhitectului.

„Urmăm planul lui Gaudi la literă”, a spus el. „Suntem moștenitorii lui și nu putem renunța la proiectul său. Planul prezentat autorităților locale în 1915, care a fost semnat de Gaudi, include scara”. El a adăugat că se află în discuții cu primarul Barcelonei, Jaume Collboni, cu privire la acest plan, deoarece autoritatea locală are ultimul cuvânt. „Nu am un glob de cristal care să-mi spună când vor lua o decizie”, a spus el.

De la începuturile sale, Sagrada Familia a fost afectată de război, neglijență și lipsă de finanțare. Cel mai recent, pandemia de Covid a dus la o întrerupere de doi ani a lucrărilor pe șantier.

Înainte de apariția turismului de masă, lucrările urmau să fie finanțate exclusiv din donații de la păcătoșii pocăiți, ceea ce a făcut ca fluxul de numerar să fie imprevizibil și mulți s-au îndoit că lucrarea va fi vreodată finalizată. Poetul Joan Maragall a descris bazilica ca fiind „poezia arhitecturii… un templu care nu va fi niciodată terminat, care este în continuă devenire”.

De zeci de ani, turismul a garantat un venit constant, aproape 5 milioane de vizitatori pe an plătind între 25 și 40 de euro pentru o vizită. Puțin mai mult de jumătate din cele 125 de milioane de euro obținute sunt destinate finalizării lucrărilor. Modul în care este cheltuit restul rămâne un mister, deoarece biserica nu este obligată să își publice conturile.

În 1936, la începutul războiului civil spaniol, anarhiștii au dat foc criptei și au distrus atelierul lui Gaudi și modelele din ghips pe care acesta le făcuse pentru a-i ghida pe succesorii săi în finalizarea lucrărilor. Arhitectul Lluís Bonet i Garí a salvat fragmentele, iar modelele lui Gaudi au fost reasamblate cu mare grijă. Multe dintre detaliile tehnice legate de modul de realizare a proiectului lui Gaudi au fost rezolvate ulterior de arhitectul neozeelandez Mark Burry, cu ajutorul unui software.

Sagrada Familia este considerată una dintre minunile lumii moderne, dar nu a fost întotdeauna așa. Salvador Dalí i-a descris „frumusețea terifiantă și comestibilă”, în timp ce George Orwell a considerat-o „una dintre cele mai hidoase clădiri din lume” și a comentat că anarhiștii au dat dovadă de lipsă de gust pentru că nu au reușit să o arunce în aer atunci când au avut ocazia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Băi da’ puturoși oameni! Se chinue de zeci de ani, la noi catedrala e gata de când hău…