G4Media.ro

”Să stea acasă! Gata cu vizele turistice pentru ruși pe timp de…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

”Să stea acasă! Gata cu vizele turistice pentru ruși pe timp de război” – Opinie Deutsche Welle

Statele membre ale UE fac ceea ce știu mai bine în această chestiune: acționează în mod inconsecvent. Însă avem nevoie de o linie clară, chiar dacă ea ar conține și unele abateri, spune Miodrag Soric într-un articol de opinie publicat de Deutsche Welle.

Discuția ia amploare. Este oare posibil ca rușilor să li se permită să își petreacă vacanța ca turiști în Spania sau Franța, în timp ce armata Moscovei ucide mii de femei și copii în Ucraina? Categoric nu, spun din ce în ce mai mulți oameni din UE.

De fapt, statele Schengen ar trebui să refuze vizele turistice tuturor rușilor până la noi ordine – cel puțin atât timp cât Moscova ocupă părți din Ucraina. Să nu uităm că, până acum, milioane de ruși fie susțin acest război, fie pretind că nu au nimic de-a face cu el.

Lor trebuie să li se spună în mod răspicat că, pentru moment, nu sunt bineveniți în Europa. Pentru mulți moscoviți poate c-o fi normal să se bucure de viață în cafenele și restaurante, în timp ce compatrioții lor își scăldă mâinile în sânge. Însă, în lumea civilizată, acest lucru nu este câtuși de puțin firesc.

Iei în calcul nedreptatea

Desigur, a refuza la modul general vizele turistice pentru spațiul Schengen tuturor rușilor este parțial nedrept. O atare decizie afectează și oamenii nevinovați, pe aceia care nu susțin războiul Rusiei, dar care nu au curajul să protesteze împotriva lui.

Numai că astfel de „daune colaterale” sunt greu de evitat. Așa cum greu de prevenit este și faptul că suspendarea vizelor mai abitir i-ar face pe unii ruși să susțină politicile Kremlinului. Ce-i taie capul, aia să facă. Vacanța pe plajă pe Coasta de Azur sau weekendul de cumpărături pe Champs Élysées nu mai pot fi permise.

Aceasta va stârni un sentiment de disconfort rușilor, senzația că se află în ”boxa acuzaților”. Adică exact ce este de dorit. Rușii nu mai pot fi tratați ca un popor normal în timp de război, la fel cum s-a întâmplat și cu germanii între 1939 și 1945 și în primii ani după această perioadă.

Inclusiv aspectele de securitate vorbesc în favoarea eliminării vizelor turistice pentru ruși. De exemplu, rusul Vadim Krasikov a călătorit la Berlin cu o astfel de viză pentru a împușca cu sânge rece, probabil la cererea FSB, un solicitant de azil din Georgia. Acest lucru face din Rusia, după cum au remarcat experții germani în politică externă, un „stat terorist”. Iar Europa trebuie să se protejeze împotriva acestui lucru.

Reguli uniforme pentru toate statele Schengen

Cu toate acestea, anumitor persoane din Rusia, atent selectate, ar trebui să li se ofere în continuare posibilitatea de a intra pe teritoriul european. Pentru că Germania și Europa au o problemă demografică, nenumărate companii caută de ani de zile lucrători calificați. În ultimii ani, milioane de ruși, în special tineri și persoane educate, s-au mutat în Germania. Acest lucru trebuie să fie încurajat în continuare.

Studenții sau oamenii de știință ruși care doresc să își continue studiile sau să lucreze în Occident ar trebui să aibă și ei permisiunea de a veni, la fel și membrii opoziției ruse. Într-un cadru limitat, chiar și vizitele rudelor ar trebui să rămână posibile în continuare.

Important este însă ca guvernele tuturor statelor Schengen să consimtă la reguli uniforme, între care și ridicarea acestor sancțiuni în momentul în care există o pace durabilă în Ucraina.

De luni de zile, majoritatea germanilor au susținut livrarea de arme grele către Ucraina. Pe de altă parte, se opune livrării de arme o minoritate care face referire la istoria Germaniei. Mai cu seamă acești oameni ar saluta eliminarea vizelor turistice pentru ruși – o formă de sancțiuni cu efect rapid și care nu face victime.

Nici măcar presa rusească nu ar putea ignora suspendarea acordării de vize turistice. La început, cu siguranță că s-ar lansa în comentarii sarcastice. Poate că s-ar întreba dacă nu cumva și alte state occidentale vor urma acest exemplu. La un moment dat, la fel ca pe vremea URSS, vor găsi motive să le spună rușilor că e mai bine să rămână acasă. Ori că, în acest fel, cafenelele și restaurantele din Moscova vor căpăta un plus de strălucire.


Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Dacă UE ar rămâne unită și în această privință, ar fi o lovitură dureroasă dată ruZZnaKILLerilor.

  • Chiar Germania se opune. Încă mai visează la un nou pact Ribbentrop Molotov!

  • in mod normal, cetatenii unei tari agresoare nu ar trebui sa circule liber in strainatate. de unde stim noi ca nu sunt spioni sau sabotori? in al doilea razboi mondial, toti cetatenii americani de origine germana si japoneza au fost internati in lagare si nimeni nu mai protesta. era razboi si riscul de a avea sabotaje pe intern era foarte mare. iar ue se mai gandeste daca sa primeasca turisti rusi? sa stea la ei acasa. toti. in general, pasapoartele rusesti ar trebui sa nu mai fie recunoscute in ue.

 2. de ce sa gazduiesti teroristi si sabotori care il sustin pă putler?????…sa viziteze siberia…sa faca scuba diving la amiralu moskva…😁😆😅😂🤣😂😅😁😆

 3. Vest germanii le cereau viza est germanilor care sareau zidul? 🙂

  • Aia era de aceeasi natie tati. Rusii nu sunt. Dar ai mai luat 2 copeici. Bravo.

  • Ce să căutați voi rușii în Occidentul decadent?! Stați cu valorile tradiționale în cocina voastră ortodoxo-comunistă.

  • … și cred ca nici polonezilor sau romanilor nu le cereau 🙂

  • Pentru ce anume? Că încercau să scape din lagărul comunist? Și la „indicațiile” cărei țări a fost construit zidul? Aud? A, da, ale Rusiei tale mult iubite.

  • Andrei, ești sigur??? Sunt aceeași nație, blonzi și cu ochi albaștri, au aceeași gena, doar ca vorbesc limbi diferite. De aia se înțeleg de minune.

 4. Hai, ca se poate!
  Evident ca nu este ok ca in timp ce suntem in razboi economic total si partial militar cu rusii, ei sa isi trimita nestingheriti spionii in Ue si sa isi faca vacantele pe aici.

 5. Ce dezastru visezi tu buey vită încălțată? :)))))

 6. Urmează o operațiune specială de denazificare turistica in mama ruzia :-))) lol
  Începe să-mi fie milă de sarakii trolii putinisti :-)))
  Lol

 7. #vt ….ai terminat de colorat cărțile trimise de Simion pe ziua de azi? Ești cea mai joasa treapta a ceea ce se numește educație! Du te ,bnwi on rusia! Mulți romani muncesc sa plătească taxe sa vina un rahat ca tine ,fără munca și sa dea cu flit la democrație! Vierme ce ești!

 8. @vt e bine ca esti consecvent, inca nu ti-ai dat seama ca nu prea ai ce cauta pe aici?

 9. Scenariul orchestrat de Rusia în 2015 s-a repetat fără succes în 2021 la granițele Poloniei. Anul trecut, marioneta rusă de la Minsk a crezut că se poate răzbuna pentru sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, dar nu a luat în calcul răspunsul ferm al Poloniei. Anul ăsta, agresorul rus a invadat Ucraina, astfel încât imigranții ilegali aduși cu avionul la Minsk de marioneta Moscovei au rămas blocați în Belarus. Acum Lukashenko să se spele pe cap cu ei.😀

 10. Ce e, VT? Iti tremura viza?🤣🤣🤣

 11. VT ai perfecta dreptate scursurile globalist mor de oftica!

 12. Acesta trebuia sa fie primul lucru facut dupa invadarea Crimeei, in 2014. Germania este sora Rusiei, se pare…

 13. Vor putea intra in Coreea de Nord fără vize….

 14. Andrei@Mai ti lica este ziarul tau ca interzici comentariul unuia care are alta parere?

 15. Cat de democratic este invadarea Ucrainei asa este si interzicerea calatoriilor in scop turistic in toate statele lumii.
  Unii au uitat cat de mult am vrut sa calatorim pe timpul lui Ceausescu.

 16. Stati ca nu înțeleg! Simion, sosoaca si ai lor vor mai primi viză?

 17. Viorel, de oftica more doar sponsorii tai rusi